Semne că ai un dezechilibru hormonal

Oamenii și-au dat seama cât de importanți sunt hormonii când vine vorba de starea de sănătate a organismului uman. De fapt, hormonii, adica substanțele chimice produse de glandele din organism, sunt responsabili pentru orice, de la dezvoltarea sexuală la metabolism și sănătatea și puterea oaselor.
Este important să îți dai seama când ai un dezechilibru hormonal, pentru a încerca să-l repari și pentru a reveni la starea sănătoasă a corpului tău. Iată câteva indicii care te ajută să faci acest lucru!

Cum îți dai seama dacă ai un dezechilibru hormonal?


1. Oboseală


Dacă te simți obosit tot timpul, chiar dacă dormi suficient, s-ar putea să ai un dezechilibru hormonal. Există mai mulți vinovați pentru acest lucru, dar insulina este cea mai plauzibilă explicație, mai ales atunci când nivelul insulinei rămâne unul ridicat, din cauza rezistenței la insulină pe care o dezvoltă organismul.
Vestea bună este că schimbările din dieta ta, cum ar fi reducerea consumului de carbohidrați precum zahăr și făină albă, pierderea în greutate și mișcările fizice regulate te pot ajuta să reduci nivelul insulinei în mod normal și să menții nivelul zahărului din sânge pe parcursul întregii zile.

2. Probleme cu somnul


Împreună cu oboseala, insomnia este un alt efect secundar comun al dezechilibrelor hormonale. La bărbați, acest lucru poate fi adesea un semn că nivelul de testosteron este scăzut, în timp ce la femei este cauzat de nivelurile scăzute de progesteron.
Terapia de substituție hormonală poate reprezenta o soluție, dar există și alte opțiuni mai naturale dintre care poți alege. Nivelurile scăzute de progesteron pot fi ajutate de anumite plante, precum și cele de testosteron.

3. Interes scăzut pentru viața intimă


O pierdere a interesului pentru viața intimă poate fi un semn al estrogenului redus la femei și al testosteronului scăzut la bărbați. Nivelul estrogenului scade la femei în jurul menopauzei. Ceea ce mulți bărbați nu știu este că și nivelul de testosteron scade, de asemenea, după vârsta de 50 de ani, un fenomen pe care mulți medici îl numesc menopauza masculină.
Vestea bună este că terapiile de înlocuire a testosteronului și a estrogenului sunt disponibile pe bază de rețetă, iar anumite clinici pun la dispoziție terapii hormonale bioidentice ca o alternativă naturală.

4. Probleme cu memoria și concetrarea


Dacă îți este greu să îți aduci aminte unde ai pus cheile de la casă aproape în fiecare zi și nu te poți concentra prea bine la muncă, s-ar putea ca organismul tău să aibă probleme cu nivelul cortizolului. Atunci când ești stresat pentru o perioadă lungă de timp, glandele suprarenale obosesc și nu mai pot produce cantități adecvate de cortizol.
Iar când nivelul de cortizol este scăzut, funcțiile cognitive precum memoria și concentrarea sunt afectate.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod