Tuberculoza, o amenintare majora pentru sanatatea publica

La mai bine de 50 de ani de la descoperirea medicamentelor care pot asigura vindecarea, tuberculoza continua sa inregistreze anual 9 milioane de cazuri noi la nivel mondial. In ceea ce priveste regiunea europeana, fiecare al treilea caz de tuberculoza din UE provine din Romania, care este tara membra cu cele mai multe cazuri de imbolnavire.
La aceste cazuri se adauga aparitia tuberculozei multidrog-rezistente (MDR-TB), fata de care medicamentele uzuale se dovedesc ineficiente si care reprezinta o reala amenintare la adresa sanatatii populatiei. Nimeni nu este imun, tuberculoza putand afecta orice persoana, indiferent de mediul din care provine, de statutul social sau economic, nivel de educatie, rasa, sex etc.

La nivel european, in fiecare ora sunt diagnosticate 49 cazuri noi de TB, 7 persoane decedand datorita acestei maladii. Iata de ce se incearca imbunatatirea controlului bolii, in special prin limitarea raspandirii infectiei si prevenirea aparitiei cazurilor de TB multidrog-rezistenta (MDR-TB). Progresele inregistrate de unele state membre ale Uniunii Europene sunt impresionante in ceea ce priveste limitarea si eliminarea tuberculozei (sub 1 caz la 1 milion de locuitori), in timp ce alte tari ale continentului european continua sa se confrunte cu o rata inalta a cazurilor de imbolnaviri TB.


Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa provocata de bacilul Koch, denumit dupa numele cercetatorului care l-a descoperit. Infectia se transmite de la o persoana care are tuberculoza pulmonara la o persoana sanatoasa, pe cale aeriana, prin intermediul picaturilor de sputa eliminate in mediul inconjurator prin tuse, stranut, vorbitul cu voce tare, cantat, etc.
O persoana poate fi infectata, dar nu inseamna ca este si bolnava de tuberculoza. Persoanele infectate nu prezinta niciun semn sau simptom care ar sugera boala. In conditiile in care sistemul imunitar al organismului nu mai este eficient, microbii se inmultesc si incep sa produca distrugerea tesutului pulmonar, infectia trecand in forma de tuberculoza boala sau tuberculoza activa. In general este recunoscut faptul ca o persoana cu tuberculoza activa, in lipsa unui tratament eficace, poate infecta aproximativ 10-15 persoane pe an. Dintre pacientii cu tuberculoza, 80% au varste cuprinse intre 15 si 45 de ani.   

Tuberculoza nu se transmite prin strangerea de mana, folosirea acelorasi pahare si farfurii, toalete si mai ales, tuberculoza nu doare. Numai 10% dintre persoanele infectate pot face boala pe parcursul vietii, in conditiile in care imunitatea organismului este compromisa.

Semnele si simptomele sugestive pentru tuberculoza, respectiv tusea cu expectoratie, scaderea in greutate, febrilitatea, transpiratiile nocturne, uneori si sangerarea pot sa apara si in alte boli pulmonare. Toate aceste simptome se instaleaza lent in decurs de mai multe luni, in tot acest timp persoana putand fi contagioasa pentru cei din jur. Diagnosticul se pune prin evidentierea bacilului Koch in probele de sputa si a leziunilor produse de microb la nivel pulmonar.
Odata diagnosticata, tuberculoza necesita tratament cu o combinatie de cel putin 4 tipuri de medicamente luate zilnic timp de 2 luni, apoi 2 feluri de medicamente care se iau de 3 ori pe saptamana timp de inca 4 luni. Intreruperea tratamentului, sau dozele incomplete, pot duce la aparitia formelor de tuberculoza multidrog-rezistenta (MDR-TB), care necesita ulterior un tratament mai costisitor si mai indelungat. In ciuda tratamentului, formele de MDR-TB au sanse de vindecare mai reduse, de maxim 60%, chiar in conditiile unui tratament corect administrat.


In tara nostra incidenta bolii este inca foarte mare  

Afectand intr-o masura semnificativa sistemul de aparare al organismului, tuberculoza afecteaza in primul rand grupurile de persoane vulnerabile: imigranti din statele cu o incidenta ridicata, comunitati si grupuri inchise, detinuti, persoane in varsta, contacti ai unor cazuri de TB, persoane fara adapost etc. Astfel, in cursul anului 2006, in statele membre ale Uniunii Europene si EEA/EFTA au fost notificate 88.113 cazuri de tuberculoza, dintre care 31% au apartinut Romaniei, tara noastra inregistrand o incidenta de peste 100 de cazuri la 100.000 locuitori.

Programul National de Control al Tuberculozei (PNCT) s-a dezvoltat continuu in Romania pe parcursul ultimilor ani, obtinand rezultate notabile traduse printr-o rata de detectie de peste 70% si asigurarea accesului gratuit la servicii de diagnostic si tratament.
Exista insa in continuare arii de interventie care trebuie mentinute, consolidate sau intensificate. Romania face parte dintre cele 18 state cu prioritate ridicata pentru aceasta boala din cadrul Regiunii Europene a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru care au fost elaborate planuri de control al TB ce vizeaza perioada 2007-2015, aceste planuri permitand orientarea si redactarea programelor nationale de control al bolii pe termen scurt si lung.

In 22 octombrie 2007, toti Ministrii Sanatatii din Regiunea Europeana a OMS au adoptat "Declaratia de la Berlin cu privire la Tuberculoza", prin care aceasta afectiune este recunoscuta ca fiind o amenintare majora la adresa sanatatii publice, chiar si in tarile cu o incidenta relativ scazuta, unde au fost inregistrate regrese ale declinului anterior.


25% din cazurile de tuberculoza sunt intalnite in inchisori


Conform statisticilor OMS, sistemul penitenciar inregistreaza o incidenta semnificativ mai mare a cazurilor de imbolnaviri comparativ cu populatia generala. Exista o serie de factori apreciati ca favorizanti pentru extinderea epidemiei in inchisori si anume: supraaglomerarea, ventilatia insuficienta, diagnosticarea tardiva, etc. Incidenta tuberculozei din penitenciare este o problema nu numai datorita suferintei induse celor condamnati, dar si datorita riscului pe care il prezinta pentru populatia generala.
Personalul, vizitatorii si fostii detinuti pot duce cu ei boala dicolo de zidurile inchisorii. Tuberculoza este de pana la 100 ori mai frecventa in penitenciare si cam 24 % din cazuri sunt de MDR-TB.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, Administratia Nationala a Penitenciarelor si autoritatile de sanatate publica au acordat o atentie deosebita problemei tuberculozei in penitenciare, concretizata prin suportul acordat Unitatii de Implementare a Proiectelor (UIP-TB), care a realizat si continua sa deruleze programe de prevenire si control al TB, cu finantarea Fondului Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (Fondul Global). Aceste programe si-au dovedit pe deplin eficienta, numarul de cazuri de tuberculoza in randul detinutilor scazand in 2007 de aproape 5 ori fata de anul 2002.

Articole utile:
Tuberculoza - informatii generale
Tuberculoza se trateaza gratuit
Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod