Testul genetic

Sunt Alina din Braila, am 28 de ani si imi doresc foarte tare uncopil. Din cauza unui avort molar in urma cu 4 ani, medicul mi-arecomandat sa fac niste investigatii. As dori sa stiu unde se pot face:toxoplasma cantitativ, virus herpetic si teste genetice pentru mine sisotul meu, avand in vedere faptul ca nu stiu nici tarifele pentru astfelde analize. Sunt aceste investigatii suportate de casa de asigurari? Cealte investigatii ma sfatuiti sa fac avand in vedere antecedentele? Vamultumesc din suflet!

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Eliasdin Bucuresti, raspunde:

O sarcina normala presupune unirea cu succes a unui spermatozoid (carepoarta informatia genetica a tatalui in cei 23 de cromozomi ai sai,jumatate din numarul de cromozomi ai unui organism uman) cu un ovul(purtator a informatiei genetice de la mama, de asemenea in jumatate dinnumarul de cromozomi).
In anumite circumstante, de obicei extrem de rarrepetabile laacelasi cuplu, ovulul nu are nucleu si deci nici cei 23 de cromozominecesari completarii numarului normal de cromozomi ai speciei umane. Drepturmare spermatozoidul nu poate fecunda ovulul astfel incat sa rezulteun organism, deoarece nu se restabileste numarul diploid de cromozominecesar vietii, adica 46 cromozomi.

Dar daca acelasi ovul anucleat este penetrat de doi spermatozoizi,materialul genetic al acestora restabileste numarul diploid de cromozomi,astfel ca se poate da startul formarii unui nou organism. Celula astfelformata incepe sa se divida si sa formeze zigotul, adica viitorulembrion. Un astfel de organism nu poate supravietui, pentru simplulmotiv ca anumite gene necesare dezvoltarii embrionare se afla doar inmaterialul genetic al mamei si nu la tata, si invers.
In consecinta pentrudezvoltarea unui organism uman sunt necesare prezenta materialului geneticde la ambii parinti. Daca este prezent numai materialul genetic patern,se dezvolta bine placenta dar nu si embrionul propriu-zis. Daca esteprezent numai material genetic matern, se dezvolta bine embrionul, dar cuo placentatie nula. Inutil a spune ca ambele situatii conduc la sarcinineviabile. Mola hidatiforma reprezinta o sarcina care are material geneticdoar de la tata, in consecinta este doar un fel de placenta (mola totala)sau si cu un rudiment de embrion (mola partiala). Sansa ca dvs. sa maiaveti inca o sarcina molara frizeaza absurdul (sau ghinionul absolut).

Recomandarea facuta de medicul dvs.
ca sa faceti anumite analize nu vava aduce nici un beneficiu asupra cauzei sarcinii molare pe care atiavut-o. Daca vreti sa ramaneti insarcinata trebuie sa faceti analizecomplete pentru a verifica care este statusul dvs. din punct de vedereinfectios, imun si hormonal, ca sa fiti sigura ca veti duce sarcina lacapat fara probleme.
Analizele genetice (kariotip, translocatii etc.) ar fi fost justificatedaca ati fi avut mai multe avorturi spontane, sau feti malformati insarcinile precedente. La dvs. nu e cazul. Deci faceti analizele pentrufactorii infectiosi (toxoplasma, listeria, mycoplasma, herpes simplex II,cytomegalus, rubeola, rujeola, heoatita B si C etc), care sunt acoperitede casa de asigurari daca le faceti in regim de internare la un spital, sicele uzuale (sange, urina).
Cele genetice nu sunt acoperite de asigurari,dar repet, nu isi au rostul in cazul dvs. Va urez succes!

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 15 Feb 2012, 14:03
    test genetic

    am un baietel in varsta de 7 ani care sufera de tetrapareza spastica bilaterala.As dori sa stiu ce probabilitati am sa mai fac un alt copil asa. as vrea sa fac anumite teste,printre care si cel genetic, inainte de a face un alt copil. cum se procedeaza si daca se face inainte sau in timpul sarcinii.

    0
    0

  • silvia pe 29 Sep 2011, 10:14
    analize genetice

    sunt casatorita si imi doresc un copil dar sotu are din prima casatorie un baietel cu autism care sunt sansele ca si copilul facut inpreuna sa pateasca asta . va rog din suflet ajutatima pt ca mil doresc mai mult ca orice . va multumesc mult

    0
    0

  • alina.d pe 7 Iun 2011, 20:15
    sarcini pierdute..

    buna.ma numesc alina am 28 de ani si nu locuiesc in romania.urmatoarea mea problema este ca nu pot tine sarcina..nici n medic nu a reusit sa imi dea o explicatie concreta!anul trecut prin iulie am ramas insarcinata la nici o luna de sarcina am avut avort spontan,in luna ianuarie iar am ramas insarcinata si din pacate acelasi lucru.medicul meu ginecolog mia spus ca s-ar pute sa fie vorba de trombofilie si ma anuntat ca din momentul in care mai raman insarcinata incep imediat cu injectii innohep ca sa pot tine sarcina.insa in luna mai anul acesta mi-a intarziat cm 5 zile si am dat fuga la ginecolog.ma anuntat cu bucurie ca sunt insarcinata si am inceput injectiile innohep imediat si ma anuntat ca peste 2 saptamani ma asteapta la control sa vedem cum evolueaza sarcina.Din ziua in care am incepu sa fac injectiile respective am avut mici dureri in partea de jos si ma anuntat ca nu e nimic grav ca se mareste uterul.la o sapt dupa mia curs un cheag de sange...asta a fost sa dus...asta era in mintea mea..medicul ma sfatuit sa iau trogestan ovule si sa raman intinsa pana a doua zi.a doua zi cand am mers la consult intradevar aveam sange ca o cm normal.am facut ecograf si inauntru nu mai era nimic.acum a ramas sa fac analize pt trombofilie si impreuna cu sotul meu cele legate de cromozoni.ne dorim tare mult un bebe.de 3 ani incercam si fara nici un rezultat.va rog astept macar o parere din partea dvs.mentionez ca nu sunt in romania locuiesc in grecia si din cauza muncii pe care o am nu am sansa sa ajung i romania mai ult de 7 zile pe an.va multumesc astept un raspuns daca se poate

    0
    0

  • Diana pe 1 Mai 2011, 20:22
    sarcina

    Buna! eu si prietenul meu nu am mai folosit o metoda contraceptiva de mult timp,menstruatie am avut in fiecare luna...abundent..dureros...cum era de fiecare data...insa luna aceasta am simtit niste miscari in burtica....si-mi este frica ...se poate sa fie vorba despre o sarcina tinand cont ca menstruatie am avut in fiecare luna?se poate sa fiu insarcinata?ast un rasp ...va rog

    3
    0

  • anka pe 24 Apr 2011, 12:16
    analize genetice

    buna , eu m-am nascut cu o aoare care malformatie la man stanga si la picioru drept sunt casatorita si imi doresc sa fac un copil dar imi este foarte frica sa nu il nasc cu aceleasi malformatii....va rog sami dati un raspuns cat mai curand posibil

    0
    1

  • elena pe 3 Ian 2010, 23:41
    malformatii genetice

    Acum 8 ani am născut 2 fetițe gemene am avut osarcină fără nici un fel de probleme .Pe la 1 an si jumătate ne-am dat seama că ceva era în neregulă cu fetele se dezvoltau mai greu mâncau încet .După câteva investigati medicul neuropshiatru ne-a spus că au Retard Psihomotor sever .Acum la vârsa de 8 ani au nivelul de dezvoltare de 38-40 luni As dori să mai fac un copil dar îmi este foarte frică sa nu-l mai fac bolnav si pe acesta.Din câte stiu nu au existat asemenea cazuri în familia noastră .ce as putea face în cazul acesta .ce îmi recomandati să fac .multumesc mult.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod