Te înțeapă limba când mănânci fructe și legume crude? E posibil să suferi de acest sindrom!

Ai constatat această senzație ciudată după ce consumi anumite fructe? Există o explicație pentru ea, după cum susțin specialiștii.
Poate că ți s-a întâmplat și ție să simți o senzație ciudată după ce consumi anumite fructe și legume crude. Te arde sau te înțeapă limba după ce mănânci anumite fructe proaspăte? Această senzație nu este una închipuită, ci poate să fie un simptom al unei afecțiuni care se numește sindromul alergiei orale. Această afecțiune este declanșată imediat după contactul cu anumite fructe, legume, nuci și condimente la persoanele care au o sensibilitate la polen.

Sindromul alergiei orale reprezintă o reacție alergică ce apare de obicei doar în gură sau în interiorul gâtului.
Chiar dacă această reacție poate să fie una blândă, ea apare brusc, în câteva minute de la consumul unui aliment declanșator.

Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, printre cele mai frecvent întâlnite simptome se numără: mâncărimea și senzație de inflamare la nivelul feței, a buzelor, a gâtului și a limbii. Aceste reacții alergice apar în majoritatea cazurilor la ingestia de legume și fructe crude. Prin prepararea termică sau prin conservarea acestora, de obicei se elimină riscul de apariție a acestor reacții alergice.
 
Intepaturi limba: cele mai frecvente cauze 

Un alt aspect foarte important de reținut este acela că de multe ori se întâmplă ca persoanele să reacționeze la un anumit aliment pe care l-au consumat toată viața fără nicio problemă.
Cum ar fi să mănânci o banană, pe care ai consumat-o mereu cu regularitate, și brusc aă ai această reacție alergică? 

Acest lucru apare din cauza faptului că multe fructe și legume conțin proteine care sunt similare cu polenul care declanșează reacții alergice. De aceea, sistemul imunitar confundă aceste substanțe din fructe și legume cu un alergen, de aceea se declanșează aceste reacții alergice. ”Sistemul tău imunitar depistează ceva care se aseamănă foarte mult cu substanța la care reacționează deja în mod frecvent”, explică medicul Carah Santos pentru site-ul simplemost.com

Este de preferat ca persoanele care întâmpină această problemă să evite fructele și legumele crude care au provocat reacția alergică.
Prin decojrea și gătirea lor se pot evita simptomele neplăcute, însă în cazul în care reacția este una puternică se apelează la un consult de specialitate și administrarea unui tratament antihistaminic.

Astfel că dacă ai constatat că ești alergică la fructe din senin precum la morcovi sau banane, cauza principală este tot polenul!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod