Toxoplasmoza - o boala periculoasa pentru viitorul tau copil

Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozor parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit. Acest parazit infecteaza o varietate foarte mare de specii si foarte multe dintre tipurile celulare ale gazdei.
Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozor parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit. Acest parazit infecteaza o varietate foarte mare de specii si foarte multe dintre tipurile celulare ale gazdei.

Gazde pot fi probabil toate animalele cu sange cald, incluzand oamenii si animalele domestice. De o mare importanta este pisica, membra a familiei felinelor, gazdele definitive ale parazitului.

Pentru adultii sanatosi din punct de vedere imunitar infectia cu acest parazit nu prezinta mare importanta, majoritatea cazurilor de infectie cu T. gondii fiind asimptomatice. Ocazional, variate simptoame usoare pot fi observate, dintre care limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici) este cea mai semnificativa manifestare clinica. Alte manifestari sunt: durere de cap, greata, oboseala marcata, febra, dureri musculare, gat iritat. Formele grave la adultii competenti imunologic sunt extrem de rare.

Cunoasterea conditiilor in care survine toxoplasmoza si a tratamentului sunt insa extrem de importante pentru doua categorii de oameni:
Adultii imunodeprimati - cei cu limfom Hodgkin, cancer, lupus eritematos sistemic, tratament cu imunosupresoare, SIDA;
Femeile gravide care fac infectia pentru prima oara in timpul sarcinii. La acestea parazitul se poate transmite catre copil, cu consecinte dintre cele mai nefaste.

Transmiterea la om

T. Gondii se transmite la om pe trei rute principale:
1. in primul rand, omul se poate infecta prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata, in special cea de porc, oaie si vanat, sau de alimente insuficient preparate care au venit in contact cu carnea cruda.
2. in al doilea rand, omul poate ingera chisti pe care pisicile i-au eliminat prin fecalele lor, oochisti proveniti din cutiile cu dejectii sau din sol (prin gradinarit, fructe si legume nespalate sau apa nefiltrata).
3. in al treilea rand, femeile pot transmite transplacentar infectia catre fat.

Infectia la femeile gravide


Se apreciaza ca sansele unei femei de varsta fertila sa vina in contact cu parazitul sun cuprinse intre 25 si 99% sa vina in contact cu parazitul (Paris25%, Brussels 47%, vestul Scotiei 75%, SUA 85%, Oslo 99%).
Riscul general mediu pentru o femeie sa faca o infectie acuta ci Toxoplasma gondii in timpul sarcinii este cuprins intre 20 si 50%. Aceste diferente sunt apar din cauza diferitelor conditii socio-culturale si geografice (obiceiuri de alimentatie, animalele din regiune, temperatura etc.).

Toxoplasmoza congenitala - boala copilului transmisa de catre mama

La gazdele imunocompetente, infectia cu T. gondii este urmata in majoritatea cazurilor de imunitate la toxoplasmoza, pentru intreaga viata. Din aceasta cauza, daca infectia primara survine cu 4 - 6 luni inainte de momentul conceptiei, sau mai devreme, imunitatea mamei va impiedica de obicei transmiterea la fat, in cazul expunerilor ulterioare ale mamei. Exceptia o constituie femeile imunodeprimate, care au lupus eritematos sistemic, sau SIDA, la care transmiterea congenitala a fost intalnita, desi expunerea la parazit avusese loc inainte de conceptie.

Insa, daca infectia cu T. gondii a fost contractata in timpul sarcinii, parazitul poate fi transmis la fat chiar si de catre femeile imunocompetente. Mecanismul probabil al transmiterii implica trecerea parazitului in sange si apoi la fat, prin intermediul placentei
Toxoplasmoza congenitala poate duce la avort, moartea nounascutului sau malformatii fetale, cu consecinte pentru fat. Poate, de asemenea, reduce semnificativ calitatea vietii copiilor care au supravietuit infectiei prenatale.

Riscul infectarii intrauterine a fatului, riscul manifestarii toxoplasmozei congenitale si severitatea bolii depind de:
- momentul in care a survenit infectia in timpul sarcinii,
- competenta imunologica a mamei in timpul infectiei acute,
- numarul si virulenta parazitilor transmisi la fat,
- varsta fatului la momentul transmiterii.

Daca infectia nu este tratata, riscul transmiterii intrauterine catre fat, creste pe masura ce sarcina avanseaza in varsta, acesta fiind aproximativ 14% in primul trimestru si aproximativ 59% in trimestrul trei de sarcina.

I In timp ce riscul infectarii intrauterine a fatului creste o data cu inaintarea in varsta a sarcinii, efectele asupra fatului sunt cu atat mai severe cu cat infectarea survine mai devreme.
Aproximativ 10% din infectiile prenatale sunt urmate de avort sau moartea fatui la nastere. Alti 10 - 23% din nou-nascutii infectati prenatal, manifesta semne clinice de toxoplasmoza la nastere. Aproximativ 12 - 16% din acesti nou-nascuti mor datorita bolii. Copii care supravietuiesc sufera de retard mental progresiv sau de alte deficiente neurologice si necesita cel mai adesea includerea intr-un sistem special de educatie sau institutionalizare.

II Daca transmiterea parazitului survine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, efectele asupra fatului sunt mai putin severe, majoritatea copiilor infectati in timpul trimestrului trei fiind asimptomatici la nastere. in total, infectia la aproximativ 67 - 80% din copiii care au dobandit boala prenatal, este subclinica la nastere si poate fi diagnosticata doar folosind determinari serologice sau alte investigatii de laborator. Desi acesti copii par sanatosi la nastere, ei pot dezvolta simptome clinice si deficiente pe parcursul vietii. Acestea afecteaza in special ochii (retinocoroidita, strabism, orbire), sistemul nervos central (deficiente neurologice si psihice, convulsii, retard mental) sau urechea (surditate). S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.

Semne posibile ale infectarii congenitale, aparute in timpul copilariei sau mai tarziu in viata: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, dificultati de invatare, adenopatie, retard mental, microcefalie, afectarea vederii.

Cum evitam infectia cu Toxoplasma gondii

Cateva sfaturi pentru a nu in pericol dezvoltarea copilului ar trebui:
1. Pentru a preveni toxoplasmoza si alte boli generate de alimente, hrane ar trebui pregatita la o temperatura mai mare de 63-71oC. incalzirea alimentului trebuie sa fie uniforma, fiti atente la cuptoarele cu microunde de putere mica!
2.
Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi folosite.
3. Mesele sau fundurile pentru taiat carne, suprafetele pentru gatit, tacamurile si mainile vor fi spalate cu apa calda si detergent dupa ce au venit in contact cu carne cruda rosie sau alba sau cu legume sau fructe nespalate. Nu folositi cutitele cu care ati taiat carne inainte de ale spala, pentru a taia alte alimente.
4. Gustatul carnii crude (tocaturi de exemplu) sau insuficient preparate este cu desavarsire interzis.
5. Femeile insarcinate ar trebui sa poarte manusi atunci cand lucreaza in gradina sau vin in contact cu pamant sau nisip, din cauza posibilitatii de infestare a acestora cu fecale de pisica. Dupa activitati care implica acest contact mainile trebuiesc spalate cu atentie.
6. Daca este posibil, femeile insarcinate trebuie sa evite sa curete cutiile in care pisicile isi fac nevoile. Daca nu este nimeni disponibil care sa la inlocuiasca, femeile insarcinate vor purta manusi si se vor spala dupa aceea cu multa atentie pe maini. Cutiile cu dejecte de pisica trebuiesc curatate obligatoriu zilnic. Pisicile vor fi pastrate permanent in casa, pentru a nu se infecta din mediul exterior si vor fi hranite numai cu hrana uscata, conservata sau preparata termic. Femeile gravide nu trebuie sa adopte pisici vagabonde.

Parerile privind valoarea analizelor care deceleaza posibila infectie la gravide sunt impartite. In Austria si Franta, programele de screening prenatal sunt obligatorii fiind infiintate in anul 1975 respectiv 1978. Mai recent, screening-ul prenatal a fost introdus in parti ale Italiei in timp ce Danemarca, Polonia (regiunea Poznan) si parti din SUA au initiat programe de screening neonatal.

In unele zone ale SUA, cu incidenta foarte scazuta a toxoplasmozei, se considera ca screening-ul este recomandat numai femeilor cu risc foarte mare (infectie cu HIV, LES, neoplazii) sau la cele la care ecografia de rutina a decelat la fat hidrocefalie, calcificari intracraniene, microcefalie, intarziere a dezvoltarii fetale, ascita sau hepatosplenomegalie, deoarece rezultatele fals pozitive pot duce la tratamente inutile sau la intreruperi de sarcina nenecesare.

In zonele in care seroprevalenta este ridicata, screening-ul serologic al femeilor gravide este recomandat, cel putin in saptamanile 10 - 12 de sarcina si ar trebui repetat in saptamanile 20 - 22 daca rezultatul initial este negativ.

Domnul Profesor Mencinicopschi Gheorghe, directorul Institutului de Cercetatari Alimentare, considera ca in Romania toxoplasmoza este subdiagnosticata si datorita procentului mare de oameni care traiesc in zone rurale, cu expunere mare la parazit, este foarte probabil ca incidenta expunerii la parazit si a imbolnavirilor sa fie foarte mare.
Nu am descoperit in literatura de specialitate din Romania sau in studii publicate in strainatate, date statistice care sa descrie intinderea fenomenului toxoplasmozei in Romania.

Agneta Pavel (1992) arata ca "Morbiditatea reala a acestei maladii este departe de a fi cunoscuta.
Cifrele comunicate reprezinta doar un varf de iceberg al fenomenului" cit. de Prof. Dr. Gh. Olteanu red., Poliparazitismul la om, animale, plante si mediu, ed. Ceres, Bucuresti 2001

de medic Paul Piscoi

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro
 

Comentariile 151-161 din 161

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simona pe 10 Apr 2008, 09:10
    Ptr geanina

    Buna fetelor eu vreu sa va zic ca am avut toxoplazmoza.Mi-am facut aceste analize inainte de a ramane insarcinata , veste ca sunt purtatoare de aceasta boala necrutatoare ptr bebe a fost ingrozitoare , dar datorita tratamentului acum sunt imuna si insarcinata in 9 saptamani. Geanina draga , am citit comentariul tau si imi este cumplit sa ma gandesc ce e in sufletelul tau,nu stiu ce a fost in capul dr. tau sa te lase sa ramai insarcinata fara ca el sa stie ca esti vindecata.Iti recomand cu caldura doctorul care pe mine m-a facut bine inca de la prima investigatie este Dr.Cristescu (este o doctorita) de la clinica Ecoparadiacnostic din BucurestiTel: 021/212.35.52; 031/805.46.67; 0788.517.126/7.Vb cu ea si sunt sigura ca ve-ti putea lua cea mai buna decizie in privinta bebelusului , nu te grabi sa faci un avort pana nu esti sigura de rezultat , poti sa faci si aminocenteza si iti spune sigur daca bebele are vreo suferinta sau nu cu o certitudine de98%. Nu vreau sa ma lungesc prea mult , dar vreau sa va mai zic atat , in general femeile care au avut odata toxoplazmoza sunt imune tot restul vietii , insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche , in timpul sarcinii imunitatea scade foarte tare si de aceea este bine sa luam suplimente de vitamine si sa repetam analizele .Daca mai aveti intrebari ptr mine ma puteti contacta pe adresa de e-mail simona.tatuc@yahoo.com Va sarut si va doresc sanatate

    0
    0

  • ella pe 9 Apr 2008, 21:01
    toxoplasmoza

    nu am pisica . am caine. exista risc de toxoplasmoza ? sunt asistenta. cainele e vaccinat. respectam regulile de igiena. ce risc are bebele in luna 5.

    0
    0

  • vertange pe 8 Apr 2008, 17:09
    pt irina

    Nu ai motive de ingrijorare din cauza Toxoplasmei Gondii. Nastere usoara si bebel sanatos!

    0
    0

  • irina pe 8 Apr 2008, 10:40
    toxoplasmoza

    Am 31 de ani si tocmai am aflat ca sunt insarcinata.Am deja o fetita de 3 ani si 7 luni, care s-a nascut dupa o sarcina normala, fara probleme, insa nasterea a avut loc la doar 35 de saptamani, ea fiind un copil sanatos si vanjos.In vara anului trecut am avut o sarcina pe care la sfatul medicilor nu am continuat-o, deoarece imediat dupa conceptie am fost infestata cu Toxoplasma Gondii (adica in luna iulie).Dupa intrerupere, am urmat un tratament cu antibiotice pentru o anexita, insa nu am urmat tratament pentru Toxoplasmoza si nici nu am repetat analizele. Dupa cum am spus, sunt din nou insarcinata, conceptia a avut loc aproximativ la jumatatea lunii martie, deci dupa vreo 8 luni de la infestare.Am motive de ingrijorare din pricina Toxoplasmozei?Ar exista vreun risc acum la aceasta sarcina?Va multumesc.

    0
    0

  • vertange pe 7 Apr 2008, 18:05
    pt manea13

    IgM dispar dupa 1-2 ani de la infectie. IgG cresc de la 3-4 luni pana la 1-1,5 ani, apoi scad, dar raman in cantitate mica pentru toata viata. Dupa cum am mai zis, Toxoplasma Gondii se transmite la fat doar daca gravida face boala pentru prima data(primoinfectia). Poti ramane insarcinata cand vrei tu, anticorpii IgG din organismul tau vor ramane pentru totdeauna in organismul tau, dar nu-ti vor afecta o viitoare sarcina in nici un fel. Daca medicul tau sustine contrariul, te sfatuiesc cu mana pe inima sa ceri si o a doua opinie. Toate cele bune!

    1
    0

  • vertange pe 7 Apr 2008, 17:57
    raspuns pt ana si geanina

    Da, toxoplasmoza se trateaza. Dupa ce ai facut boala vei avea in organism anticorpi pentru Toxoplasma Gondii.Anticorpii sunt "construiti" de organismul tau pentru a lupta impotriva parazitului daca te mai intalnesti vreodata cu ei. La 2-3 luni dupa prima infectie apar anticorpi IgM care dispar in urmatorii 1-2 ani. La 3-4 luni apar IgG care raman pentru toata viata. Poti avea copii fara probleme. Toxoplasma Gondii a devenit un fel de babau pentru gravide. Trebuie sa stii ca bebelul are de suferit doar daca ai facut pentru prima data boala in timp ce erai gravida cu el, iar riscul de transmitere si gravitatea leziunilor depinde de varsta sarcinii astfel: -in trimestrul 1-riscul de transmitere e de 10-15% iar leziunile sunt foarte grave (leziuni neurologice masive...se poate ajunge la moartea fatului si la avort spontan); -in trimestrul 2- risc de 30% -leziuni neurologice de la medii la severe-uneori incompatibile cu viata; -in trimestrul 3-risc de 60%- bebelul poate fi complet sanatos sau poate avea malformatii la nivel cardiovascular si respirator. Dar repet, aceste probleme apar doar daca ai facut pentru prima data infectia in timpul sarcinii. E imposibil sa pierzi 2 sarcini din cauza unei infectii cu Toxoplasma Gondii. Din pacate, inca mai exista medici care neglijeaza acest aspect si recomanda un avort fara sa fie cazul.

    1
    0

  • manea13 pe 6 Apr 2008, 14:36
    buna

    Am 23 de ani si am fost diagnosticata cu toxoplasmoza la varsta de 20 fiind insarcinata in 2 luni.Am fost sfatuita de doctori sa avortez lucru si facut.Am urmat un tratament de cateva ori apoi am fost sfatuita de o doamna doctorita sa nu mai fac niciun tratament deoarece corpul meu trebuie sa lupte cu boala.Am avut atat ig-m cat si ig-g cantitati mari.In prezent am facut analize si am aflat ca ig-m este negativ si ig-g este 105 de la 500 .Sunt bucuroasa ca am putut scapa de o parte din ea dar port o frica aceea pe care cred ca o avem toate fetele ,, oare o sa pot face un copil sanatos,, ..,, cand o sa scp definitiv de aceasta boala ? ,, A mi doresc ca ni max 2 ani sa raman insarcinat . A tunci cand analizele vor arata negativ pot sa raman insarcinata ? Poate boala sa recidiveze atat timp cat nu mai am contact diresc cu pisicile ?

    0
    0

  • Geanina pe 31 Mar 2008, 20:52
    toxoplasmoza

    Am avut doua sarcini intrerupte. In urma analizelor, diagnostiocul a fost toxoplasmoza. Am facut tratament, am repetat analizele, au iesit bune si, la indicatia doctorului am ramas insarcinata. Astazi am 18 saptamani si tocmai mi s-a spus ca trebuie sa intrerup sarcina - motivul: toxoplasmoza. Care sunt riscurile in cazul in care doresc aceasta sarcina? Daca totusi copilul nu este bolnav?

    0
    0

  • ELENA pe 29 Mar 2008, 01:50
    toxoplasmoza

    la momentul cind am primit rezultatele analizelor, s-a depistat ca sunt imuna la toxoplasmoza, sunt insarcinata in luna 5. Ce inseamna aceasta, ca deja am acesti paraziti, sau ca as-i putea sa-i am, va rog mult sa ma ajutati, medicul din cauza barierii de limba nu mi-a putut explica...

    0
    3

  • lucy pe 12 Mar 2008, 15:13
    copii dupa toxoplasmoza

    Da, se pot face copii fara probleme dupa ce ai toxoplasmoza. important e sa fie facute analize, pentru a fi sigur ca e vindecata. in general, se instaleaza imunitatea in momentul in care boala se vindeca. asa ca asta e mai mult asa, un fel de sperietoare cu infectia asta. p.s da, cunosc pe cineva care a avut boala, a facut copil, copilul e ok. a depistat ca avusese boala atunci cd a facut analizele pt. gravide. bineinteles, era deja vindecata.

    0
    2

  • ana pe 4 Mar 2008, 19:55
    toxoplasmoza

    toxoplasmoza se poate trata definitiv? cineva care a avut toxoplasmoza si s-a tratat poate avea copii?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod