Secretul care iti confera mai multa energie

Fie ca esti la serviciu sau la sala de fitness, la mijlocul zilei te simti obosita in mod inexplicabil - nivelul tau energetic scade brusc si in mod constant, ochii incep sa ti se impaienjeneasca, ai nevoie de o pauza lunga sau de orice altceva care sa te ajute sa faci fata restului zilei.

Acest tip de oboseala, care apare, de regula, in timpul zilei, sau orice alt episod de acest gen pot fi cauzate de o cadere a nivelului glucozei in sange sau de deshidratare. Sa nu uitam ca lipsa somnului si... plictiseala pot fi doi dintre factorii generatori ai acestei stari...

In astfel de conditii, batoanele de ciocolata sau cafeaua nu vor da roade si nu te vor "trezi". Aceste "retete-instant" functioneaza pe moment sau pentru o scurta perioada de timp, urmand ca imediat dupa aceea nivelul tau energetic sa scada din nou dramatic.

Din fericire pentru tine, este un lucru care poate fi evitat, cu putina grija si atentie pentru starea ta generala de sanatate - asigura-te ce dormi suficient de mult, ca mananci consistent si ca te hidratezi in mod adecvat. Spre exemplu, gustarile sanatoase luate la fiecare 3-4 ore reprezinta una dintre metodele de prevenire a pierderii de energie. In cazul in care programul foarte aglomerat nu iti permite sa pui in practica acest sfat, te sfatuim sa apelezi la alte "energizante instant".

Hidrateaza-te!

Hidratarea este regula numarul unu atunci cand vine vorba despre mentinerea energiei - astfel, inainte de a te apuca de un proiect important si dificil, bea un pahar cu apa.
Deshidratarea te face sa te simti obosita, motiv pentru care specialistii recomanda sa consumi apa (plata sau minerala cu putina lamaie), aceasta fiind una dintre cele mai usoare si lipsite de calorii modalitati de a te energiza.

Este indicat sa avem intotdeauna la indemana o sticla plina cu apa (pe birou, in masina, pe noptiera), deoarece, o data cu inaintarea in varsta, sistemul de detectare a setei nu mai actioneaza foarte exact. Ca atare, este preferabil sa bem apa din timp in timp, chiar daca nu simtim aceasta nevoie.

In cazul in care nu te "impaci" bine cu apa, orice alt lichid sanatos este foarte bun - un pahar de ice tea sau o ceasca de ceai fierbinte, bogat in antioxidanti, si insotite de un sandvis sau o madlena. Este un "truc" care te ajuta sa iti potolesti foamea si sa iti ridici nivelul energetic pana la urmatoarea masa.

Somnul si micul dejun

Nu degeaba este recomandat sa dormim cel putin 8 ore pe noapte - aceasta deoarece somnul de noapte este cel mai odihnitor, ajutand organismul sa se refaca si sa se relaxeze dupa activitatile solicitante din timpul zilei. Astfel, somnul este vital pentru mentinerea unei stari de sanatate satisfacatoare. Orele de somn pierdute sunt greu de recuperat cu ajutorul unui alt artificiu in afara de... somn, in special daca a doua zi esti nevoita sa mergi la serviciu sau sa te achiti de alte responsabilitati.

Insa doar odihna nu este de ajuns - organismul trebuie ajutat cu un mic dejun consistent si sanatos, care sa iti asigure necesarul de glucoza din sange.
In cazul in care nu obisnuiesti sa mananci dimineata, este indicat sa iti schimbi stilul de viata - in afara faptului ca, pana in pranz, te vei simti lipsita de energie, caloriile consumate se vor "depune" mult mai usor.

Din dieta ta nu trebuie sa lipseasca un bol cu lapte degresat, cereale integrale si fructe. Daca timpul nu iti permite sa stai linistita la masa, opteaza pentru o banana sau un iaurt, foarte hranitoare.

O gustare sanatoasa

Cand te simti obosita sau lipsita de energie, o gustare intre mese este exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti "reveni". Nu alege insa orice iti face cu ochiul, ci o gustare care sa contina carbohidrati si proteine.

Fructele sunt ideale in acest sens, deoarece contin carbohidrati care sunt usor absorbiti de organism, ridicand imediat nivelul glucozei din sange si al energiei. Fructele contin si apa, fibre, vitamine si minerale vitale organismului. Tinand cont de aceste lucruri si adaugand la fructele preferate proteine si produse degresate, iti vei pregati o gustare care te va "tine" cateva ore.

Iata cateva posibile alegeri:

Hummus si legume;
Branza degresata si biscuiti din cereale integrale;
Floricele de porumb, biscuiti si fursecuri la pachete de 100 de calorii;
Cacao fara zahar, cu putin caimac sau lapte;
Prajituri de orez cu unt de arahide;
Iaurt degresat si fructe;
Un ou fiert tare si un pahar cu suc natural de portocale;
Un pahar cu lapte si biscuiti graham;
Mere si/sau compot de fructe;
Un baton de cereale;
Un amestec de nuci, alune si fructe uscate.

Avand in vedere faptul ca orice gustare inseamna si calorii in plus, asigura-te ca portiile pe care le consumi sunt mici.

Masa este obligatorie inainte de efectuarea de exercitii fizice

Dupa o zi obositoare de munca sau dupa o noapte de somn odihnitor, este nevoie de o masa copioasa inainte de a te pregati pentru sala de fitness.
Cele mai bune alegeri pentru masa dinainte si dupa exercitiile fizice sunt alimentele usor digerabile, bogate in proteine, carbohidrati si fara grasimi.

Proteinele ajuta la repararea tesutului muscular solicitat la fitness, iar carbohidratii iti confera energia de care ai nevoie pentru a face fata activitatii fizice. De asemenea, tot ei sunt responsabili pentru "aprovizionarea" sangelui cu glucoza.

Inainte, in timpul si dupa orice activitate fizica solicitanta, este indicata consumarea de apa in cantitati mari. Este util si consumul de apa minerala cu lamaie sau o bautura destinata sportivilor, care sa te ajute sa te hidratezi corespunzator, conferindu-ti, in acelasi timp, si zaharul si energia de care ai nevoie.

Inainte si dupa ce mergi la sala de fitness, iti poti alege una dintre urmatoarele gustari sanatoase:

Iaurt degresat si cereale integrale sau biscuiti;
Suc natural de mere si nuci;
Banane - contin potasiu, pentru tonifierea musculaturii, si confera energie;
Fructe uscate si nuci;
Suc natural de fructe;
Branza degresata si un fruct;
O felie de paine graham si unt de arahide.

Cat mai multa miscare

Unul dintre motivele principale pentru care te simti atat de obosita la serviciu este si faptul ca ai stat in aceeasi pozitie, pe scaun, mai multe ore la rand, iar singura activitate fizica pe care ai facut-o a fost sa iti intaresti musculatura... degetelor, tastand la computer.

Tocmai de aceea, este indicat sa te ridici de pe scaun cateva minute la fiecare ora, sa efectuezi exercitii de stretching sau pur si simplu sa te plimbi putin.
Exista cateva modalitati foarte simple de a inlocui sedentarismul cu sportul, chiar si la birou:

in loc sa trimiti un e-mail unui coleg, mergi pana la el la birou;
mergi la toaleta aflata la 2-3 etaje mai jos, fara sa folosesti liftul, ci scarile;
incearca sa eviti sedintele "statice" sau pe cele organizate in cadrul firmei sau departamentului din care faci parte;
foloseste-te de orice motiv sau scuza pentru a face putina miscare si pentru a fi activa.

Aceste sfaturi, in loc sa iti consume timpul, asa cum pare la prima vedere, te pot ajuta sa devii mult mai productiva, de vreme ce angajarea in astfel de activitati stimuleaza energia, te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa eviti instalarea oboselii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod