Substanțele chimice des întâlnite pot duce la o pubertate timpurie


De la începutul anilor 2000, cercetătorii au observat o nouă tendință îngrijorătoare în dezvoltarea femeilor: fetele ajung la pubertate la vârste mult mai mici decât înainte.
Însă de unde vine această tendință? Unii cercetători suspectează că substanțele chimice des întâlnite influențează hormonii. Dar aceste produse chimice nu provin neapărat din ape contaminate sau din medii periculoase. În schimb, acestea sunt regăsite în produsele pe care le folosim în fiecare zi, inclusiv șampon, machiaj și aproape orice fel de articole pentru toaletă. Iată cum duc substanțele chimice des întâlnite la o pubertate timpurie!

Care este legătura dintre substanțele chimice des întâlnite și pubertatea timpurie?


Un studiu publicat în revista Human Reproduction susține posibilitatea ca substanțele chimice din aceste produse de îngrijire personală să avanseze debutul pubertății. În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit un grup de femei gravide și copiii lor timp de 13 ani, măsurând periodic concentrațiile a trei grupuri de substanțe chimice în urina participanților.
Constatările lor indică faptul că riscul de a intra mai devreme la pubertate a fetelor, care poate avea efecte fizice și psihice, ar putea fi schimbat chiar înainte de nașterea copiilor. Cu alte cuvinte, și expunerea femeilor gravide la substanțele chimice poate avea un rol semnificativ.

Cercetătorii au suspectat că expunerea la substanțe chimice în uter ar putea influența debutul pubertății la ani după nașterea copilului. Dar din cauza faptului că multe femei au cantități detectabile de substanțe chimice în corpul lor, cercetătorii nu s-au mai întrebat dacă femeile au fost sau nu expuse la substanțele chimice, ci mai degrabă cât de mult au fost expuse.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat trei tipuri de factori care au afectat hormonii, adică de substanțe chimice care interferează cu sistemul hormonal al organismului.
Este vorba despre ftalați, care se găsesc în arome, parabeni, care sunt conservanți utilizați în produsele cosmetice, și fenoli, care sunt utilizați în săpunurile antimicrobiene.

Studiul a constatat că femeile cu concentrații mai mari de un anumit tip de ftalați în urină în timpul sarcinii au dat naștere fetelor care au dezvoltat păr pubian mai repede decât fetele născute de femeile cu concentrații mai scăzute ale substanței chimice în urină. În mod similar, femeile cu concentrații mari de fenoli în urină în timpul sarcinii au dat naștere fetelor care au avut prima menstruație mai devreme. Când cercetătorii au analizat fetele, au descoperit că fetele în vârstă de 9 ani cu concentrații mai mari de paraben în urină au intrat în cele trei stadii ale pubertății mai devreme decât fetele cu concentrații mai mici.

În general, cercetătorii au descoperit că o expunere mai mare la aceste substanțe chimice induce pubertatea mai devreme.
De exemplu, fiecare dublare a nivelului de ftalați materni a fost asociată cu debutul precoce al creșterii părului pubian cu aproximativ 1,3 luni. 

Această schimbare poate că nu pare a fi una semnificativă. Dar există mai multe substanțe chimice care influențează hormonii. Iar aceste substanțe chimice acționează simultan. Chiar și o mică shcimbare în calendarul pubertății poate crește riscul anumitor tipuri de cancer. Menstruațiile timpurii reprezintă un factor de risc atât pentru cancerul mamar, cât și pentru cancerul ovarian. Există, de asemenea, îngrijorarea că dezvoltarea de la o vârstă prea mică ar putea fi o provocare prea mare pentru copii. Dezvoltarea timpurie poate pune multă presiune pe fetele care sunt mature din punct de vedere fizic, dar imature din punct de vedere mental.
Este schimbat modul în care sunt tratate în societate.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru ca oamenii de știință să se asigure că ceea ce au descoperit este adevărat, nu o întâmplare, și că este aplicabil și în cadrul altor populații. De exemplu, cele mai multe femei și fete din studiu se aflau în pragul sărăciei, iar femeile lucrau în agricultură, unde ar putea fi expuse la o serie de alte substanțe chimice.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod