Soarele si pielea

Soarele este o foarte puternica sursa emitatoare de radiatii. Acesteasunt caracterizate prin lungimea de unda - cu cat este mai lunga, cuatat ele sunt mai putin energice. Pe o scala crescatoare a lungimii deunda se afla radiatiile cosmice, gamma, UVC, UVB, UVA, razele vizibile,infrarosii (IR) si, in sfarsit, undele radio (electromagnetice).

Influenta radiatiilor solare depinde de sezon, momentul din zi,altitudine, latitudine. Din punct de vedere al reflexiei razelor solare,un procent maxim il detine zapada (85%), urmata fiind, la distanta mare,de nisip (17%), apa (5%) si iarba (3%). Se subintelege ca reflexia acestorraze de soare creste si intensitatea actiunii lor asupra pielii. Dinpunctul de vedere al penetrarii si al efectelor pe termen scurt si lung,ne vom referi in cele ce urmeaza la radiatiile solare din spectrulultraviolet, vizibil si infrarosu.

Astfel, UVB sunt blocate de sticla, penetreaza putin, pana in stratulbazal epidermic, provoaca rapid roseata tegumentara, determina bronzareadupa aproximativ 21 de zile, stimuleaza sinteza si actiunea vitamineiD, iar pe termen lung are efect carcinogenetic cutanat (epitelioame,melanoame).
UVA penetreaza prin sticla, ajung pana in stratul dermic, provoacaoxidare superficiala cu bronzare imediata (inca din prima dupa-amiaza) sihiperkeratinizare. Pe termen lung pot da fotosensibilizare si imbatranirecutanata prematura, cu elastoza.

Radiatiile vizibile (lumina) penetreaza normal, prin sticla, sinu au efecte nocive.
Radiatiile infrarosii (IR) au putere mare depenetratie, inclusiv prin sticla, produc incalzire cutanata cu stimulareatermoreglarii, prin perspiratie si determina eritem cutanat.

Razele UV pot actiona direct sau indirect asupra organismului. Astfel:UVB actioneaza prin mecanism direct la diverse niveluri:
- pe keratinocite, unde produc inflamatie celulara, cu eritem solar sicancere;
- pe sistemul imun al pielii, producand imunosupresie;
- pe melanocit, provocand in final bronzare.

UVA actioneaza prin mecanism indirect, prin producerea de radicali liberi,la nivelul lipidelor, a proteinelor si chiar al ADN-ului celular, cualterarea structurii acestora si peroxidare lipidica. In final, ambele potinduce fotosensibilitate, fotoalergie sau fototoxicitate, fotoimbatraniresi chiar cancer cutanat.

Exista 6 fototipuri de piele, clasificate dupa culoarea parului, apielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradulde bronzare, pe scurt dupa reactiile cutanate aparute dupa 30 minute deexpunere la soare in timpul verii.

 

 

Fototip

Culoarea parului

Culoarea pielii

Predispozitia la insolatie, arsuri

Gradul de bronzare

I

Roscat

Alba

Constanta +++

Nu

II

Blond

deschisa

Constanta ++

Bronzare slaba

III

Saten

deschisa

frecventa

Bronzare usoara

IV

Brun

inchisa

rara

Bronzare puternica

V

(mediteranean) Brun inchis

inchisa

Foarte rara

Bronzare foarte puternica

VI

Negru

neagra

niciodata

maximala

 


Din toate considerentele expuse mai sus rezulta clar o singura concluzie -este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoiepe perioadele insorite ale anului (din aprilie pana in septembrie)si mai ales la orele de insolatie maxima (11 a.m.
- 6 p.m.). Desigur,trebuie protejati mai ales copiii, in special de varste mici, sub 1an, persoanele cu fototip cutanat I, II si III, cele cu afectiuni cepredispun la fotosensibilizare sau sunt agravate de expunerea la soare(lucitele estivale, lupusul eritematos, urticariile solare etc.).

Cum este practic imposibil sa stam toata vara sub un ecran de sticla, siam constatat ca nici acesta nu ofera o protectie absoluta contra razelorUV, solutia optima este sa folosim creme si solutii de fotoprotectieimpotriva razelor UVA, UVB, IR. Exista mai multe tipuri de substantefotoprotectoare sub forma de solutii, geluri, emulsii si creme -fotocreme minerale (dioxid de titan, oxid de zinc), filtre solarechimice (cinamatii), ecrane - filtre organice (Tinosorb M), ecrane -filtre organo-minerale (MPI-sorb). Cel mai ingust spectru de absorbtiea razelor solare il au filtrele chimice, iar cele mai eficiente suntcele minerale, organice si organo-minerale, ultimele avand cea mai mareacoperire a spectrului UV.

Intensitatea fotoprotectiei data de o substanta de acest fel estecuantificata de un coeficient (factor) de protectie, care este notat pefiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor). Acesta reprezintaraportul dintre DEM (doza eritematoasa minima) obtinuta prin expunerea laradiatii solare, dupa si inainte de aplicare de topice ecran solar. Deci,cu cat coeficientul SPF are valori mai mari, cu atat fotoprotectia estemai eficienta.

Din acest punct de vedere, substantele fotoprotectoare tip ecran solarau diferite grade de protectie (indexul SPF) si spectru de absorbtiediferit (ingust - pe UVA sau UVB) si larg, pe UVA, UVB si / sau IR.
Infunctie de tipul de piele si de conditiile de expunere, va recomandamsa alegeti factorul de protectie potrivit, in felul urmator:
- fototipurile deschise la culoare (I, II si III), in conditii normalede expunere la soare, in primele zile de expunere vor fololosi cremecu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge laun SPF de 20. In conditii extreme (mare, munte, zone tropicale) esteindicat sa foloseasca SPF minim 60, de preferinta 100;
- fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditiinormale de expunere la soare, creme cu SPF 20. In conditii extreme,si in aceste cazuri sunt indicate substante cu un SPF de minim 60;
- persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti,trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primelezile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climaticeextreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara,la un indice mai mic, respectiv 25.

Laboratoarele Avene ofera in acest sens o gama foarte variata de produsefotoprotectoare, care sunt diferit alcatuite, in functie de tipul depiele:
- pentru pielea intoleranta, atopica, fragilizata, exista gama alba cecontine creme de fotoprotectie SPF 50 si lapte de fotoprotectie - SPF 25;
- pentru pielea sensibila exista gama oranj (crema, lapte spray) SPF60 si 20. In plus, exista o lotiune reparatoare, indicata a se folosidupa expunerea la soare, in caz de eritem solar sau insolatie, avand unputernic efect hidratant.

Laboratoarele Bioderma prezinta gama Photoderm Mineral (SPF = 20), MAXcrema pentru ten uscat, fluid pentru ten gras, colorat pentru discromii(cloasma, vitiligo), lapte, cu SPF - 100.
Exista si Photoderm AKN-spray(SPF - 20) pentru piele grasa, cu tendinta acneica si Photoderm RPS -stick de buze pentru prevenirea herpesului labial fotoindus.

Laboratoarele Led, tot din Franta, propun gama TRIO S fara hidrochinona,care are SPF 50 si se foloseste inainte si in timpul expunerii la soare.Toate aceste produse, precum si multe altele, sunt indicate a fi aplicateinainte de expunerea la soare, dar, mai ales la mare, aplicatia lortrebuie repetata dupa baie, deoarece apa indeparteaza o mare parte dinstratul de crema si astfel scade mult eficacitatea fotoprotectoare acremei.

In concluzie, sfatul nostru, pentru ca deja afara soarele isi aratadin plin razele, protejati-va permanent. Veti evita astfel aparitiapigmentatiilor nedorite de pe fata, a pistruilor, a deshidratarii,uscarii si imbatranirii premature a pielii, a sensibilizarii ei la soaresi nu in ultimul rand a dezvoltarii unor cancere cutanate.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 9 Apr 2010, 19:59
    soarele si vitiligo

    buna numele meu este andreea . am alat dupa vara trecuta ca am vitiligo. am fost la doi doctori. unul mi a zis ca trebuie sa fac cat mai multa plaja iar celalalt ca nu trebuie sa ma expun la soare cai periculos.mie imi place f mult sa fac plaja. acum ce sa fac? de cine sa ascult? cine are dreptate?

    1
    0

  • flavia-daniela pe 31 Mar 2009, 13:45
    ecran solar

    am auzit ca si cremele pt plaja pot fi folosite drept ecran de protectie solara....este adevarat? :-?? multumesc ;)

    0
    0

  • Manole Razvan pe 28 Mai 2008, 10:35
    bronzare prin sticla

    am citit articolul d-voastra, dorind sa aflu daca este posibil ca o persoana sa se bronzeze in 24 de ore, clar vizibil prin geam de masina ( netratat). Credeti ca este posibil? Astept un raspuns. Va multumesc !

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod