"Somn usor" - mai usor de zis decat de facut?

Nu degeaba se vorbeste despre cele opt ore obligatorii ale "somnului defrumusete". Un somn bun te ajuta sa fii mai energica, mai increzatoarein propriile forte, dar si mai atragatoare. Daca in zori de zi sari dinpat fara nici un regret si te pregatesti pentru a face fata provocarilorunei noi zile, inseamna ca ai reusit ceea ce noi, femeile, in mareamajoritate nu putem realiza: sa dormi suficient!

Cat somn, ce fel de somn?
Mult mai probabil insa, timp de 10-15 minute te vei lupta cu ceasuldesteptator, iar apoi - cu mintea incetosata de somn - te vei indreptaspre bucatarie, pentru un tratament urgent si intensiv cu cofeina. Foartemulta munca si stres, obligatii sociale si familiale, seri tarzii in fatatelevizorului - toate acestea au redus cele opt- zece ore de somn necesarela doar cinci- sase si urmarile nu se lasa asteptate. Pentru a stabilicare este necesarul tau de somn, iti sugeram sa aplici urmatoarea metoda:Mergi la culcare cu minimum opt ore inainte de ora la care trebuie sate trezesti. Incearca sa pastrezi aceasta ora de culcare timp de celputin o saptamana.

Daca ai nevoie de ceasul desteptator pentru a te trezi, inseamna ca nuai dormit suficient. Nu ati prelungi insa somnul de dimineata, ci inurmatoarele sapte zile culca-te seara cu 30 de minute mai devreme.Adauga treptat de la 15 pana la 30 de minute saptamanal, pana cand veireusi sa te trezesti fara ajutorul desteptatorului si vei simti ca estiin forma cea mai mare parte a zilei.
Abia acum ai aflat de cat somn ai cu adevarat nevoie in fiecare noapte.

Somnul si modificarile hormonale
Daca pana nu demult cercetarile legate de somn erau efectuate exclusivasupra barbatilor, studiile recente releva cat de mult pot afectamodificarile hormonale calitatea si durata somnului la femei.
Ciclulmenstrual, sarcina si menopauza pot modifica "tiparul" somnului siaccentua somnolenta de peste zi.
Nivelul scazut al progesteronului in primele zile ale ciclului poateafecta perioadele de somn profund si poate produce insomnie. Cu cat seapropie ovulatia, nivelul de progesteron creste si in aceeasi masuraapare si somnolenta diurna. Daca vrei sa afli ce modificari sufera somnultau de-a lungul ciclului, poti tine un jurnal care te va ajuta sa eviticofeina si alte stimulente in acele zile ale lunii cand esti predispusala tulburari de somn.
Multe femei acuza o somnolenta marcata in timpul zilei, de-a lungulprimelor trei luni de sarcina, cand organismul lucreaza suplimentarpentru formarea diferitelor sisteme si organe ale fatului. Pentru acombate acest gen de somnolenta, o scurta siesta sau cateva gustari de-alungul zilei pot fi de ajutor. Oricum, dupa acest interval, nivelul deenergie revine la normal iar somnolenta dispare.
Unele dintre cele mai frecvente manifestari legate de menopauza suntbufeurile, senzatii de caldura intensa, produse de dilatarea vaselorde sange superficiale prin modificarile de nivel ale estrogenilor. Nusurprinde faptul ca aceste modificari intense ale temperaturii corporaleinfluenteaza somnul si calitatea acestuia.
Pentru a combate acestemanifestari neplacute, se impune o discutie cu medicul, pentru gasireaunor remedii - farmacologice sau naturale.

10 reguli "de aur" pentru un somn odihnitor
Ce poate fi mai enervant decat sa stai intinsa in pat, in intuneric,ascultand ticaitul ceasului de pe noptiera si asteptandu-l in zadar peMos Ene (care probabil a atipit pe undeva), in timp ce toti ai caseirespira linistit in somnul lor cel mai dulce?Pentru a nu ajunge aici, iata o lista de reguli, sugerate de noi, careti-ar putea aduce vise frumoase si nopti linistite:

1. In fiecare seara, mergi la culcare la aceeasi ora. Astfel organismultau va incepe singur sa se pregateasca de somn.

2. Fii activa peste zi. Da corpului tau prilejul de a-si descarcaadrenalina pentru a se putea odihni in timpul noptii. Este indicat sanu-ti faci exercitiile de gimnastica seara si, pentru un somn cu adevaratodihnitor, prefera mersul pe jos.

3. Cu cel putin cateva ore inainte de a merge la culcare evita stimulenteprecum cofeina, alcoolul si tutunul. Chiar daca alcoolul induce multorpersoane o stare de somnolenta, calitatea somnului astfel provocat esteafectata.

4. Nu apela la medicamente pentru a combate insomnia, ci mai degraba laremedii naturale, pentru a nu ajunge la dependenta.
Iata cateva dintremetodele lipsite de riscuri pentru a adormi cu usurinta: bea un pahar culapte caldut indulcit cu miere, un ceai de musetel sau de tei, incearcasa faci o baie cu apa la temperatura corpului sau pune sub perna untampon de tifon pe care ai pus cateva picaturi de ulei de lavanda.

5. Evita siestele de dupa-amiaza. Desi imediat dupa somnul din aceastaparte a zilei te vei simti plina de energie, seara vei adormi greu.

6. Asigura-ti conditii propice somnului. Nu te enerva si nu intra indiscutii legate de probleme serioase cu cei din jur. Cu jumatate de orainainte de culcare, ocupa-te de ceva care iti face placere, fara a telasa insa absorbita complet.

7. Ia cina cu cel putin trei ore inainte de culcare. Digestia intarziesomnul si il face mai agitat. Daca ti se pare ca nu poti adormi de foame,o gustare usoara e suficienta.

8. Aeriseste bine camera in care vei dormi si, pe cat posibil, lasa ofereastra intredeschisa si pe timpul noptii.

9. Incearca un masaj usor inainte de culcare. Maseaza-ti usor cu cremaumerii, ceafa si talpile. Vei simti cum te relaxezi si cum tensiunea depeste zi este inlocuita de o binemeritata somnolenta.

10. Daca pret de o jumatate de ora ai constatat ca nu poti adormi, nucontinua sa te rasucesti din ce in ce mai nervoasa in pat.
Ridica-te sifa altceva pana cand simti ca se apropie somnul.

O metoda originala de combatere a insomniei:
Concentreaza-te, incercand sa nu adormi! Tine ochii larg deschisi inintuneric, uitandu-te pe tavan, si vei constata ca, in ciuda efortuluitau de a ramane treaza, organismul se va lasa pacalit si vei adormi faraprobleme.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andreea pe 3 Apr 2011, 02:26
    Raspuns pentru tasy

    In timpul acela visezi si deaceea vorbesti in somn

    1
    0

  • andra pe 13 Sep 2010, 11:03
    greu

    Imi este f greu sa ma trezesc dimineata, chiar daca organismul imi spune sa am trezesc inainte ca ceasul sa sune. sunt ametita toata ziua si foarte rar ma simt bine si cu ceva energie. Lipsa de odihna imi da si stari de depresie si anxietate. As vrea cateodata sa dorm atat de mult incat atunci cand ma trezesc sa nu ma mai cunoasca nimeni, sa-mi rezolv problemele fara a mai fi luata in ras de altii. Deci, oboseala mare, ce sa spun...si depresie cat cuprinde, desi folosesc in mare parte remediile de mai sus,degeaba. Sper sa nu va confruntati prea des cu astfel de probleme...asa ca, odihna placuta si zile linistite. Va pup!!!

    1
    0

  • Cristi pe 30 Mar 2010, 00:17
    somn

    Sunt foarte obosit in timpul zilei si obisnuiesc sa beau cam multa cafea.

    1
    0

  • tasy pe 7 Nov 2008, 08:50
    somn

    vorbesc noaptea in somn

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod