Un posibil leac pentru tinitus

Un dispozitiv medical implantabil activ este considerata cea mai noua abordare in tratamentul zgomotelor in urechi, potrivit unui studiu aparut in publicatia britanica DailyMail.

Un dispozitiv medical implantabil activ este considerata cea mai noua abordare in tratamentul zgomotelor in urechi, potrivit unui studiu aparut in publicatia britanica DailyMail.

 

Oamenii de stiinta sustin ca acest dispozitiv actioneaza prin eliberarea unui medicament care calmeaza hiperexcitabilitatea unor celule nervoase din creier care produc aceste sunete, stand la baza declansarii tinitusului. Asadar, atentia cercetatorilor se indreapta catre obtinerea unei solutii care sa ajute la echilibrarea activitatii nervoase.

Care sunt optiunile de tratament pana in prezent?


1. Provocarea unui zgomot prin casti sau prin muzica de la un player care sa respecte o frecventa complementara, anuland astfel zgomotul tinitusului. Atentie! Numai un specialist ORL poate sa faca acest tratament.

2. Terapia prin muzica. In institutele de tinitus se fac studii experimentale de terapie prin muzica: cu sunete complementare, dar si cu muzica de relaxare si linistire care ajuta la diminuarea sau anularea componentei psihologice a tinitusului.

Astfel incat, omul rezolvandu-si problemele si iesind din sursa stresoare determina si disparitia simptomului.

3. Mai exista apoi tratamente psihologice, tratamente prin biofeedback sau orice crede persoana ca poata sa ajute, cum ar fi tehnicile de relaxare, de detasare de tinitus si de acceptare a lui.

Psihoterapeuta Lena Rusti sustine ca in psihoterapie, orice tratament care "functioneaza" este bun daca e cu respect fata de tine si fata de mediu. "Nu cred ca exista remedii naturiste care sa aiba rezultate controlate statistic, insa daca vorbim de componenta tinitusului ca fiind una psihologica, atunci remediul naturist ajuta foarte mult pentru ca apare efectul de placebo si persoana isi da voie sa se simta mult mai bine. Asadar, ea isi mobilizeaza soldateii neuronali ca sa-i dea voie sa-si rezolve aceasta problema".


Ce aduce nou acest medicament?


Noua terapie care foloseste un medicament numit NST-001 are capaciatea de a bloca productia in exces a glutamatului care apare in momentul in care auzul este afectat (de exemplu si de expunerea la un zgomot extrem de puternic). Astfel, specialistii sustin ca sunt diminuate si enervantele zgomote cu care se confrunta persoanele afectate de tinitus. 

Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca introducerea medicamentului in ureche a diminuat simptomele asociate tinitusului.

De asemenea, un studiu pilot efectuat pe subiect umani a avut rezultate uimitoare, pacientii raportand o reducere seminificativa a zgomotelor in urechi.

Deoarece imediat dupa incetarea tratamentului simptomele s-au reintors, cercetatorii incearca sa dezvolte acest dispozitiv implantabil care sa administreze in permanenta medicamentul pe o perioada de un an de zile, cu posibilitatea de a-l reincarca cu ajutorul unei interventii minim invazive prin piele.

"De cativa ani se studiaza numeroase medicamente care sa reduca hiperactivitatea celulelor nervoase si sa o echilibreze. Insa acest studiu este interesant tocmai prin faptul ca incearca sa aduca o noua metoda de administrare a medicamentului direct in urechea interna. In urma testelor efectuate pe animale am observat ca reducerea nivelului de glutamat conduce la o diminuarea a simptomelor prin care se manifesta tinitusul. De acest medicament pot sa beneficieze persoanele cu un tinitus in faza incipienta, dar din pacate inca nu stim cu exactitate daca el va da rezultate si in cazuri de tinitus deja instalate", precizeaza dr.
Ralph Holme, coordonatorul studiului.

Statisticile arata ca cel putin 10 -15% din populatie sufera un astfel de episod pe parcursul vietii, fenomenul fiind mai accentuat si frecvent odata cu inaintarea in varsta. Zgomotele percepute pot sa aiba o frecventa care de obicei este inalta (nu intotdeauna) si care poate sa varieze in intensitate. Este un zgomot care are de obicei o durata foarte mare (deci nu este un tiuit de cateva secunde) si intefereaza semnificativ cu calitatea vietii individului, deoarece il percepe in mod constant intr-o ureche sau in ambele urechi.

Au fost emise mai multe teorii, multe neurologice (creierul percepe in mod gresit aparitia unui zgomot si urechea il preia ca atare) sau psihologice (tinitusul este un simptom care este o expresie a unui factor stresor in viata individului). Exista boli in care tinitusul este o conditie de diagnostic (ca in otoscleroza), insa nu exista inca nicio definitie clara a cauzelor, nici un tratament preferential care sa duca la disparitia simptomelor, ci doar la atenuarea sau mascarea lor.

De asemenea, trebuie sa stim ca tinitusul poate sa apara si ca reactie adversa la mai mult de 200 medicamente, inclusiv aspirina din cauza faptului ca pot sa distruga structura delicata a urechii interne, cauzand numeroase probleme de auz temporare sau permanente.   

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tea pe 17 Mai 2014, 20:04
    Tinitus, ori, zgomote in urechi

    La inceputul lui sept\2013, am facut fizioterapie ptr picioare si la cateva zile, mi-a aparut un zgomot in urechea dreapta. Am fost la orlist, la neurologi si pana acum, mai\2014 nimeni nu mi-a rezolvat probl, am cheltuit mult pe consultatii, medicamente dar.....nimic! Daca cineva are o rezolvare, as vrea sa-mi comunice si mie. Multumesc!

    0
    0

  • vitali pe 1 Mai 2013, 15:41
    tinitus

    buna,si eu sufer de acest zgomot sau tinitu de aproape 11ani,si vreau sa spun ca veata mi sa schimbat intr-un cosmar si samai accentuat si o depresie care apasa asupra mea si cu zi... am apelat la medici ORL-isti da nimic ,nici un raspuns serios...apoi cu medicii neurologi ...numeroase analize neurologice la cap ,apoi circulatia sanguina acapului si aprovizionarea cu aier a creerului ,totul cum trebui si totul zero....mam adresat la psihoterapeut si dinsul mea spus ca e o DEPRESIE care iti da toate zhomotele si acele tulburaride care am spus anterior ,si trebue neaparat un tratament de lunga durata dar ce rezultate vor fi nici o garantie... va rog daca mai este cineva in asa situati asemanatoare trimetetimi un raspun pe adresa de email "vitalan26@mai.ru".Multumesc

    0
    0

  • cecilia pe 14 Oct 2011, 15:04
    tinnitus

    am tinnitus de 11 ani. am incercat multe tratamente nici o ameliorare. stie cineva ceva de diminuare macar a zgomotului din cap? precizez ca zgomotul tinnitusului este intre cele doua urechi, nu simt in urechi zgomot ci in cap.auzul s-a diminuat 30%.astept un ajutor.

    1
    0

  • Trella Tamas pe 17 Iun 2010, 15:39
    Tinitus

    Se pare ca sufar de Tinitus. Acest suierat in urechi, mai ales in urechea dreapta, cred ca a inceput dupa un ski la poalele Mont Blanc, la peste 3500 m. Nu sint absolut convins , dar parca din aceea perioada a devenit deranjant acest suierat in urechi.Dupa mai multe discutii cu medicul de familie si cu medicul de specialitate s-a ajuns la concluzia: nu se stie. Mentionez ca am efectuat examenele de diagnosticare al auzului, unde s-a constatat slabirea auzului in plaja frecventelor inalte. De asemenea trebuie spus ca am hipertensiune si colesterol, controlata de medicamente. Intrebarea mea ar fi daca remediu pentru acest suierat din ureche? numit tinitus. Astept un raspuns. Multumesc Cu respect Trella Tamas

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod