Toxoplasmoza - o boala periculoasa pentru viitorul tau copil

Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozor parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit. Acest parazit infecteaza o varietate foarte mare de specii si foarte multe dintre tipurile celulare ale gazdei.
Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozor parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit. Acest parazit infecteaza o varietate foarte mare de specii si foarte multe dintre tipurile celulare ale gazdei.

Gazde pot fi probabil toate animalele cu sange cald, incluzand oamenii si animalele domestice. De o mare importanta este pisica, membra a familiei felinelor, gazdele definitive ale parazitului.

Pentru adultii sanatosi din punct de vedere imunitar infectia cu acest parazit nu prezinta mare importanta, majoritatea cazurilor de infectie cu T. gondii fiind asimptomatice. Ocazional, variate simptoame usoare pot fi observate, dintre care limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici) este cea mai semnificativa manifestare clinica. Alte manifestari sunt: durere de cap, greata, oboseala marcata, febra, dureri musculare, gat iritat. Formele grave la adultii competenti imunologic sunt extrem de rare.

Cunoasterea conditiilor in care survine toxoplasmoza si a tratamentului sunt insa extrem de importante pentru doua categorii de oameni:
Adultii imunodeprimati - cei cu limfom Hodgkin, cancer, lupus eritematos sistemic, tratament cu imunosupresoare, SIDA;
Femeile gravide care fac infectia pentru prima oara in timpul sarcinii. La acestea parazitul se poate transmite catre copil, cu consecinte dintre cele mai nefaste.

Transmiterea la om

T. Gondii se transmite la om pe trei rute principale:
1. in primul rand, omul se poate infecta prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata, in special cea de porc, oaie si vanat, sau de alimente insuficient preparate care au venit in contact cu carnea cruda.
2. in al doilea rand, omul poate ingera chisti pe care pisicile i-au eliminat prin fecalele lor, oochisti proveniti din cutiile cu dejectii sau din sol (prin gradinarit, fructe si legume nespalate sau apa nefiltrata).
3. in al treilea rand, femeile pot transmite transplacentar infectia catre fat.

Infectia la femeile gravide


Se apreciaza ca sansele unei femei de varsta fertila sa vina in contact cu parazitul sun cuprinse intre 25 si 99% sa vina in contact cu parazitul (Paris25%, Brussels 47%, vestul Scotiei 75%, SUA 85%, Oslo 99%).
Riscul general mediu pentru o femeie sa faca o infectie acuta ci Toxoplasma gondii in timpul sarcinii este cuprins intre 20 si 50%. Aceste diferente sunt apar din cauza diferitelor conditii socio-culturale si geografice (obiceiuri de alimentatie, animalele din regiune, temperatura etc.).

Toxoplasmoza congenitala - boala copilului transmisa de catre mama

La gazdele imunocompetente, infectia cu T. gondii este urmata in majoritatea cazurilor de imunitate la toxoplasmoza, pentru intreaga viata. Din aceasta cauza, daca infectia primara survine cu 4 - 6 luni inainte de momentul conceptiei, sau mai devreme, imunitatea mamei va impiedica de obicei transmiterea la fat, in cazul expunerilor ulterioare ale mamei. Exceptia o constituie femeile imunodeprimate, care au lupus eritematos sistemic, sau SIDA, la care transmiterea congenitala a fost intalnita, desi expunerea la parazit avusese loc inainte de conceptie.

Insa, daca infectia cu T. gondii a fost contractata in timpul sarcinii, parazitul poate fi transmis la fat chiar si de catre femeile imunocompetente. Mecanismul probabil al transmiterii implica trecerea parazitului in sange si apoi la fat, prin intermediul placentei
Toxoplasmoza congenitala poate duce la avort, moartea nounascutului sau malformatii fetale, cu consecinte pentru fat. Poate, de asemenea, reduce semnificativ calitatea vietii copiilor care au supravietuit infectiei prenatale.

Riscul infectarii intrauterine a fatului, riscul manifestarii toxoplasmozei congenitale si severitatea bolii depind de:
- momentul in care a survenit infectia in timpul sarcinii,
- competenta imunologica a mamei in timpul infectiei acute,
- numarul si virulenta parazitilor transmisi la fat,
- varsta fatului la momentul transmiterii.

Daca infectia nu este tratata, riscul transmiterii intrauterine catre fat, creste pe masura ce sarcina avanseaza in varsta, acesta fiind aproximativ 14% in primul trimestru si aproximativ 59% in trimestrul trei de sarcina.

I In timp ce riscul infectarii intrauterine a fatului creste o data cu inaintarea in varsta a sarcinii, efectele asupra fatului sunt cu atat mai severe cu cat infectarea survine mai devreme.
Aproximativ 10% din infectiile prenatale sunt urmate de avort sau moartea fatui la nastere. Alti 10 - 23% din nou-nascutii infectati prenatal, manifesta semne clinice de toxoplasmoza la nastere. Aproximativ 12 - 16% din acesti nou-nascuti mor datorita bolii. Copii care supravietuiesc sufera de retard mental progresiv sau de alte deficiente neurologice si necesita cel mai adesea includerea intr-un sistem special de educatie sau institutionalizare.

II Daca transmiterea parazitului survine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, efectele asupra fatului sunt mai putin severe, majoritatea copiilor infectati in timpul trimestrului trei fiind asimptomatici la nastere. in total, infectia la aproximativ 67 - 80% din copiii care au dobandit boala prenatal, este subclinica la nastere si poate fi diagnosticata doar folosind determinari serologice sau alte investigatii de laborator. Desi acesti copii par sanatosi la nastere, ei pot dezvolta simptome clinice si deficiente pe parcursul vietii. Acestea afecteaza in special ochii (retinocoroidita, strabism, orbire), sistemul nervos central (deficiente neurologice si psihice, convulsii, retard mental) sau urechea (surditate). S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.

Semne posibile ale infectarii congenitale, aparute in timpul copilariei sau mai tarziu in viata: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, dificultati de invatare, adenopatie, retard mental, microcefalie, afectarea vederii.

Cum evitam infectia cu Toxoplasma gondii

Cateva sfaturi pentru a nu in pericol dezvoltarea copilului ar trebui:
1. Pentru a preveni toxoplasmoza si alte boli generate de alimente, hrane ar trebui pregatita la o temperatura mai mare de 63-71oC. incalzirea alimentului trebuie sa fie uniforma, fiti atente la cuptoarele cu microunde de putere mica!
2.
Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi folosite.
3. Mesele sau fundurile pentru taiat carne, suprafetele pentru gatit, tacamurile si mainile vor fi spalate cu apa calda si detergent dupa ce au venit in contact cu carne cruda rosie sau alba sau cu legume sau fructe nespalate. Nu folositi cutitele cu care ati taiat carne inainte de ale spala, pentru a taia alte alimente.
4. Gustatul carnii crude (tocaturi de exemplu) sau insuficient preparate este cu desavarsire interzis.
5. Femeile insarcinate ar trebui sa poarte manusi atunci cand lucreaza in gradina sau vin in contact cu pamant sau nisip, din cauza posibilitatii de infestare a acestora cu fecale de pisica. Dupa activitati care implica acest contact mainile trebuiesc spalate cu atentie.
6. Daca este posibil, femeile insarcinate trebuie sa evite sa curete cutiile in care pisicile isi fac nevoile. Daca nu este nimeni disponibil care sa la inlocuiasca, femeile insarcinate vor purta manusi si se vor spala dupa aceea cu multa atentie pe maini. Cutiile cu dejecte de pisica trebuiesc curatate obligatoriu zilnic. Pisicile vor fi pastrate permanent in casa, pentru a nu se infecta din mediul exterior si vor fi hranite numai cu hrana uscata, conservata sau preparata termic. Femeile gravide nu trebuie sa adopte pisici vagabonde.

Parerile privind valoarea analizelor care deceleaza posibila infectie la gravide sunt impartite. In Austria si Franta, programele de screening prenatal sunt obligatorii fiind infiintate in anul 1975 respectiv 1978. Mai recent, screening-ul prenatal a fost introdus in parti ale Italiei in timp ce Danemarca, Polonia (regiunea Poznan) si parti din SUA au initiat programe de screening neonatal.

In unele zone ale SUA, cu incidenta foarte scazuta a toxoplasmozei, se considera ca screening-ul este recomandat numai femeilor cu risc foarte mare (infectie cu HIV, LES, neoplazii) sau la cele la care ecografia de rutina a decelat la fat hidrocefalie, calcificari intracraniene, microcefalie, intarziere a dezvoltarii fetale, ascita sau hepatosplenomegalie, deoarece rezultatele fals pozitive pot duce la tratamente inutile sau la intreruperi de sarcina nenecesare.

In zonele in care seroprevalenta este ridicata, screening-ul serologic al femeilor gravide este recomandat, cel putin in saptamanile 10 - 12 de sarcina si ar trebui repetat in saptamanile 20 - 22 daca rezultatul initial este negativ.

Domnul Profesor Mencinicopschi Gheorghe, directorul Institutului de Cercetatari Alimentare, considera ca in Romania toxoplasmoza este subdiagnosticata si datorita procentului mare de oameni care traiesc in zone rurale, cu expunere mare la parazit, este foarte probabil ca incidenta expunerii la parazit si a imbolnavirilor sa fie foarte mare.
Nu am descoperit in literatura de specialitate din Romania sau in studii publicate in strainatate, date statistice care sa descrie intinderea fenomenului toxoplasmozei in Romania.

Agneta Pavel (1992) arata ca "Morbiditatea reala a acestei maladii este departe de a fi cunoscuta.
Cifrele comunicate reprezinta doar un varf de iceberg al fenomenului" cit. de Prof. Dr. Gh. Olteanu red., Poliparazitismul la om, animale, plante si mediu, ed. Ceres, Bucuresti 2001

de medic Paul Piscoi

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro
 

Comentariile 51-100 din 161

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adrian pe 5 Feb 2010, 00:55
    toxoplazmoza

    acest parazit care ataca creerul unde isi formeaza chisturii este mult mai frecvent decat crede'ti circa 40 % din oamenii de pe glob il au .... bine mai raspandit in tariile subdezoltate, dar ganditiva ca 20% dintre cetatenii sua o au.... odata infestat, omul va avea acest colocatar cerebral pentru tot restul vietii lui, exista tratamente care il incetinesc... dar din pacate nu il omoara... asa ca daca ati atins vreodata o pisica sau ati atins pamantul pe unde o pisica sau sobolan au umblat vreodata sunt sanse sa aveti aceasta teribila boala mergeti cat mai repede si faceti un test, cu cat mai repede descoperiti puteti face ceva inaiainte sa fie prea tarziu, printre sintome putem aminti durerii de cap, macarimi, reactii mai lente etc..

    0
    3

  • gorgan george pe 6 Ian 2010, 09:05
    intrebare

    ciinii de companie si curte pot fi vectori de tozoplasmoza? multumesc

    3
    1

  • Petronela pe 5 Nov 2009, 12:14
    sa fie atenta

    doamna ajuta nu am toxoplasmoza ci sunt interesant despre viata toxoplasmoza..pt ca sunt insarcinata de 4 luni si sunt sanatoasa si tot mie teama sa nu fim pati noi......Am un caine nume Bobyta si e atasa pe mine dar nu l am atinge pe ei fiindca sunt insarcinata si sa fiu atenta..doamna ajuta sa fiu bine si la fel il am insarcinata de 4 luni.......sa fiti sanatosi lumea

    3
    1

  • MONICA pe 7 Oct 2009, 18:39
    toxoplasmoza

    am o psica si nu de mult a fatat 4 pui morti si am inteles de la doctorul ei k s-ar putea sa fie toxo.eu am 20 de ani as putea avea si eu de la ea?ce analize se fac si daca am cum pot scpa de ea?multumesc

    0
    0

  • svetlana pe 6 Oct 2009, 03:40
    toxo

    buna.in 2003 dupa prima nastere s-a depistat mie si la copil ca avem toxo.medicii au zis ca in timpul sarcinii de la mine s-a infectat si copilul.mai tirziu cind copilul a implinit 7 luni a decedat,toti o tineu una si buna ca de la infectie copilul avea retineri in dezvoltare.dupa 3 ani de la decesul copiului ne-am hotarit la al doilea dar aveam o frica imensa imi era teama sa nu patim ce am patit si cu primul .si atunci am inceput sa mergem la medici am dat analize am primit tratament iar virusul asa si se mentinea, paralel cu asta primeam si trtament caci dupa stresul pe care l-am avut cu decesul copilului nu puteam sa ramin gravida,incepusem sa iau kg in plus pina intr-o zi cind am vazut ca nu avem rezultate pozitive in urma la aceste tratamente atunci am hotarit sa renunt la tot si sa imi caut de viata si cum o vrea dumnezeu.nu dupa mult timp am ramas insarcinata si am nascut un baietel acum are 2anisori 7luni este un copil sanatos si destept.asa ca asi avea o intrbare daca mie m-i sa depistat acest virus si cum spun ei la primul copil sa rasfrins de ce la al doilea totul e ok?multumesc anticipat

    0
    0

  • alina arghirescu pe 2 Iun 2009, 12:51
    sa fie oare periculoasa ?

    am facut analize si imunofixare,probe de maduva unde am o bandare care nu se stie de unde provine=poate fi gamapatie monoclonala de la acest parazit ? cine cunoaste mai multe amanunte sa ma ajute deoarece mai am o luna pana ajung la fundeni sa repet analizele=care se fac obligatoriu la 3 luni = nu-s gravida dar am pissicaaa de 11 ani si de cand ma stiu le-am iubit mult ?!!!!!!!

    0
    0

  • Alexandra C. pe 12 Mai 2009, 15:37
    toxoplasma

    Nu detin pisici si cu toate astea am toxoplasma.Am intrerupt o sarcina de 12 saptamani din cauza acestei boli. Ciudat este ca daca dupa chiuretaj mi-au disparut toate valorile pozitive de toxoplasma (INCLUZAND IGG-ul), ca si cand nici nu as fi avut vreodata acest virus. Acum dupa o perioada de o luna au reaparut. in prezent urmez un tratament cu rovamicina. Intrebare: CARE ESTE CAUZA DISPARITIEI TOTALE A ACESTUI VIRUS DUPA INTERVENTIA CHIRURGICALA?

    1
    0

  • mihaela pe 30 Apr 2009, 07:28
    toxoplasmoza

    am 18 ani si in urma cu 5 ani am fost diagnosticata cu toxoplasmoza, era foarte slabutza asa ca doctorul mi-a prescris o reteta cu vitaminele b1 b6 etc. si am ajuns sa fiu o pers plinutza doatorita acestei boli..... dupa ce am terminat cu vitaminele am inceput cu un medicament cam rar gasit in romania.... dupa 1 an jumate de tratament mi-sa spus ca numai am T. dar sunt purtatoare. Asa ca fetelor daca aveti incredere in D-zeu o sa fie bine :).

    3
    2

  • iacob roxana pe 10 Apr 2009, 14:24
    toxoplasmoza

    Cumnata mea a avut toxoplasmoza acum 2 ani, sa tratat vreun an de zile,dar tot a ramas cu dureri mari de cap,stari de voma aproape zilnic,cand se supara rau cade jos, vederea ii e afectata,cand i sa depistat boala deja zicea doctora ca daca mai intarziau analizele murea,caci ii ajunsese microbul la creierul i se marise si avea apa la creier.Noi ce va rugam din suflet sa ne spuneti daca mai are sanse de a i se mai vindeca creierul, si va mai fii iarca inainte de a se inbolnavii.Caci analizele i-au iesit bune dar ea are aceleasi sintome ca atunci cand era bolnava.Va multumim din suflet.DOAMNE AJUTA.

    0
    5

  • loredana pe 31 Mar 2009, 21:46
    toxoplasmoza

    am si eu toxoplasmoza de la varsta de 15 ani, in prezent am 23, vreau sa stiu daca pot sa fac copii dupa ce imi fac tratamentul cu anticorpi?sau trebuie sa mai astept o perioada de timp?

    0
    0

  • florina pe 27 Mar 2009, 17:11
    toxoplasmoza

    Am rezultatul la analiza de toxo IGG este de 199 Ul/ml si fara sa iau Rovamicin a scazut.Iar baiatul meu are si Igg negativ si Igm negativ...deci e ff bine la el.Acum sper sa nasc cu bine si sa nu fie afectata fetita mea,de nici un fel. Mai am 2luni de asteptat..cum nasc ii fac analiza. aceasta boala e f urata daca se activeaza.

    3
    0

  • catalina pe 27 Mar 2009, 12:40
    toxoplasmoza

    am avut o sarcina oprita in evolutie,probabil din cauza raceli si a febrei,singurul motiv pe care la gasit ginecologul meu,pt.ca in afara febrei si a raceli totul a fost in regula.medicul mi-a recomandat sa asteptam pina la primul CM si sa facem niste analize,ce sa fac?sa cer sa mi se faca si toxoplasma?dupa parerea ginecologului sunt bine papa-nicolau mi-a iesit super,nici un obstacol de a ramine din nou insarcinata,mentionez ca am un copil de 7 ani sanatos nici o problema in timpul sarcini.imi doresc foarte mult un a doilea copil cu toate ca i-mi este foarte frica.

    0
    0

  • florina pe 23 Mar 2009, 12:11
    toxoplasmoza

    Dar am inteles de la doctor ca acest 300Ul/ml inseamna Seroconversie.adica sunt sanse sa se activeze boala. Daca se activeaza asta inseamna ca fac Toxo.Oricum am facut analize si astept rezultatul,iar baiatul meu de 1 ani si 3 luni,nu are Toxoplasmoza..am vb cu cei de la Clinica unde am recoltat celule stem ptr el.Si ei zic ca nu este infectat,dar eu am repetat analiza ..astept rez, sunt disperata ca nu stiu ce sa fac. Sper ca fetita mea sa fie sanatoasa.

    0
    0

  • simmia pe 20 Mar 2009, 13:52
    pentru Florina

    Din cate stiu eu si am studiat foarte mult problema asta, am fost la numerosi doctori, in cazul tau daca ai IgM negativ, nici nu ar trebui sa*-ti pui problema asta. Aceste analize se fac in trim. I de sarcina si daca Ig M este negativ, dar IgG pozitiv (ai anticorpi) nu se mai urmareste in sarcina, pentru ca nu este o infectie activa.

    0
    0

  • florina pe 19 Mar 2009, 19:43
    toxoplasmoxa

    am 27 ani.sunt la a doua sarcina,am un baiat de 1 ani si 3luni iar acum sunt insarcinata in 7 luni.La prima sarcina am avut un IGM negativ si IGG poz (in val de 5Ul/ml) , am un baiat zic eu sanatos...inca nu am facut analize de toxo..dar zilele aste voi face.Acum la a doua sarcina -fetita- am un IGM-negativ dar un IGG poz in val de 300Ul/ml .AM FOST LA INFECTIONIST trimisa de dr gineco...ac mi-a dat Rovamicina 21 zile timp de 3 luni..fiind deja in luna a 4 a atunci...am mai cerut o parere si mi-a zis ca nu e cazul.."boala a fost si nu se transmite."..dar acum in luna a 7 am mai cerut o parere si ....trebuia sa iau Rovamicin 21 zile ceea ce nu am luat de frica sa nu afecteze antibioticul copilul.Acum am inceput tratamentul...numai ca am o frica enorma. ce sa fac ???? tripul test e bun, eco 3D e bun.nu stiu ce sa fac ce sa cred

    0
    0

  • gabi pe 17 Mar 2009, 21:08
    pentru simmia

    nu sunt insarcinata.am avut o sarcina pe care am pierdut-o in ianuarie 2008 si de atunci nu am mai ramas insarcinata si am fost la un medic care mi-a dat sa fac o serie de analize printre care si toxoplasmoza pt care fac acuma tratamentul cu rovamycine 3MUI.sper sa scap de ea cat mai repede pt ca vreau foarte mult un copilas.

    0
    0

  • simmia pe 17 Mar 2009, 14:59
    pentru gabi

    Sa inteleg ca nu esti insarcinata? Daca e asa e foarte bine, eu din proprie experienta iti spun ca toxoplasma nu ti-a iesit bine. Ia legatura cu dna dr. Cretu clinica Ecoparadiagnostic. Tratament cu Rovamicine am facut 3, fara sa se modifice valorile. Nu are rost sa iei atatea antibiotice, doar daca iti sunt de folos. Sunt foarte multe site-uri cu aceasta problema, chiar dna. dr. Cretu are pe sanatateatv. ro un interviu cu aceasta afectiune. Documenteaza-te si ia legatura cu un parazitolog. Iti doresc succes.

    0
    0

  • gabi pe 16 Mar 2009, 21:57
    toxoplasmoza

    mi-am facut analiza si mi-a iesit igg >300pozitiv si igm0,95 pozitiv,anticorpi citomegalovirus igg pozitiv siigm0,16negativ.imi poate spune cineva cat e de grav?dr mi-a dat rovamycine 3m.u.i. 2pe zi 21 zile.mai pot avea copii?daca da cand?va rog mult sa-mi raspundeti!!!

    0
    0

  • simmia pe 9 Mar 2009, 13:39
    pentru Anda

    Cel mai bine e sa vorbesti cu un medic parazitolog, daca ai avea posibilitatea si cat mai urgent . Poate ar fi bine sa vezi si acuma cum este Ig M. Sper sa fii bine.

    1
    0

  • Anda pe 5 Mar 2009, 17:51
    toxoplasma

    in cazul meu situatia sta in felul urmator in 05.11.2008 IGM pozitiv iar IGG pozitiv in 02.12.2008 IGM NEGATIV si IGG pozitiv Indicele de aviditate 49 % sunt insarcinata in 11 saptamani iar dr ginecolog e cam sceptic si imi recomanda sa vorbesc cu un infectionist.pana ajung la dr rog pe cele care au trecut prin situatie asemanatoare sa ma ajute cu un sfat. Multumesc

    0
    0

  • simmia pe 5 Mar 2009, 10:19
    pentru Mihaela

    Da. Cel mai bine este asa cum ti-au iesit tie rezultatele. Ai anticorpi pentru toxoplasma IgG pozitiv, dar nu ai infectia IgM negativ. felicitari si o sarcina usoara.

    0
    0

  • MIHAELA pe 4 Mar 2009, 14:26
    TOXOPLASMOZA

    Sunt insarcinata in 10 saptamani si in urma cu cateva zile am luat rezultatele analizelor: igm - negativ, igg - pozitiv. Va rog sa-mi spune-ti care sunt riscurile. Pot duce sarcina pana la capat si pot da nastere unui copil sanatos?

    0
    0

  • simmia pe 2 Mar 2009, 14:30
    toxoplasma

    Poti sa faci analizele la orice laborator care efectueaza markerii respectivi, dar cel mai bine este sa iei legatura cu un medic ginecolog sau infectionist care iti va recomanda ce trebuie sa faci. Poti cere laboratorului sa-ti faca compelxul TORCH , care cuprinde 4 markeri (toxoplasma, CMV, herpes, rubeola) ca sa vezi daca ai una din aceste infectii. Poate alta a fost cauza. Analizele costa in jur de 4-5 milioane lei vechi.

    1
    0

  • ANAMARIA-ALINA pe 23 Feb 2009, 23:52
    toxoplazmoza

    am pierdut o sarcina la 7 saptamani era oprita din evolutie de 3 saptamani .M-i sa recomandat sa fac niste analize precum toxoplazmoza ,citomegalovirus,chlamidia.spunetimi va rog pot sa fac aceste analize la orice clinica sau trebuie sa merg undeva anume? si cam cat costa aceste analize? va rog sa ma ajutati

    0
    0

  • simmia pe 18 Feb 2009, 13:58
    toxoplasma

    A facut cineva PCR pentru secventa ADN a parazitului din sange? Aceasta analiza se face inainte de a fi insarcinata, daca IgG si IgM sunt pozitive? Daca stie cineva ceva, va rog mult sa -mi spuneti. va multumesc.

    3
    0

  • denisa pe 10 Feb 2009, 22:14
    toxo

    Buna,sunt insarcinata in luna 7 si mi am facut analiza de toxo de 2 ori pe parcursul sarcinii si rezultatul a fost igg si igm negativ ceea ce inseamna ca nu am avut o si nici nu o am in prezent.as dori o parere ,oare ar trebui repetata iar aceasta analiza cu toate ca dr mea a zis ca nu?daca o iau acum la 7 luni oare mai afecteaza bebelul?multumesc

    1
    0

  • carmen pe 10 Feb 2009, 12:55
    toxoplasmoza

    am facut de curand analiza la toxoplasma si mi-a iesit 545.6 H iu/ml,K si Na cu limitele joase si un medic chirurg mi-a descoperit un ganlion limfatic catelit dupa ureche in zona parosa a capului,uneori ma doare.M-am tratat ci antibiotic -zinat- si anti inflamatoare dar nu s-a retras .Ce sa fac?

    0
    0

  • simmia pe 3 Feb 2009, 16:01
    pentru neculacarmen

    Am inteles ca ai fost la dna dr. Cretu la Bucuresti. Care este pararea ta despre dansa? Cum ti-au iesit analizele dupa tratament? Si eu am pierdut o sarcina din cauza toxoplasmei si dupa 3 tratamente cu Rovamicina tot am IgM pozitiv, aprope neschimbate valorile. Acuma astept ca peste 2 sapt. sa-mi fac analizele la Cluj si apoi sa plec la Bucuresti. Speranta mea e la Dr. Cretu.

    1
    0

  • elena83 pe 3 Feb 2009, 14:28
    pt neculacarmen

    mersi mult pt raspuns .sti ce nu inteleg eu de ce asa mare cantitatea de igG E NORMAL 354,500 ai putea sami zici unde as putea cauta valorile pe net totusi are 5 ani si nu am mai vazut pe net la nimeni ca ar avea o valoare asa mare .mersi mult

    0
    0

  • neculacarmen pe 2 Feb 2009, 13:24
    pt elena83

    din cate spui IGM este negativ , asta inseamna ca copilul a avut si nu mai are toxoplasmoza , iar IGG pozitiv inseamna ca a avut si acum are anticorpi . Stai linistita.

    0
    0

  • ellena83 pe 29 Ian 2009, 17:08
    toxoplazmoza

    va rog eu din suflet sa ma ajutati am un baiat de 5 ani si la toxoplazma igM are 0,121 NEGATIV iar la toxoplazma igG 354,500 POZITIV . medicu de fam azis cai f bine dar o alta doctorita mi-a zis ca nui bine deloc eu pe cine sa cred .daca stiti un medic in constanta sau macar in bucuresti. va multumesc

    0
    0

  • annamaria pe 28 Ian 2009, 23:33
    toxoplazmoza

    Am 29 de ani si am avut 2 pierderi de sarcina din cauza acestei infectii cumplite,care face tot mai multe victime.A 3 sarcina reusita rezultatul fiind o fetita minunata si sanatoasa.Primul tratament l-am facut cu summamed iar al doilea cu daraprin pe care-l gasisem doar in germania.Va sfatuiesc sa va faceti analizele si nu incetati sa sperati .

    1
    0

  • simmia pe 27 Ian 2009, 14:49
    toxoplasma -pentru rodica

    Inteleg ca ai fost infectata cu toxoplasma cand ai fost insarcinata cu fetita? Ce vrei sa spui cu "jumatate sanatoasa"? Eu sunt dupa 3 tratamente cu rovamicina si am tot IgM pozitiv, astept in luna februarie sa-mi fac iarasi analizele, dar aceeasi problema o am ca si tine: se poate reactiva toxoplasma? Am pierdut o sarcina la 3 luni si nu am copii. Acuma vreau sa fiu f.f.f. sigura ca totul este bine inainte sa mai raman insarcinata, deoarece aceasta pierdere a fost foarte dureroasa pentru mine. Nu stiu daca poate vreun medic sa iti confirme daca se reactiveaza boala , asta cred ca este in functie de imunitatea fiecarui organism. Eu vreau sa ajung la Dna Dr. Cretu de la ecoparadiagnostic din Bucuresti.

    1
    1

  • rodica pe 25 Ian 2009, 14:53
    toxoplasma

    in anul 2001 am aflat ca din 1000 de angajate doar 5 erau depistate cu toxoplasma printre care si eu o fata de 17 ani ,noua angajata la o fabrica de confectii .eram prinre cele 5.nu era de mirare caci cand eram mai mica mancam cu pisica din farfurie si dormeam cu ele la gatul meu. M-am tratat si s-a vindecat, acum am o fetita de 3ani jumate sanatoasa dar mi-as mai dori un copil si va intreb daca boala poate reapare ??? oricum nu am mai apropiat foarte mult animalelede mine

    0
    0

  • lumi pe 24 Ian 2009, 00:37
    toxoplasmoza

    am pisic de 4 ani iar acum sunt insarcinata in 4 sapt. am fost diagnosticata cu toxoplasmoza igg 10 si igm negativ.deasemenea chlamydia trachomatis iga negativ igg intens pozitiv 1/256.recomandarea e sa fac avort....risc viata copilului daca nu intrerup?

    0
    0

  • marya.c pe 21 Ian 2009, 18:30
    toxoplasmoza

    am 31 de ani si sunt la a doua sarcina. la prima sarcina igg a fost pozitiv, igm negativ nu am facut tratament si totul a fost ok, la a doua sarcina (13 sapt), analizela au iesit la fel igm negativ, igg pozitiv, dar marit fata de analizele precedente. ige si iga negative, deci nu este o reactivare, totusi medicul parazitolog a recomandat tratament cu rovamycine 3 mil, la 8 h timp de 30 de zile. am gasit destul de greu medicamentul si urmeza s-al incep. voi repeta analizele dupa 6 sapt si vom vedea mai departe. sansele ca bebe sa fie afectat sunt aproape zero, pt ca nu este o infectare recenta ( intre sarcini este diferenta de 4 ani) . batfa tuturor

    0
    0

  • mara pe 15 Ian 2009, 14:03
    am cules o matza

    la inceputul lui decembrie am cules o matza de pe afara. intre timp am ramas insarcinata. cand mi-am dat seama de asta, am trimis matza inapoi de unde am luat-o, pentru ca shtiu (de la primul copil) ca nu am imunitate la toxo. intrebarea mea este: in cat timp se manifesta virusul in sange. adica, daca-mi fac zilele astea analizele de toxo, imi apare sau e posibil sa fie prea devreme, eu sa stau linistita si, de fapt, sa fiu plina de virus?

    0
    0

  • flori pe 15 Ian 2009, 12:17
    pentru Mirela84

    si eu am fost diagnosticata cu toxoplasmoza cand aveam 18 saptamani. Mi-am facut analiza din curiozitate si ambele igg-uri au iesit pozitive. Am facut testul de aviditate care a scos in evidenta ca boala fusese contactata inainte de sarcina. Am urmat din trimestrul al II-lea tratament cu Rovamicina timp de 21 de zile 3 tb/8 ore.Am facut pauza 2 sapt, apoi am urmat o cura de 21 de zile cu Rovamicina 2 tb/12 ore si tot asa pana am nascut.Se spune ca mamale infectate cu toxo nasc prematur. Minciuna! Intrasem in sapt 42 si bebe nu se grabea. Mi-au declansat nasterea si acum am un bebe de 8,5 kg, sanatos la 5 luni de care sunt tare mandra. La nastere i-au recoltat sange din cordonul ombilical si analiza la toxo a iesit negativa.La 6 luni trebuie sa-i repet analiza si la 1 an trebuie sa-i fac un control la ochisori.Bafta multa!

    0
    0

  • simmia pe 13 Ian 2009, 10:50
    pentru TRIF 2004

    Ce doctor ti-a prescris DARAPRIM? Ce cantitate?De unde il procuri? Ai incercat cu Rovamicina si nu a dat rezultate? De Azitrox ati auzit?

    0
    0

  • simmia pe 13 Ian 2009, 08:49
    toxoplasma

    Multumesc foarte mult pentru precizari. Asa m-am gandit si eu, pana ce nu va fi negativ IgM nu o sa mai raman insarcinata, avand in vedere faptul ca am fost nevoita sa fac o intrerupere la 3 luni. Inainte de a ramane insarcinata nu am auzit de toxoplasma, am citit foarte mult in ultimul timp, am fost la multi medici, dar analizele sunt tot pozitive. De un an de zile fac tratament de cand am depistat ca sunt pozitiva. Nici un medic nu mi-a spus daca voi scapa vreodata de ea sau nu. In acest timp am renuntat sa mananc si carne de porc, vita, oaie, numai fiert de pui si peste, dar deocamdata nimic..... Inca mai sper. Multumesc.

    0
    0

  • tatiana pe 12 Ian 2009, 15:18
    toxoplasmoza

    Pentru Simmia: in 1982, rezultatul analizei mele a fost exprimat asa-toxoplasmoza, pozitiv, titru 1/40(nu existau denumirile mentionate de tine).Pe perioada sarcinii toxoplasmoza n-a mai fost prezenta.Pasii au fost urmatorii:pierdut 2 sarcini, analize cu depistare toxoplasmoza, tratament trei luni, analize si constatarea disparitiei toxoplasmozei .Abia dupa aceea am avut voie sa raman insarcinata.In concluzie: nu trebuie sa ramai insarcinata pana nu-ti ies analizele bune.Altfel efortul va fi in zadar.

    0
    0

  • simmia pe 12 Ian 2009, 14:06
    toxoplasma

    pentru TATIANA: Ai uitat sa precizezi daca pe perioada cat ai fost insarcinata toxoplasma era pozitiva, daca exista la vremea respectiva analize Ig M sau IgG. In momentul de fata am urmat 3 tratamente cu Rovamicina, IgM tot pozitiv, dupa un an de zile. Aviditatea este ridicata. Nu stiu ce sa fac. Analizele sunt efectuate la Cluj.

    0
    0

  • verdi pe 8 Ian 2009, 12:33
    ptr TRIF2004

    sotul meu a urmat un tratament cu DARAPRIM, SUMAMED si LEUCOVIRIN ptr toxoplasmoza ....problema este ca trebuie sa-l mai repete ...de unde ai procurat DARAPRIMUL ?

    0
    0

  • tatiana pe 7 Ian 2009, 15:26
    toxoplasmoza-nu disperati

    Am pierdut doua sarcini la 12 saptamani fara sa cunosc cauza.Ma hotarasem deja sa infiez un copil desi aveam doar 22 ani dar d-zeu mi-a scos in cale o persoana care m-a sfatuit sa merg la Institutul Cantacuzino.Diagnosticul:toxoplasmoza.Am crezut ca mor.Se naruise totul.Mi s-a recomandat tratament cu rovamicina , medicament pe care nu l-am gasit (se pare ca e de import si pe vremea lui Ceasca nu era usor de gasit).Mi s-a dat ca inlocuitor tetraciclina timp de zece zile pe luna, trei luni consecutiv(nu-mi amintesc doza), perioada in care nu aveam voie sa raman insarcinata.La cateva luni dupa terminarea tratamentului am ramas insarcinata si -am fost sub supraveghere medicala,aproape toata perioada sarcinii, la fostul spital Steaua din Bucuresti.Am nascut prin cezariana un baiat perfect sanatos.La aprox.un an am ramas iarasi insarcinata cu toate ca n-as fi vrut asa repede dar mi-am zis ca am toxoplasmoza,o sa pierd sarcina si voi face alt copil cand va mai creste baiatul.Nu s-a intamplat asa.Toxoplasmoza disparuse si-am nascut tot prin cezariana doi baieti gemeni de 2,600 si 2,900 kg.Am cei mai frumosi si cei mai destepti baieti din lume (sa nu radeti !), sunt studenti si sunt foarte mandra de ei.Cel mare are 24 ani si gemenii 22 ani.Sunt deosebiti.Am uitat sa va spun ca seful clinicii judetene de care apartineam mi-a spus ca n-o sa fac niciodata copii din cauza toxoplasmozei, fapt care m-a demoralizat si m-a determinat sa merg la Bucuresti pentru investigatii.Am demonstrat ca fac si cate doi o data.Trebuie sa fiti perseverente, sa ganditi pozitiv si cand nu aveti incredere in cel care va trateaza cautati altul.Sunt atatia medici foarte bine pregatiti, oameni cu suflet care va vor ajuta sa depasiti momentul si sa priviti viitorul alaturi de copiii vostri frumosi si sanatosi.Neaparat analize INAINTE de a ramane insarcinate si repetarea lor dupa tratament.Va doresc mult noroc.

    2
    0

  • ad pe 2 Ian 2009, 19:18
    Toxoplasmoza

    Am 16 ani si am fost diagnosticata cu toxoplasmoza ce pot sa fac ?

    0
    0

  • ciotlos pe 29 Dec 2008, 16:42
    toxoplasmoza

    am pierdut de o saptamana o sarcina de 7/8 saptamani.azi am fost l control si mi sa dat sa fac analize ptr ca sunt suspecta de toxoplasmoza.nu am pisici,nu mananc fructe in general si da consum spal absolut tot ,cu carnea nu ma prea impac si atunci de unde pot sa am acest parazit?

    0
    0

  • ALEXANDRU pe 21 Dec 2008, 16:59
    toxoplasmoza

    Am 16 ani si am fost diagnosticat cu toxoplasmoza si am facut tratament 30 de zile cu un medicament numit rovamicina de 3 mil de unitati pentru o perioda scurta de timp ganglionii au disparut dar dupa aprox o luna au aparut din nou ce ma sfatuiti sa fac . V a multumesc.

    0
    0

  • simi pe 19 Dec 2008, 16:42
    toxo

    vreau sa sfatuiesc toate viitoarele mamici.......sa faca toxoplasmoza inaINTE de a ramane insarcinate. Ieri a fost cea mai urata zi din viata mea.....a trebuit sa " ma despart" de baietelul meu de 13 saptamani.......am consultat 4 medici si concluziile au foat aceleasi: nu merita sa riscam!!!!aveti grija!!! si bebei frumosi

    0
    1

  • pascari rebeca pe 16 Dec 2008, 11:08
    toxoplasmoza

    se poate vindeca /?exista posibilitatea de a nu mai face copii ?va rog sa-mi spuna cineva

    0
    0

  • TRIF2004 pe 3 Dec 2008, 21:00
    DARAPRIM

    Buna fetelor, Am si eu o intrebarea pentru voi:Cine a fcaut vreun tratament cu DARAPRIM, fiindca mie mi-a prescris dr sa iau 1 luna intreaga cate o pastila pe zi si apoi sa refac analizele. Dar citind prospectul am vazut ca acest medicament ca sa-si faca efectul trebuie sa mai fie luat impreuna cu o sulfadiazina. Va rog daca poate cineva sa-mi raspunda! Va multumesc anticipat.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod