Transpiratia: normala, excesiva si redusa

Transpiratia este produsa in toate zonele corpului, insa cele mai afectate zone sunt fruntea, subratul, palmele si talpile picioarelor. Este formata in mare parte din apa, dar contine si anumite cantitati de sare. Principala functie a transpiratiei este aceea de a controla temperatura corpului.
Transpiratia normala

Este cauzata de:
  • temperaturile ridicate, ca cele din timpul verii;
  • activitatea fizica;
  • stresul emotional;
  • consumul de alimente fierbinti sau picante;
  • febra provocata de o boala.


Hiperhidroza - transpiratia excesiva

Transpiratia excesiva este cunoscuta sub numele de hiperhidroza. In cele mai multe cazuri, cauza hiperhidrozei este necunoscuta.

Dintre cauzele cunoscute fac parte:
  • obezitatea;
  • schimbarile hormonale asociate menopauzei (bufeurile sau valurile de caldura);
  • boli care provoaca febra;
  • hipertiroidism (glanda tiroida superactiva);
  • diabet;
  • anumite medicamente.

 
Hiperhidroza idiopatica (fara o cauza cunoscuta)


Aceasta este cea mai intalnita forma de transpiratie excesiva. Se numeste hiperhidroza idiopatica pentru ca nu este cunoscuta cauza. Apara in perioada copilariei sau mai tarziu si poate afecta orice zona a corpului, insa apare cel mai des la palme, talpi si subrat. Transpiratia excesiva poate aparea chiar si pe vreme rece, insa se inrautateste la temperaturi ridicate sau cand persoana respectiva este stresata emotional.

 
Optiuni de tratament pentru transpiratia excesiva

Tratamentul este stabilit in functie de cauza transpiartiei excesive.

Acesta poate include:
1. Reducerea greutatii - daca persoana respectiva sufera de obezitate;
2. Reducerea bufeurilor din perioada menopauzei;
3. Folosirea antiperspirantelor (spray, pudra sau roll-on);
4. Iontoforeza - activitatea glandelor sudoripare este redusa temporar prin folosirea unui curent de joasa tensiune la nivelul zonei afectate;
5. Injectarea cu botox - este folosita pentru a "paraliza" glandele sudoripare. Efectul unei singure injectii dureaza 6-9 luni;
6. Chirurgie - se practica in cazuri rare, cand toate celelalte tratamente au dat gres.


Ce poti face pentru a lupta cu hiperhidroza?

Iaca cateva strategii:

1. Poarta haine lejere si racoroase;
2. Foloseste un antiperspirant care sa contina clorura de aluminiu, special creat pentru hiperhidroza si urmeaza intructiunile cu atentie.
3. Desi se crede ca acestea sunt create pentru subrat, antiperspirantele pot fi folosite si in alte zone ale corpului.

 
Transpiratia redusa

Transpiratia redusa este numita hipohidroza, iar cand aceasta lipseste afectiunea se numeste anhidroza. Acestea pot aparea din mai multe motive, inclusiv:
  • anumite afectiuni ale pielii;
  • arsuri la nivelul pielii care afecteaza glandele sudoripare;
  • hipotiroidismul;
  • deshidratarea;
  • expunerea indelungata la temperaturi foarte ridicate sau antrenamentele efectuate la temperaturi mari.

Lipsa transpiratiei poate cauza probleme in controlarea temperaturii si duce la cresteri bruste ale temperaturii corpului in zilele caniculare. Uneori, acest lucru poate duce la deces.


Atacul de caldura si epuizarea cauzata de caldura

Atacul de caldura poate avea loc cand temperaturile sunt foarte ridicate si nu este produsa suficienta transpiratie pentru a racori corpul. Simptomele pot include:

1. Crampe musculare;
2. Migrene;
3. Stari de greata si voma.

Pierderea excesiva de sare si apa din corp poate duce la o complicatie care pune viata in pericol, epuizarea cauzata de caldura. Atat atacul de caldura cat si epuizarea provocata de caldura pot fi prevenite prin evitarea expunerii prelungite la soare, printr-un consum mare de apa si chiar umezirea corpului cu apa, daca este necesar.

 

Comentarii (25)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marin pe 17 Aug 2014, 19:08
    AM GASIT REMEDIUL ACESTEI PROBLEME!

    Buna, am gasit remediul acestei probleme, va pot oferi mai multe detalii pe marian.marinutu@yahoo.com mukta sanatate!

    0
    0

  • Marius pe 5 Mar 2013, 15:47
    Odaban Antiperspirant

    Si eu am avut problema cu transpiratia excesiva toata viata mea. Practic, ca sa intelegeti exact cum statea situatia, dimineata sau seara dupa ce faceam dus, ma stergeam evident cu prosopul, iar pana sa imi pun tricoul pe mine, deja aveam bule de transpiratie la axila. Pur si simplu aceasta problema iti ruineaza incederea de sine, de extrem de multe ori am fost pus in situatii jenante, sa imi tin mainile fix pe langa corp cand eram in public, sa nu pot sa fiu in largul meu sau sa ma distrez cand ieseam cu prietenii pentru ca tot ce ma gandeam era cum sa fac sa nu ridic mainile si sa mi se vada petele de la sub brat. Era absolut stresant si pur si simplu era un cosmar care devenise o obsesie. Bineinteles ca am incercat tot felul de antiperspirante din magazine, de la cele mai ieftine pana la cele mai scumpe si nimic, nu ma ajutau decat impotriva mirosului de transpiratie si nimic mai mult. Cred ca am intercat toate antiperspirantele posibile gasite in magazinele noastre si nu numai. Dar nimic. Pana la urma am inceput sa caut pe net produse `profesionale` sa spun asa antitranspiratie. Am gasit mai multe solutii, insa m-am oprit la una, si anume Odaban Antiperspirant, datorita pretului bun si a duratei de folosire de 6 pana la 12 luni. Nu se prea gaseste in farmacii. Il gasiti pe www.antitranspiratie.ro si ajunge a doua zi. Ideea e ca trebuie sa respecti foarte bine instructiunile de folosire pentru o functionare perfecta. Trebuie sa te dai doar seara inainte de culcare, dupa care a doua zi nu te mai dai cu nimic, sau poate doar un spray deodorant normal (nu antiperspirant). Te dai in fiecare seara timp de o saptamana, dupa care te dai cam de 2 ori pe saptamana, iar apio doar la nevoie. Cunosc o persoana care si-a facut chiar si operatie la subrat sa scape de transpiratie si transpira la fel ca inainte, iar dupa ce s-a dat cu Odaban Antiperspirant nu mai are nicio problema. Sper sa fi fost de ajutor si va doresc `uscare` usoara :)

    4
    0

  • mary21 pe 6 Aug 2012, 18:21
    care din ele?

    am tot citit despre maxim si perspirex..insa nu stiu care este mai eficient..am observat ca niciunul nu se adapteaza tuturor persoanelor...am zis ca imi comand si eu..insa chiar nu stiu ce sa fac,pe care sa-l aleg...voi ce spuneti?

    0
    0

  • Mihaela pe 10 Mar 2012, 01:31
    Solutie impotriva transpiratiei excesive

    si eu am avut ceasta problema ani de zile si ma gandeam ca nu o sa mai scap niciodata de ea. Transpiram foarte mult la axila, cumparatul hainelor era o adevarata problema pentru mine, nu puteam purta camasi sau bluze strimte, colorate. Sora mea care are aceeasi problema a descoperit un antiperspirant/tratament care a fost miraculos. Ma gandeam sa imi fac operatie cu toxina botulinica dar e destul de scumpa si efectul dureaza cam 6 luni. De cand folosesc acest produs viata mea s-a schimbat complet, pot purta orice gen de bluza si problema transpiratiei a disparut complet. Produsul se numeste Perspirex si poate fii comandat dupa ocazii.ro costa 55ron dar dureaza 3 luni, in cazul meu mai mult pentru ca deja il folosesc de cateva luni si nu trebuie sa aplic decat o data pe saptamana. il recomand din toata inima si sunt sigura va ajute si pe voi http://www.okazii.ro/catalog/66484911/perspirex-roll-on-25-ml-antiperspirant.html

    0
    0

  • cristi pe 4 Dec 2011, 19:50
    lipsa transpiratie

    Diana Andreea si eu am aceleasi simptome.nu transpir si cand ar trebui ,incepe sa ma manance pielea si apare o eruptie asa cum ai descris-o si tu.eu merg la dermatolog de cateva saptamani,fara rezultate deocamdata.daca ai aflat ceva in plus da-mi de stire pe aici.

    0
    0

  • adriana pe 3 Oct 2011, 17:37
    hiperhidroza

    buna, vreau sa va spun despre tratamentul prin care am scapat de transpiratia excesiva. in urma cu 4-5 luni de zile am fost la un medic dermatolog (crist. visan) care mi-a prescris o cura cu zinc si pudra evera. Timp de o luna de zile la interval saptamanal am luat 20mg zinc (in fiecare duminica), iar zilnic ma tamponez cu pudra evera. Va recomand sa nu va caliciti si sa luati zinc de la o firma cat mai cunoscuta, iar pudra evera o puteti lua de pe net unde e mai ieftina decat la plafaruri (cautati pudra evera pe google ca sa nu fiu banata). o alta recomandare a medicului dermatolog a fost sa renunt de tot la orice tip de antiperspirant din cauza aluminiului care blocheaza porii. o alta recomandare ar fi sa vizitati si voi un medic dermatolog, puteti afla foarte multe lucruri pe care nu le cunosteati inainte

    2
    0

  • StatuiaNuda pe 17 Sep 2011, 21:17
    Oameni buni...

    Am 34 de ani, am aflat accidental despre hiperhidroza dintr-un filmulet YouTube postat de un oarecare in limba engleza. Sufar si eu de aceasta afectiune inca din adolescenta, am fost prin doctori... nu in provincie, sa zici ca exista scuze... "scuze"... aiurea! Si oamenii aia din provincie merita un doctor bun. Ma rog! Deci, am fost prin doctori in Bucuresti, mi-au spus cu TOTII ca "asa e organismul tau, nu ai ce face". Nu mi-a zis nimeni nimic de nicio boala, nicio afectiune, nu mi-a dat nimeni nicio explicatie, niciun sfat, niciun tratament... NIMIC. Am fost atat la doctori din spitale, cat si pe la clinici particulare. Nu stiu pe ce lume traim, insa TOTI PROSTII SUNT DOCTORI. Dealtfel, n'am rezolvat niciodata nimic cand am mers la doctori. Inca n'a dat peste mine o boala grava, altfel eram demult la 2 metri. Prietena imi zice ca-s ipohondru. Fie!... Stiti cum e, nebunu' nu isi da seama ca-i nebun, zice ca ceilalti au probleme. Poate ca-s ipohondru... Insa eu ma stiu cu o gramada, o gramada de afectiuni, am fost cu toate la doctor, n'am rezolvat niciodata NIMIC. Am o durere in spate de cand eram mic. Uneori ma doare de ma tavalesc pe jos. Doctorii mi-au zis ca MI SE PARE. M-au trimis la psiholog, unde doctora mi-a zis "am auzit de la d-na doctor Xuleasca ca ti se pare ca te doare spatele" -- daca va vine sa credeti! In fine! Am cheltuit o GRAMADA de bani la doctori, am pierdut o gramada de timp... absolut inutil. De vreo 3 luni ma doare in zona inimii, iar daca beau apa din sticla, cand dau capul pe spate si inghit simt o bila in piept care impiedica apa putin sa treaca, si cam doare. DAR MI-E SCARBA SA MAI MERG LA DOCTORI. Oricum nu rezolv nimic. Cheltui bani, pierd timp... pentru ce? Unii au si o atitudine aroganta, dispretuitoare... si se exprima ca draq, iti vine sa-i flegmezi. Traiasca si infloreasca scoala romaneasca de medicina... Scoala romaneasca in general, o mare nulitate! Sa tineti minte... Scoala Romaneasca este ZERO BARAT, iar daca apar oameni capabili apar pe meritul lor, nu al sistemului de invatamant. Acei oameni ar fi devenit buni in orice alt sistem, ba chiar mai buni in anumite sisteme de invatamant dezvoltate. V-o spun pentru ca am invatat si pe afara... bla-bla.

    0
    0

  • sil pe 12 Aug 2010, 17:46
    hiperhidroza

    Salutare, eu nu am stiut de boala asta pana acum cateva sapt. De am facut eu acum ani de zile, am cumparat deodorant OLD SPICE pt subrat. Foloseam Mennen sau orice altceva, nimic nu era bun, cu OLD SPICE nu mai mirosi, nu mai exista asa ceva..se gaseste cam greu, eu il iau de la Piata Straduintei de pe Bvd Metalurgiei, Berceni, Bucuresti. Cu OLD SPICE nu mai mirosi deloc, dar ce facem daca transpiram pe cap ca mine? Eu nu transpir nicaieri pe corp, doar pe cap, curg in valuri picaturi de apa , se preling pe frunte, pe fata, pe gat, si apoi trec mai jos pe piept....Doctorii vb de deodorante cu aluminium pt Hiperhidroza, dar pt astia care transpira pe cap ce facem? Ne dam cu deodorant pe cap sa chelim?.....

    9
    1

  • veronica pe 28 Iun 2010, 20:12
    hiperhidroza

    si eu sufar de aceasta cumplita boala hiperhidroza si aveam un timp chiar si asta iarna ca miroseam de nici eu nu ma suportam de miros scapi astfel ce a mers la mine pui o lingurita de bicarbonat de sodiu si amesteci cu 2 degete de apa si te dai seara la culcare dupa ce te speli bineinteles da in fiecare seara si ai sa vezi ca dupa un timp nu mai mirosi da de transpirat tot transpir . abia am comandat maxim si nu stiu cum e am avut perspirex din spania si e bunicel doar ca te irita mult si am inteles ca si maxim e la fel ideea e sa te dai f. putin eu cat de cat sunt multumita mai am si o crema protesud de la farmacie dar nu foloseste prea mult la mine fara perspirex seara sau maxim deodorant nu mai folosesc deloc ca nu au nici un efect. incercati cu bicarbonatu si maxim sau ce roll-on aveti pt transpiratie excesiva si mai vb numai bine

    3
    0

  • andréa pe 12 Iun 2010, 09:24
    Este normal ?

    nu transpir deloc de la sub brat insa miros a transpiratie

    0
    0

  • diana andreea pe 24 Mai 2010, 19:36
    nu transpir deloc!

    pe langa faptul ca nu transpir deloc atunci cand fac efort sau ma expun la soare,adica in momente cand temp corpului creste si ar trebui sa transpir nu se intampla asta ci din contra imi apar pe piele mici pete rosii ca pisctura de tantar care provoaca mancarimi,dar care dupa 10-20 de minute dupa ce incetez efortul sau expunerea la soare imi dispar.chiar nu stiu ce sa fac.

    0
    0

  • diana andreea pe 24 Mai 2010, 19:36
    nu transpir deloc!

    pe langa faptul ca nu transpir deloc atunci cand fac efort sau ma expun la soare,adica in momente cand temp corpului creste si ar trebui sa transpir nu se intampla asta ci din contra imi apar pe piele mici pete rosii ca pisctura de tantar care provoaca mancarimi,dar care dupa 10-20 de minute dupa ce incetez efortul sau expunerea la soare imi dispar.chiar nu stiu ce sa fac.

    0
    0

  • Roxana pe 15 Mai 2010, 11:33
    Nu stiu de unde provine mirosul

    am si io o problema nu transpir a proape deloc (sau foarte putin cand sunt in stress) insa eu nu simt ca miros dar vad toata lumea ca se miroase pe langa mine, si persoanele din jurul meu miau zis ca miros destul de urat a transpiratie. la inceput am zis ca poate e de la sub brat insa am folosit tot felul de produse si simt ca toata ziua sub brat miros a deodorant ( e foarte placut pt are un miros de fructe exotice insa persoanele din jur simt ca miros a transpiratei ). Insa atunci cand uit sa ma dau cu deodorant simt ca miros a transpiratie sub brat. Asa ca as dori si eu sa stiu daca ar putea proveni mirosul asta foarte neplacut din alta parte si ce soluti cunoasteti. Va MULTUMESC DN INAINTE

    0
    0

  • MARIUS pe 15 Feb 2010, 23:22
    TRANSPIRATIA EXCESIVA

    Am folosit deodorantul maxim si nu a avut nici un efect. in schimb am folosit un deodorant spray BIO CLIN care chiar a dat rezultate....Produsul este achizitionat din italia , in farmaciile noastre nu cred k il gasim:(

    0
    0

  • julya pe 9 Oct 2009, 19:55
    hiperhidroza

    si eu am aceeasi problema...transpir exagerat de mult:(( acum am dat comanda de deo maxim si sper sa ma ajute

    2
    0

  • ioana pe 13 Sep 2009, 23:12
    nu mai suport!

    nu sunt nici grasa si nici nu sufar de ceea ce este enumerat mai sus, dar transpir f mult, chiar si cand stau si nu fac nimic. nici un deodorant nu are efect sau daca e doar prima oara are efect, a 2a oara numai are efect. nu stiu ce sa mai fac....!!!

    1
    0

  • gmailut pe 2 Aug 2009, 23:19
    transpiratia excesiva

    transpir din cap pana la picioare.recomand antiperspirant,,everdry,pastreaza pielea subratului uscata la temperaturi ridicate,costa 25 euro.mai bun ca vichi e sigur de vreo 10 ori,dar dureaza 20 ore sa se usuce complet,dar cand e uscat devine extrem de eficient.id gmailut.pt informati privind transpiratia.acept si sfaturi pt ameliorarea transpiratiei,..

    2
    0

  • marin pe 22 Oct 2008, 17:55
    Transpiratia

    Eu am folosit maxim, avea efect, dar cand il foloseam ma ustura pielea asa de rau ca nu puteam sa dorm si am renuntat.

    0
    0

  • evaflorescu pe 21 Aug 2008, 20:39
    transpiratia

    nici nu-ti trebuie alceva decat miros de transpiratie in jurul tau...oah...folosesc de vreo 6ani un deodorant antipersirant roll-on body series de la firma amway.

    0
    0

  • voinea pe 9 Aug 2008, 16:24
    Transpiratia excesiva

    ESTE CUMPLIT SA TRANSPIRI ASA. EU NU TRANSPIRAM ASA MULT DAR DE 3 SAPTAMANI TRANSPIR FOARTE MULT SI MIROASE SI URAT DE NU MA SUPORT NICI EU. SPUNETI-MI CE SA FAC PENTRU CA AM LA SERVICIU PE CINEVA CARE MIROASE GROAZNIC SI NU VREAU SA AJUNG CA EA. VA MULTIMESC

    0
    0

  • cirebica pe 26 Iul 2008, 08:43
    Transpirataia

    Eu nu transpir deloc, insa nu ma deranjeaza, in schimb elimin cred ca ceea ce trebuia sa elimin prin transpiratie, prin urina. Merg foarte des la baie. Vis-a-vis de mirosul transpiratiei, este foarte neplacut si deranjant. Am avut colegi care erau in situatia persoanei de mai sus si efectiv nu puteai sa stai linga ei. E nasol....

    0
    0

  • madalina pe 25 Iul 2008, 14:09
    Hiperhidroza

    SI EU CRED CA SUFAR DE HIPERHIDROZA PENTRU CA TRANSPIR FOARTE RAU SI MIROS SI URAT LA SUBRAT DESI MA SPAL FOARTE DES SI FOLOSESC ANTIPESPIRANT. EU SUNT SI GRASA, IAU SI NISTE PASTILE SI POATE AM SI GLANDA, DECI TOATE CAUZELE POSIBILE TRANSPIRATIEI. DATI-MI SI MIE NISTE SFATURI. E BUN MAXIM? VREAU PAREREA CELOR CARE L-AU INCERCAT.

    0
    0

  • Ramona pe 24 Iul 2008, 14:24
    Nu e bun pentru mine

    Am luat si eu Maxim... mie nu-mi ajuta la nimic. Sufar de hiperhidroza dar toata lumea zice ca e normal. Transpir din cap pana la picioare de zici ca am iesit de sub dus. Am incercat de toate... Chiar nu mai am idei. Doctorul de familie zice ca e normal... desi e clar ca am o problema si ar putea sa ma ajute cumva... voi ce idei aveti? Se poate rezolva cumva problema mea?

    1
    0

  • Laura pe 24 Iul 2008, 10:25
    Maxim

    Deodorantul Maxim se gaseste pe internet, si poti sa-l comanzi online. Este distribuit de o firma de la Arad. Eu cand l-am comandat, a ajuns cam in 10 zile prin posta, si a costat aproximativ 60 de lei. L-am luat de multa vreme si inca mai am, pentru ca nu trebuie folosit prea des...

    5
    0

  • Malyna pe 24 Iul 2008, 09:39
    Hiperhidroza

    Recomndati-ne, va rog, si niste produse care stopeaza hiperhidroza. De exemplu, eu nu am gasit la farmacie ceva mai eficent decat un tratament de la vichi... de asemenea pe internet am mai aflat despre "maxim" numai ca nu prea se gaseste la noi in tara. Ce alte solutii mai avem?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod