Tot ce ar trebui sa stii despre sindromul picioarelor nelinistite

Adevarul este ca, pana in urma cu relativ putina vreme, nu se cunostea nimic despre aceasta problema. Nu fusese teoretizata si, prin urmare...
Adevarul este ca, pana in urma cu relativ putina vreme, nu se cunostea nimic despre aceasta problema. Nu fusese teoretizata si, prin urmare, nu se stia nici care sunt cauzele, nici ce remedii s-ar putea gasi. Chiar daca denumirea (nu tocmai inspirata) ne duce cu gandul mai degraba la o persoana ipohondra, nu este asa. In esenta, este vorba de o afectiune de ordin neurologic si se caracterizeaza prin niste senzatii ciudate, care apar atunci cand ne intindem in pat si musculatura se relaxeaza.

Mai exact, este vorba despre furnicaturi la inceput nu foarte intense, dar care in scurt timp devin tot mai puternice si astfel este practic imposibil sa mai stai in pat. Inevitabil, apar starile de nervozitate, iar cat despre somn - nici vorba. Desigur, daca acest lucru se intampla numai intr-o seara, nu ar fi o problema; insa cand situatia se repeta frecvent, devine cel putin suparator.
Printre consecintele care ar putea aparea sunt starile de anxietate, depresia, incapacitatea de concentrare, scaderea motivatiei si epuizarea fizica.

Ceea ce particularizeaza aceasta afectiune si contribuie in mod decisiv la stabilirea diagnosticului consta in faptul ca simptomele apar cu precadere la lasarea serii sau pe parcursul noptii, se intensifica in momentele de repaus si se amelioreaza de indata ce se face miscare.

Este adevarat ca nu toti oamenii reactioneaza la fel; astfel, unii dintre ei se pot odihni relativ bine, in timp ce altii nu reusesc sa inchida ochii ore in sir. Iar atunci cand in sfarsit adorm, este foarte posibil sa se trezeasca de mai multe ori pe parcursul noptii, ca urmare a furnicaturilor puternice pe care le resimt. Pentru unii dintre pacienti, furnicaturile se pot transforma chiar in dureri puternice, dar cazurile acestea sunt totusi rare.


Dar acest lucru nu inseamna ca, daca problema nu este atat de suparatoare incat sa nu te lase sa dormi, poti sa o treci cu vederea si sa nu te mai preocupe. In timp, s-ar putea agrava (pentru ca sindromul este evolutiv) si exista riscul sa ajungi in situatia de a nu mai putea sta jos ori de a manca in picioare. Nu pare foarte grav, dar ia incearca sa-ti imaginezi ce ar insemna acest lucru, tradus in fapt concret. A nu mai putea da randament la serviciu si a-ti compromite viata sociala constituie un exemplu.

Cauzele aparitiei acestui sindrom nu sunt cunoscute inca precis. Aparent, potrivit unor studii efectuate la o clinica de neurochirurgie din Statele Unite ale Americii, una dintre explicatii ar fi insuficienta fierului la nivelul creierului, ceea ce duce la aparitia unui dezechilibru in realizarea anumitor conexiuni nervoase.


Nu este insa atat de simplu cum ar putea parea la prima vedere: astfel, e perfect posibil ca procentajul de fier din sange sa se incadreze in limite normale, ceea ce nu se intampla, in cazul celor afectati de acest sindrom, si la nivel cerebral. O alta varianta posibila se refera la deficitul de vitamina B.

Exista o serie de medicamente specifice, care se pot administra cu succes. Dar (evident, mereu exista cate un "dar") - trebuie tinut cont de starea generala de sanatate a persoanei respective. Astfel, daca pacientul sufera de diabet sau este vorba de o femeie insarcinata (diabetul si sarcina pot constitui un teren propice pentru aparitia acestei afectiuni), conduita terapeutica va trebui sa tina cont sa nu interfereze cu alte medicamente administrate si, in al doilea caz, sa nu puna in pericol sanatatea fatului.
In cazul femeilor insarcinate, este posibil ca dupa nastere simptomele sa dispara.

Daca te regasesti in aceasta situatie, nu dispera. Gandeste-te ca acum afectiunea este cunoscuta, exista diverse variante de tratament, iar cercetarile nu s-au incheiat inca. Pana una-alta, cand apar simptomele poti incerca sa-ti pui comprese reci pe gambe si sa bei un ceai relaxant (de tei, de exemplu). Nu lua insa calmante; acestea iti vor induce un somn fortat, neodihnitor, si pe termen lung ar putea da dependenta.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • SanzianaAna pe 17 Oct 2013, 14:44
    Boala venoasa

    De ceva timp picioarele mi se umfla in fiecare zi, simt furnicaturi, iar picioarele imi sunt foarte grele si ma misc cu greutate. Cautand simptomele pe internet am ajuns pe site-ul www.sanatatepascupas.ro, unde scrie ca s-ar putea sa sufar de o boala venoasa cronica. Se mai confrunta cineva cu asa ceva? As vrea sa aflu mai multe informatii.

    0
    0

  • cati pe 23 Feb 2012, 10:28
    picioare nelinistite

    buna sunt cati am 46 ani sufar de acest sindrom care l-am descoperit singura la fel si tratamentul ma tratez cu PLASTURI NEUPRO ma simt FFFBINE

    0
    0

  • niculina pe 13 Sep 2011, 17:22
    l picioare nelinistite

    va rog frumos cum pot comanda aceste medic fara reteta?am fost si eu diagnosticata cu acest sindrom in Austria iar aici acasa in Romania nu sunt asigurata ,nu am nici servici si pana se va rezolva nu am alta posibilitate dacat sa comand de pe net,va rog cine ma poate ajuta sunt disperata si nu pot dormi noptile .tel 0730685958 ,multumesc anticipat.

    0
    0

  • ozarchevici gheorghe pe 6 Apr 2011, 22:28
    picioare nelinistite

    Si eu sufarde aceasta STARE si am remediul meu sigur.Sa o luam de la Adam si Eva,ei mergeau DESCULTI .,pentru ca asa am fost proiectati .Eu locuiesc linga Torino si nu am unde sa merg descult.In schimb am sub pat un pres cu virfuri de plastic cum exista prin bai si seara timp de 10 min. il calc in picioare in special dupa ce ies de la baie.Dorm neintors.Vreau sa vad o pagina plina de multumiri...

    2
    0

  • enea monica pe 24 Nov 2010, 12:55
    detralex luat de 4 ani fara pauza

    vreau sa stiu daca mai pot lua detralex si in continuare fara pauza si consecintele lui

    10
    14

  • Aurel pe 14 Nov 2010, 11:22
    picioare nelin.

    1/2 pastla de medopar seara, sau aplicarea cu un elastic a unui magnet de difuzor cu partea NORD in jos pe locul de unde pleaca simptomul .-

    9
    5

  • Bubbles pe 6 Ian 2010, 09:16
    :(

    Daca tu crezi ca la 26 de ani e devreme,ce sa mai zic eu,care acum am 21 de ani si ma confrunt cu chestia asta de cand aveam 10 ani. dar atunci era mult mai simplu,faceam genoflexiuni si reuseam apoi sa adorm...acum e mult mai rau. trebuie sa fiu franta de oboseala ca sa pot dormi...si daca ma trezesc noaptea sa beau apa sau sa merg la baie,apoi imediat imi sare somnul si nu mai pot dormi din cauza picioarelor... medicamentul acesta Detralex, se da si fara reteta? Cat despre MicroVen nu am gasit nimic p google...

    1
    0

  • Alex pe 13 Mai 2009, 14:09
    Picioare nelinistite cam devreme!

    Salutare!Dupa multe cautari pe net in sfarsit am gasit aceasta "boala" de care sufar aici si vad ca nu sunt singur.Insa vad ca acest sindrom apare undeva la varste mai inaintate...precizez ca am 26 ani si nu mai suport ca in fiecare seara sa fac 50 de genoflexiuni ca sa-mi obosesc picioarele ca sa ma lase in pace.Astept de la voi ceva tratament care v-a dat rezultate!Va rog mult!

    0
    0

  • Lorena pe 23 Mar 2009, 17:23
    Despre picioare special pentru MELA

    Draga Mela si ...sa stii ca pe piata (in farmaciile Dona l-am gasit eu) poti gasi un produs in mod sigur mult mai complex decat Detralexul.Este MicroVEN, un produs italian, 30 comprimate si costa cam 57 ron sau cam 15 euro...din pacate nu este compensat dar actioneaza mai repede deoarece contine aceleasi substante ca si detralexul dar cu concentratii sperioare ( x 3 ori). In plus contine si o cantitatne buna de centela asiatica substanta a cerei proprietate este aceea de a reconstrui sructura de colagen al peretelui capilar ( este bogat de vitamina C extrasa de la agrume).in cazul tau ai putea incerca o terapie cu 2 pe zi departe de mese in primele 2 saptamani dupa care 1 pe zi.trebuie sa bei 1,5 sau chiar e litri de apa pe zi. ATENTIE cu detralexul sau chiar si microvenul in perioada sarcinii.este evitat in toata europa!!!!...scrie-mi de ai nevoie de vreun alt detaliu la lorena_dardala1@yahoo.com.de obicei pentru insufic ven terapiile sa fac 100 zile pe an 3 luni da si 2 nu.Lunile de da ar fi cele estive sau de iarna cind frigul de afara cu caldura de la calorifer iti terorizeaza picioarele.De ai capilare in superficie si pielea seaca pe picioare scrie-mi si ...in primul rand evita ciorapi sintetici.....sanatate

    0
    1

  • VISAN LIA pe 25 Nov 2008, 22:43
    SINDROMUL PICIOARELOR NELINISTITE

    MAMA MEA SUFERA DE ACEASTA CUMPLITA NELINISTE IN PICIOARE DE UN AN DE ZILE SI NU A REUSIT SA GASEASCA UN MEDICAMENT PT. A SE LINISTI.SENZATZIA ACEASTA ESTE INSUPORTABILA ATAT PT. EA CAT SI PT. CEI DIN JURUL EI PT. CA SE VAITA CAT E ZIUA DE MARE. CAUTA CU DISPERARE PATENTONAT DE CALCIU DAR NU SE MAI FABRICA ,PT. CA ACEST MEDICAMENT AR FI BUN PT. ACEST SINDROM. DACA STIE CINEVA UN ALT REMEDIU VA ROG DIN SUFLET SA MI-L SPUNE-TZI SI MIE.

    0
    0

  • caruceru_gabi pe 19 Oct 2008, 08:17
    varicele

    am varice pe un picior le-am operat odata si au aprut dinou am dureri foarte mari , piciorul este foarte umflat ce as putea face in aceasta situatie

    4
    4

  • Mela pe 1 Sep 2008, 13:36
    re arhi

    cum sa faci pauza de 3 luni la detralex? eu am probleme si iau medicamentul asta deja de 1 an jumate si toti doctorii la care am fost mi-au spus ca detralexul trebuie sa-l iau pana in ziua cand mor :( Nu se face pauza, se ia chiar si in perioada de sarcina etc.

    2
    0

  • FLORANS pe 27 Aug 2008, 18:48
    VARSTA SI SANATATEA

    EU AMI SIMT PICIOARELE GRELE SI NU MA POT ODIHNI,NU STIU DE CE?POATE CA NU FAC MISCARE SUFICENTA DUPA CE AM IESIT LA PENSIE INAINTE DE VARSTA,(50 DE ANI)

    3
    1

  • arhi pe 27 Aug 2008, 10:04
    picioare nelinistite

    este o problema intr-adevar.si eu o am. am uramt tratament de 6 luni cu detralex. e bun, dar trebuie discutat cu medicul tau. oricum acest tratament trebuie luat mereu cu o pauza de trei luni. trebuie consult medical. va pup si sanatate! i.

    1
    0

  • eva florescu pe 26 Aug 2008, 22:40
    picioare cu probleme

    problema picioarelor este intradevar grava ,de multe ori am dureri intense si efectiv nu stiu ce sa fac.as dori mai multe informatii

    1
    0

  • popescu maria pe 26 Aug 2008, 22:10
    picioare cu probleme

    atentie mare , asa a debutat incet dar sigur artroza - intai nelinisti si furnicaturi si ceea ce a urmat ,?artroza si gonartroza .

    0
    1

  • ioan pe 26 Aug 2008, 19:01
    picioare cu probleme

    nu e de glumit cu aceasta boala, daca o pot numi asa. eu am probleme aproape seara de seara. dau cu apa rece pe glezna si uneori imi trece alteori nu. e criminal sa dormi cu frica in tine seara de seara din aceasta cauza. as dori sa stiu ce tratament pot urma.

    3
    0

  • milica pe 26 Aug 2008, 16:44
    picioare nelinistite

    si eu am aceiasi problema dar tratamentul pe care sa il urmez inca nu il cunosc. doresc mai multe relati

    3
    0

  • maria pe 26 Aug 2008, 09:58
    picioare nelinistite

    am citit cu mare interes articolul, asi dori mai multe sfaturi privind tratamentul

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod