Urticaria solara

Urticaria solara este o forma rara de urticarie, care apare la cateva minute de la expunerea la soare sau la o sursa de lumina artificiala care emite raze ultraviolete. Aceasta reactie poate dura cateva minute, o ora sau chiar mai mult, devenind foarte neplacuta.
Care sunt cauzele aparitiei urticariei?

Se pare ca urticaria solara este cauzata de o substanta chimica existenta in organism care, impreuna cu razele ultraviolete, provoaca o reactie alergica.


La cine apare?

Acest tip de urticarie este rar si poate aparea atat la femei cat si la barbati, indiferent de varsta. Varsta medie la care apare este de 35 de ani, dar poate aparea si la copii sau la cei de 70 de ani.


Care sunt cele mai afectate zone?

Aceasta apare ca o iritatie in mai putin de 30 de minute de la expunerea la soare.
Cele mai afectate zone sunt cele care de obicei sunt "ascunse" de soare cu ajutorul hainelor. Fata sau bratele, fiind obisnuite cu razele solare, pot fi foarte putin sau chiar deloc afectate.

Daca o mare parte a corpului este afectata, pierderea de lichide din piele poate duce la usoare migrene, ameteli si greturi.

Zonele acoperite cu haine subtiri pot fi si ele afectate, in functie de razele ultraviole emise si de transparenta materialului.


Caracteristici ale urticariei solare:

  • Aparitia unor iritatii in cateva minute de la expunere;
  • Dupa incetarea expunerii la soare, iritatiile dispar in scurt timp (cateva minute sau ore, rareori aceasta dureaza mai mult de 24 de ore).

Iritatia dispare in scurt timp de la incetarea expunerii la soare.
Aceasta se vindeca fara a lasa urme. Persoanele cu urticarie solara trebuie sa se fereasca de razele ultraviolete sau sa foloseasca protectie solara.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lorena pe 21 Aug 2011, 16:16
    urticaria solara

    nu apare numai la Marea Neagra!

    0
    0

  • Elena pe 12 Iun 2010, 11:59
    Ajutor

    Buna ziua. Se pare ca am urticarie solara, dupa simptomele pe care le prezint. Am fost la doctorita mea de familie si i-am spus ca mereu imi apar bubite si roseata cand stau la soare, uneori e de ajuns sa ma duc pana la magazin ca mi-au si aparut, dar nu m-a crezut, caci cam in 2-3 ore dupa incetarea expunerii la soare bubitele si roseata dispare si in momentul respectiv nu aveam nimic pe piele. Sincer nu stiu ce sa fac! Nu pot iesi din casa, iar daca o fac trebuie sa ma imbrac in pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga si pe caldura asta e infernal. Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un sfat, ce ar trebui sa fac sa nu imi mai apara problema asta si sa pot totusi iesi din casa fara sa ma simt ca o araboaica. Va multumesc

    0
    0

  • Ioana pe 16 Aug 2007, 19:46
    Tratament eficient

    Fiica mea a facut urticarie solara doua veri la rand.In primul an i-au fost administrate niste injectii timp de trei zile.A scapat de urticarie dar la prima expunere solara a reaparut.Anul urmator am mers iar la mare si a avut aceeasi problema.Am luat la recomandarea unei d-ne farmaciste,Fenistil-unguent pe care-l aplicam ca pe orice alta crema pt protectie solara.De data asta nu a mai avut probleme.Anul acesta nu am mai mers la mare ci in delta.A facut plaja si s-a bronzat foarte frumos fara sa-i mai apara nimic pe piele.

    0
    0

  • aleca pe 11 Aug 2007, 00:26

    dispare la doar cateva ore de la incetarea expunerii la soare?km greu de crezut avand in vedere k la mine tzine de cateva zile (si sigur e de la soare)in plus ma mai si mananca pielea si ma inzteapa in zonele unde a aparut,iar cremele de plaja nu au nici un efect kiar dak au protectie d 30.oricum imi apar in fiecare an dak ma duc la mare

    0
    0

  • Dea_piskot pe 9 Aug 2007, 07:27
    urticaria solara

    Buna ziua, In ultima vreme de cite ori merg la mare ,dupa o perioada de 4-6 zile ,apare o urticarie urita in jurul gatului si pe decolteu ,coaja de portocala as putea sa spun.Dupa o pauza de 1-2 zile ,pot sa fac plaja mai departe ,Apare si dispare odata cu incetarea de a mai avea contact cu apa marii si plaja ,fara a folosi altceva.Am incercat sa nu folosesc creme sau sa folosesc diverse creme ,sa vad cine e vinovatul!!Mi se intimpla in ultimii ani ,dar numai la mare,precizez Marea Neagra.Locuiesc in Timisoara si aici nu mi s-a intimplat niciodata si ma expun la soare ori de cite ori am posibilitatea,Mentionez ca am peste 40 de ani.Cu multumiri

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod