Totul despre dermatita atopica

Atopia inseamna tendinta mostenita a unui individ de a dezvolta reactii alergice in cursul vietii.
Atopia inseamna tendinta mostenita a unui individ de a dezvolta reactii alergice in cursul vietii. Cele mai intalnite sunt conjunctivita si rinita alergica, astmul bronsic, urticaria si dermatita atopica.

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica si reprezinta cea mai frecventa afectiune cutanata intalnita in randul copiilor. Afecteaza 10-20% din populatie, avand o crestere progresiva in ultimii ani. Majoritatea cazurilor debuteaza sub varsta de 1 an, iar simptomatologia se amelioreaza in general la pubertate. Un mic procent de cazuri va prezenta simptome toata viata.

Cum se manifesta dermatita atopica?


Distingem trei stadii ale acestei afectiuni in functie de varsta individului afectat:

1. Dermatita atopica infantila (sub 2 ani) se manifesta prin papule si vezicule exudative, intens pruriginoase, localizate la nivelul fetei, al trunchiului si al fetelor extensoare ale membrelor. Sugarul se scarpina, plange mult si se trezeste des noaptea.

2. Dermatita atopica a copilului (2-12 ani): leziunile devin mai putin exudative, iar pielea se poate ingrosa ca rezultat al scarpinarii insistente, in special la nivelul flexurilor (genunchi, coate, glezne). Boala asociaza piele uscata, foarte pruriginoasa.
3. Dermatita atopica a adultului (peste 12 ani): localizarea leziunilor devine predominanta la nivelul fetei si flexural. Incepand cu aceasta varsta, individul afectat poate asocia si alte afectiuni alergice: rinita si conjunctivita alergica, astm bronsic, urticarie.


Cum tratam dermatita atopica?


Fiind o afectiune cronica, dermatita atopica nu poate fi vindecata, insa poate fi tratata si ameliorata in timpul puseelor acute. Majoritatea cazurilor au tendinta de ameliorare spontana progresiva.

  • Alaptatul la san, pana la 6-7 luni, este una din cele mai bune metode de a preveni aparitia dermatitei atopice; dupa inceperea diversificarii se vor evita pana la varsta de 1 an alimente cu potential alergenic ridicat, cum ar fi capsunile, ouale, carnea de peste.
  • Baia va fi preferata dusului, iar durata acesteia nu va fi mai mare de 10 minute.
    Se va evita apa fierbinte si vor fi utilizate numai produse de curatat speciale pentru pielea uscata, cu continut ridicat de uleiuri sau glicerina si preferabil neparfumate. Dupa baie, uscarea se face prin tamponare usoara cu prosopul, nu prin frecare. Pe pielea inca usor umeda se vor aplica unguente grase.
  • Trebuie evitata pe cat posibil scarpinarea leziunilor. In acest scop unghiile vor fi taiate cat mai scurt si pilite cu atentie pentru a preveni zgarierea si infectarea pielii.
  • Se vor evita materialele sintetice si iritante (de ex. lana), fiind recomandata imbracamintea de bumbac alb, colorantii fiind potentiali alergeni.
  • Temperatura ambientala trebuie sa fie cat mai racoroasa, deoarece caldura excesiva si aerul uscat favorizeaza mancarimile.
  • Evitarea fumului de tigara, care creste riscul dezvoltarii simptomelor respiratorii alergice, cum ar fi rinita si astmul.
  • Cel mai des folosit tratament il reprezinta cremele si unguentele cu corticosteroizi, utilizate numai la indicatia si in dozele prescrise de medic.
  • Tratamentul cu antihistaminice orale este util in reducerea pruritului, intrerupandu-se astfel cercul vicios al acestei afectiuni.
  • Expunerea la soare are un efect favorabil asupra puseului acut.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MIHAI pe 18 Sep 2012, 08:08
    Vindecare incredibila

    Am gasit o marturie incredibila despre vindecarea dermatitei atopice in stare grava citeste aici comentariul 24:http://www.astrocafe.ro/articole/articole-19/articol-argila_albastra_si_beneficiile_ei-1044 ; Din fericire marturia ei este adevarata si poate fi verificata; Extraordinar, nu credeam asa ceva;

    6
    1

  • ionita cristian pe 8 Mar 2012, 21:05
    dermatita

    mare grija cu sp emilia irza niste macelari

    2
    0

  • bianca pe 3 Feb 2012, 00:42
    dermatita

    si eu m-am confruntat cu aceasta blestematie de dermatita,,,noua ne-a mers f bine baia cu tarate de grau...si cu crema diprobase...dupa ce am incercat fel si fel de creme si tratamente ,am incercat si baia cu apa in care am fiert tarata de grau...din suflet va spun ca din primele 2 zile s-a vazut diferenta....multa sanatate va doresc..

    1
    0

  • carmen pe 29 Sep 2011, 12:45
    unt si baita cu ou

    eu am fost cu el in spital sa mi-l trateze am stat o saptmana si am vazut ca ii faceau baita cu ou si pe urma il ungeau cu unt in 3 zile i-au trecut de tot pe urma am vazut ca sub piele iar incepe sa iasa si doctorita a zis ca asa o sa fie pana pe la vreo 6 luni cel putin ,pe urma am ajuns acs si in 2 zile iar i-au aparut si parca mai rau am mai incercat ca la spital cu baita cu ou si uns cu unt dar.... nu mai merge....nu mai stiu ce sa mi fac... e ft urata iritatia asta e pe toata fata si cap e ft rosu plin cu buburuze dupa urechi sa facut si la fund si la coate.... saracutu de abia poate dormi noaptea... al meu are 2 luni sper sa nu ramana asa :((

    1
    1

  • Paula pe 13 Oct 2010, 12:41
    Nu aveti noutăți?

    Chiar nu mai scrie nimeni pe acest forum?

    0
    0

  • Paula pe 23 Aug 2010, 14:18
    Tot...dermatita

    In zona în care am aplicat Locoid și Elidel, mai precis zona coatelor, aspectul pielii este puțin depigmentat. Să fie ăsta unul dintre efectele adverse ale acestor unguente?

    1
    0

  • Paula pe 9 Iun 2010, 12:02
    dieta alimentara si dermatita atopica la copii

    Revin la un mesaj postat în urmă cu ceva timp, în care menţionam recomandările dnei doctor Georgeta Badea, de la Spitalul Colentina, sectia Ambulatoriu. Am urmat întru-totul cele spuse de dănsa, în ceea ce priveşte dieta alimentară, adică am eliminat din alimentaţia copilului tot ceea ce înseamnă E-uri, aditivi alimentari etc. După aproximativ 2 săptămâni, în care nu am tratat local decât cu Dermalex şi crema Exomega de la Avene, rezultatele au fost vizibile. Pielea de pe coate a început să revină la aspectul normal, au dispărut zonele roşii, de asemenea si senzaţiile de mâncărime. Acum pielea este doar un pic aspră şi îngroşată, pe coate. Oare va rămâne aşa mereu? Folosim pentru hidratare o cremă Api-Panten cu propolis, zilnic, după baie. Se mai confruntă cineva cu o astfel de problemă? Numai bine, tuturor!

    0
    0

  • alina pe 19 Mai 2010, 19:06
    dermatita atopica

    Buna, si eu am un baietel de 5 luni diagnosticat cu dermatita atopica, de 2 luni si ceva mergem saptamanal la control. il spal cu sapun Sebamed, gel dus Lipikar syndet, si dupa baita cu crema Lipikar BaumeAp, si merge ff bine, au disparut eczemele de pe coate si pielea e mult mai curata, doar pe fata se mai inroseste din cand in cand,(atunci cand ii este cald). sper sa va fie de folos.

    0
    0

  • Paula pe 6 Mai 2010, 09:12
    si baietelul meu are dermatita atopica

    Si noi am incercat Locoid, Elidel, destul de mult timp, insa fara rezultate. Eczema de pe coate s-a extins, apropape a acoperit toata zona coatelor. Am mers la Spitalul Colentina, la dna dr. Badea Georgeta, de la sectia Ambulatoriu, care ne-a recomandat un regim alimentar drastic (doar cartof, morcov, mere romanesti, orez, branza dulce de vaci, supe de legume, apa plata, paste fainoase) si hidratarea pielii. Urmam acest tratament de cca o saptamana, insa nu vedem niciun rezultat, ba dimpotriva, se pare ca eczema se intinde. Oare , trebuie sa avem mai multa rabdare? . Am cumparat de curand din farmacii Spray cu Apa termala de la firma Yvostine, si un unguet, Dermalex, recomandat de farmacista, pentru eczema atopica. Oare sa ii mearga mai bine. Am uitat sa mentionez ca am eliminat toate produsele pentru igiena corpului care contin parfumuri si am recurs la cele recomandate in dermatita atopica, plus detergent Dalin , pentru copii cu piele sensibila. Imi poate spune cineva daca se afla in aceeasi situatie?

    0
    0

  • stan ramona pe 12 Ian 2010, 23:42
    acelasi diagnostic

    astazi am fost la PF.DR.NEDELCU,cu copilul meu...sper sa fie bine...eu am fost incantata

    0
    0

  • Dr Muscalu pe 23 Iul 2009, 23:24
    Raspuns

    Pentru consultatie puteti veni cu copilul la spitalul Colentina de luni pana vineri intre orele 8-12 si sa ma cautati. Stam de vorba si vedem ce e de facut.

    0
    0

  • nicolaiealina pe 13 Iul 2009, 21:20
    dermatita atopica

    copilul meu a fost diagnosticat cu dermatita atopica.se scarpina doar pe manute si pe degetelele de la picioruse. nu stiu ce sa mai cred despre tratament ca am incercat cu tot felul de unguente dar nici un rezultat. doresc consultatie la un medic dermatolog bun din bucuresti sau giurgiu. va rog ajutati-ma.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod