Vezi harta radiatiilor ultraviolete din Romania!

Zilnic pe site-ul Ad­mi­nis­tra­tiei Na­tio­na­le de Meteo­rologie se actualizeaza harta radiatiilor UV de pe teritoriul tarii noastre. Dermatologii ne atentioneaza ca o crestere a nivelului radiatiilor ultraviolete ne expune si mai mult riscului de cancer de piele. Asadar, se recomanda o mare atentie pentru ca intensitatea razelor solare afecteaza in mod direct sanatatea pielii, dar si a ochilor!
Pentru a ne oferi o mana de ajutor, Ad­mi­ni­tra­tia Na­tio­na­la de Meteo­rologie a publicat pe site o harta a radiatiilor ultraviolete care este actualizata zilnic. Potrivit datelor preluate de INMH de la EUMETSAT O3MSAF, valorile UV in conditii de cer senin la amiaza pentru 7 iulie 2009 in mai multe localitati din Romania se situeaza intre 7 si 8, adica un nivel de radiatie mare:
Alba Iulia 7.4
Bacau 7.4
Bistrita 7.4
Braila 7.9
Brasov 7.7
Bucuresti 7.7
Cluj Napoca 7.3
Constanta 8.1
Craiova 7.6
Drobeta Turnu Severin 7.4
Galati 7.9
Iasi 7.3
Mangalia 8.1
Oradea 7.2
Satu Mare 7.1
Timisoara 7.3

Potrivit ANM, indicele radiatiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete in conditiile in care cerul este senin. Valoarea lui se calculeaza in functie de masuratorile care se fac din satelit, tinand cont de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui, albedoul suprafetei terestre, aerosoli. Scara indicelui este de la 0 la 11+.

Cu cat este mai mare valoarea indicelui cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor. Algoritmul pentru calculul acestui indice UV in conditii de cer senin a fost dezvoltat de consortiul international de institut de cercetare numit "Satellite Application Facility o­n Ozone and Atmospheric Chemistry Monitoring (O3M-SAF)" aflat sub egida Organizatiei Europene pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici (EUMETSAT), informeaza Ad­mi­ni­tra­tia Na­tio­na­la de Meteo­rologie.


Avertisment! Evita expunerea la soare intre 11:00 si 16:00!

In mai multe tari din Europa radiatiile au depasit nivelul 8. De aceea, specialistii recomanda evitarea expunerii la soare in intervalul orar 11.00 si 16.00 cand intensitatea razelor solare este foarte ridicata. Persoanele care sunt plecate in concediu la mare trebuie sa foloseasca creme cu factor de protectie ridicat (30, 40 sau 50), sa evite plaja in intervalul orar amintit, sa faca bai scurte si sa poarte palarii si ochelari pentru protejarea ochilor de arsurile pe retina. Dupa expunerea la soare este foarte importanta hidratarea optima printr-un consum ridicat de apa plata, dusurile cu apa rece si prezentarea la medic in cazul unor simptome alarmante precum greata si varsaturile.


Consultatii dermatologice gratuite!

Poti sa beneficiezi de o consultatie gratuita in farmaciile Centrofarm in perioada 6 iulie - 31 august cand se desfasoara o campanie de informare cu privire la riscurile expunerii prelungite si neprotejate la soare. Astfel, poti efectua testari gratuite prin dermatoscopie a alunitelor cu risc. Mai mult, poti sa beneficiezi de consultatii dermatologice gratuite (pe baza trimiterii medicale eliberate in farmaciile Centrofarm), in cadrul celor doua clinici partenere (Bioderm si Medic Line), pe tot parcursul verii.

Numarul de afectiuni grave ale pielii a crescut ingrijorator in ultimii ani, unul dintre principalii factori de risc fiind expunerea la soare – iradierea UVA si UVB. Este important sa constientizam necesitatea unei protectii impotriva razelor ultraviolete si efectelor negative pe care acestea le au asupra pielii: de la arsuri solare pana la cele mai grave forme de cancer cutanat (melanom malign). Se estimeaza ca peste 50.000 de europeni sufera de melanom, in timp ce numarul anual al deceselor depaseste 60.000 la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.


Harta indicelui de radiatie ultravioleta. Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Drutu Silvia pe 10 Iul 2009, 06:52
    Vezi harta radiatiilor ultraviolete

    Daca valoarea indecelui este constanta pe tot parcursul zilei? Daca aceasta valoare a indecelui variaza mult de la o zi la alta ? Este foarte bine ca ni se comunica aceste aspecte concrete ale valorii radiatiilor si efectele lor.

    0
    0

  • mariana pe 8 Iul 2009, 20:40
    sfaturi

    Centrofarm este si in Timisoara?

    0
    0

  • maria pe 8 Iul 2009, 16:56
    sfaturi

    unde este centrofarm in braila????

    0
    0

  • ioana-50 pe 8 Iul 2009, 16:13
    sfaturi utile

    sant informatii foarte utile,urmaresc cu mare interes.am sa fiu prezenta zilnic sa ma informez.

    0
    0

  • viorica pe 8 Iul 2009, 10:34
    SFAURI F UTILE PT NOI

    ESTE FOARTE BINE CA SANTEM INFORMATI DE CE RISCURI NE PASTE DACA VOM STA MULT EXPUSI LA SOARE IN PERIOADA ASTA DE CANICULA,DAR NU TOTI OAMENI VOR TINE CONT DE ASTFEL DE SFATURI SI VOR INCALCA PE PROPRIA LOR PIELE ACESTE REGULI,

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod