Transpiraţia excesivă: De ce apare şi cum să o controlezi?

Hiperhidroza este accentuată la nivelul palmelor, tălpilor şi axilelor. Află de la medicul Laurențiu Vlădău cum să scapi de această problemă!

Ce este hiperhidroza?


Transpirația este un proces normal care ajută la reglarea temperaturii corpului, în special în momentele cu temperaturi crescute sau emoții puternice. Hiperhidroza este transpirația în cantitate excesivă, localizată în anumite zone ale corpului sau difuză.


Din ce cauze apare transpiraţia excesivă?


Nu există o cauză identificabilă pentru această particularitate individuală numită hiperhidroză primară, nefiind asociată cu nici o altă boală. Poate afecta bărbați și femei de orice vârstă.
Persoanele mai emotive și cele supraponderale dezvoltă hiperhidroză mai frecvent și mai marcat. Zonele cel mai frecvent afectate sunt axilele, palmele și tălpile însă există variante de hiperhidroză generalizată care afectează și alte zone precum fața, zona inghinală, spatele.

Poate fi agravată de greutatea corporală crescută, stresul emoțional, hiperactivitate și este accentuată la nivelul palmelor, tălpilor, axilelor, zone cu densitate crescută de glande sudoripare.

Hiperhidroza secundară este asociată cu boli precum hipertiroidia, diabetul zaharat, feocromocitomul, afecţiuni neurologice, sechele chirurgicale, menopauza și altele.


Cum să controlezi transpiraţia excesivă?


1. Adoptarea unui stil de viață sănătos, echilibrat,
2.
Odihnă fizică și psihică, activități fizice regulate, evitarea fumatului, o dietă echilibrată sau scădere în greutate, dacă este cazul
3. Managementul stresului
4. Igienă corectă și regulată
5. Vestimentație adecvată sezonului, din materiale subțiri, evitând hainele din materiale sintetice gen poliester și cele strânse pe corp.
6. Trebuie folosite antiperspirantele pe bază de clorură de aluminiu, în concentrații sub 20% pentru a evita iritațiile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod