Te face menstruația mai puțin aptă de muncă?

Crezi că menstruația te face mai puțin aptă de muncă? Nu te lasă să te concentrezi la sarcinile pe care le ai? Nu poți să vii cu idei la fel de ușor ca în celelalte zile ale lunii?
Creierul este redus la un nivel inferior în zilele problematice ale lunii unei femei? Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii!

Ce impact are menstruația asupra abilităților tale profesionale?


Există echipe de cercetători care se întreabă ce legătură are menstruația cu memoria, atenția și judecata. Până în prezent, ponderea studiilor a fost puternic înclinată spre nivelurile fluctuante ale hormonilor în timpul ciclului menstrual, având atât efecte fizice, cât și efecte psihice. Efectele ciclului menstrual asupra stării emoționale și a funcției cognitive au fost recunoscute de mult timp.

Însă menstruația nu te face mai puțin aptă de muncă.
Iar un nou studiu din Frontiers in Behavioural Neuroscience nu sprijină teoria. Nu este un studiu mare, doar 88 de femei au fost înscrise. Dar studiile din acest domeniu sunt adesea restrânse, unele având doar 10 participante.

Aceste femei au avut nivelul de estrogen, progesteron și testosteron măsurat și analizat pentru orice asociere cu modul în care au rezolvat teste pentru funcția cognitivă la momente diferite în ciclul menstrual. Apoi au făcut aceleași teste după o lună. În prima rundă de teste a existat o asociere între memoria pe care o folosim pentru raționament și pentru a lua decizii și nivelul de progesteron, dar această corelație nu a fost găsită și în al doilea set de teste.

Brigitte Leeners, profesor de endocrinologie reproductivă la Spitalul Universitar din Zurich, a spus că nu există nicio asociere între nivelurile de hormoni și rezultatele femeilor de la testele cognitive.
Studiul nu a investigat dacă femeile nu se simt apte de muncă din cauza crampelor sau oboselii. Studiul a fost pur și simplu despre nivelurile de hormoni. Hormonii sunt implicați în atenție și memorie. Cu toate acestea, studiile care arată o corelație între menstruație și abilitatea de a munci nu sunt robuste și se bazează adesea pe un număr mic de femei. Nu există nicio legătură între funcția cognitivă măsurată prin atenție, raționament și luarea deciziilor.

Pot exista unele sensibilități individuale la nivelurile hormonale, pe care studiul probabil că nu le-a reperat.
De asemenea, nu au fost analizate schimbările emoționale, iar studiile anterioare au constatat că nivelurile ridicate de progesteron sunt asociate cu o activitate mai mare în partea de creier numită amigdală, care stimulează cât de multe amintiri păstrăm sau ne ajută să ne amintim lucruri emoționale. Alte studii arată că până la 10% dintre femei prezintă simptome premenstruale severe.

Acest studiu nu spune că menstruația nu este un coșmar pentru unele femei, dar constată că orice schimbări în modul în care creierul nostru funcționează pe baza nivelurilor de hormoni sunt fie mici, fie greu de găsit sau inexistente.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod