Scapa definitiv de durerile de spate!

Indiferent de varsta si constitutie fizica, durerea lombara esteresimtita, mai mult sau mai putin intens, in diverse etape ale vietii.

Daca nu ai suferit nicicand de dureri de spate, esti una dintre foarteputinele persoane norocoase. Identificarea cauzelor si eliminarea lorprin corectarea posturii pot preveni transformarea acestei afectiuniintr-o suferinta cronica.

Desi unele dintre cauzele durerii lombare sunt usor de diagnosticat(artroza, hernia de disc sau traumatismele), in alte cazuri cauza este maigreu de identificat. Pozitiile defectuoase, sarcina, exercitiile fizice,gradinaritul, chiar si schimbarea vremii constituie imprejurari in care sedeclanseaza afectiunea. Aceasta poate fi agravata de stres si anxietate.Medicamentele de combatere a durerii, ca aspirina si paracetamolul, potreduce imediat simptomele. Aspirina reduce in acelasi timp si inflamatia,cu conditia sa iei doza maxima timp de 1-2 zile.
Daca durerea nu este prea severa, roaga-ti partenerul sa maseze zonaafectata.

Incearca sa faci exercitii usoare; intinderile ajuta la relaxareamusculaturii incordate; sederea la pat poate amana insanatosirea. Cucat devii activ mai repede, cu atat mai grabnic te vei reface.Incearca o compresa cu gheata pentru a reduce inflamatia. Daca durereanu cedeaza, daca este severa sau persista mai mult de doua zile, trebuiesa te adresezi medicului de familie.
In continuare, prezentam cel maides intalnite cauze care pot declansa dureri de spate.

Sedentarismul
Combaterea sedentarismului prin efectuarea regulata a unor exercitiifizice este esentiala. Pentru a preveni durerile dorsale, e nevoie deexercitii de intarire a musculaturii spatelui.
Inscrie-te la un curs de gimnastica aerobica si cere-i instructoruluiexercitii care sa ajute la destinderea coloanei vertebrale.

Sederea indelungata in picioare sau la birou
Daca lucrezi un timp indelungat intr-o pozitie fixa sau daca faci mereuaceleasi miscari, poti avea probleme cu spatele. De asemenea, nu e binesa petreci timp indelungat la volan. Daca ai o munca stresanta sau teconcentrezi asupra ecranului calculatorului, iti pierzi pozitia naturalaa corpului, iar reflexele posturale sunt alterate. Musculatura motorieoboseste repede si incepe sa doara.

Pozitia defectuoasa
Specialistii sunt de parere ca pozitia in care stam constituie o cauzamajora a durerilor de spate. Cu cat inaintam in varsta, musculatura siarticulatiile sunt mai afectate de pozitiile defectuoase. Incearca sa-ticontrolezi pozitia la intervale regulate pe parcursul zilei, astfel incatsa-ti formezi deprinderea corecta de sedere, indiferent daca stai la birousau intinsa pe o canapea. Chiar si pozitia in care sedem pe o canapeasau fotoliu nu trebuie ignorata - a sta confortabil nu inseamna a staneglijent.
Canapelele joase sunt ideale pentru o tinuta corecta. Acesteatrebuie sa aiba o inaltime care sa permita tinerea picioarelor indoite,cu talpile pe podea si cu genunchii la nivelul coapselor.

Miscarile bruste
Desi coloana vertebrala este flexibila, unele miscari bruste de aplecaresi rotire pot adesea declansa durerea. Junghiurile lombare acute potfi declansate chiar si de miscari banale, cum ar fi aplecarile. Candcari obiecte grele sau te incordezi sa ridici un copil pentru a-l punesau scoate din patut (sunt cele mai frecvente imprejurari cand femeilesufera de probleme lombare), trebuie sa eviti miscarile de rotatie sauaplecarile laterale.
Pentru a ridica diverse lucruri, lasa-te in jos, .pe vine", pentru a apucaobiectul, apoi impinge din genunchi, lasand sa actioneze musculatura,si nu coloana. Pastreaza coloana dreapta in timp ce ridici si tinegreutatea cat mai aproape de corp. Miscarea trebuie sa fie lenta. }inecapul ridicat si suge-ti burta.

Sporturi care implica factori de risc
Tenisul, care implica multe aplecari si rotiri rapide, este sportul carepoate cauza aparitia celor mai multe afectiuni ale spatelui. Masajulpoate ajuta la imbunatatirea circulatiei si la relaxarea musculaturii.

Caratul bagajelor
O sacosa grea carata intr-o mana sau pe umar forteaza coloanavertebrala. Scolarii sunt cei mai susceptibili de asemenea probleme.
Dacatrebuie sa cari o greutate, incearca sa contrabalansezi cu alta incealalta mana, astfel incat sa nu fie nevoie sa te apleci intr-oparte. Cel mai bine ar fi sa o transporti in spate sau in fata.

Durerea asociata ciclului menstrual
In timpul ciclului menstrual, pot aparea dureri lombare. Ele pot fitratate prin administrarea de analgezice (Saridon, Nurofen, Paracetamol,Panadol etc.) si prin masaj usor. Exercitiile pot, de asemenea, saatenueze durerile menstruale, ele putand stimula circulatia si diminuacongestia pelviana ce cauzeaza aceste dureri.

Sarcina si maternitatea
Durerile de spate sunt frecvente in timpul sarcinii si dupa nastere,2/3 din tinerele mame plangandu-se de dureri dorsale.
Cel mai frecvent, durerea este resimtita in zona lombara si la bazacoloanei vertebrale. In timpul sarcinii, pentru a contrabalansa greutateasuplimentara, femeile au tendinta sa stea aplecate spre spate, ceea ceduce la arcuirea excesiva a coloanei vertebrale lombare. De asemenea,hormonii secretati in timpul sarcinii destind ligamentele articulare sipermit pelvisului sa se dilate in timpul travaliului si al nasterii.Problemele dorsale se pot agrava dupa nastere cand, tinand nou-nascutulin brate, se adauga o noua solicitare pentru coloana deja solicitata. Intimpul sarcinii si dupa nastere, mama trebuie sa fie foarte atenta candridica sau cara ceva (zona lombara trebuie sa fie sustinuta) si cand merge(este indicat sa stea dreapta si sa evite tocurile inalte).
Pentru a atenua durerile, incearca sa te intinzi ca o pisica (stai inpatru labe si, aplecand capul, arcuieste spatele in sus) si sa facimiscari de rotire a bazinului (in sus si inainte).
Un corset poate,de asemenea, usura durerile. Un tratament regulat, in timpul sarcinii(mai ales dupa primul trimestru), la fizioterapeut, poate fi o masurapreventiva utila.

Care sunt remediile?
Daca ai o slujba care te tine mult timp "tintuita" pe scaun, iaurmatoarele masuri:
Asigura-te ca biroul tau si ecranul calculatorului sunt situate lainaltimea potrivita, astfel incat sa nu stai aplecata sau in pozitiiincomode;
Tine ambele picioare pe podea si nu sta picior peste picior,deoarece circulatia va fi ingreunata, iar coloana vertebrala nu va stadreapta. Foarte indicate sunt birourile prevazute cu o stinghie pe caresa-ti sprijini picioarele;
Tine receptorul telefonului la ureche cu mana, nu cu umarul;
Nu sta cu barbia in afara, deoarece muschii gatului vor fi incordati;
Regleaza scaunul de la birou astfel incat sa asigure o pozitie corectaa coloanei vertebrale;
Nu uita sa te destinzi din cand in cand. Ridica-te si plimba-te sau facateva intinderi o data la 30 min.
 

Comentariile 251-262 din 262

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kati pe 27 Apr 2008, 18:57
    reumatism

    ma doare rau de tot spatele,dar am si o stare de greata tot timpul ..ce sa fac? de ce am si starea de greata? ajutatima va rog!!!! multumesc

    0
    1

  • rosu aurica pe 27 Apr 2008, 09:55
    coloana vertebrala

    de cand eram copil aveam o usoara durere de coloana cam pe la jumatatea spatelui dar numai noaptea cand dormeam, acum am 35 de ani iar durerea sa accentuat in cursul zilei este suportabila daca ma misc daca stau foarte mult in picioare intr-un loc durerea devine insuportabila iar noaptea nu pot dormi de durere trebuie sa-mi bag patupa sub mine sau i-mi pun palmele la jumatatea spatelui sa-mi mai treaca durerea ce credeti ca poate fi ? multumesc

    0
    0

  • Mary pe 24 Apr 2008, 12:22
    dureri de spate

    Marine Omega de la Pharmanex.com

    1
    0

  • CARYNA pe 23 Apr 2008, 21:09
    dureri de spate de 3 ani

    am 33 de ani si de 3 ani nu mai dorm pe burta!ma doare ff rau in zona lombara si acum 3 luni m-a durut ff tare tot spatele. am facut infiltratie cu diprophos dar acum durerea a revenit( cea lombara persistand mereu). deci acum ma doare tot spatele . nu mai stiu unde sa merg . am facut fizioterapie, kineto, VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI! AM O USOARA SCOLIOZA SI NIMENI NU ISI DA INTERESUL. EU VREAU SA FAC GIMNASTICA MAI MULT LA SALA DAR SE GRABESC CA AU FF MULTI PACIENTI SI NICI NU APUC SA FAC BINE CA.. ......GATA! DUPA 20 DE MINUTE IMI SPUN SA VIN MAINE. M-AM SATURAT DE DRUMURI SI FARA REZULTAT! VA LAS ADRESA MEA FLORI_CRI 20002@YAHOO.COM Sper ca se va gandi cineva sa ma ajute! va multumesc!

    0
    0

  • ionut ciobanu pe 23 Apr 2008, 16:14
    dureri de spate...cat incape

    am 37 ani si am aceleasi pb cu coloana,inele etc.ce pot sa va zic e 1.purtati doar incaltaminte cu talpa moale,toc mic sau fara,nu fumati nu beti alcool prea des..,sunt in farmacii naturiste multe ceaiuri bune,cumparativa,evitati bauturile acidulate,stati in pozitii sanatoase,...ce mai ca martalogii,si cand te gandesti ce marfa e prin cluburips nu faceti sex facand pe a contorsionistii sa nu ramaneti tepeni:-)succes...

    0
    1

  • Cristian-Claudiu pe 15 Apr 2008, 00:27
    dureri de spate

    a fost la medicul specialist si diagnosticul a fost cifoza dorsala , dar pentru recuperari cabinetul este ocupat cu pacienti programati pana in luna iunie va rog sa imi recomandati ce exerciti pot face deoarece dupa aproximativ o ora de efort incep sa apara durerile o data pe partea dreapta ,alta data pe partea stanga , uneori apare brusc si o durere intre inelele coloanei vertebrale (4si 5)

    1
    0

  • petronela pe 13 Apr 2008, 11:09
    coloana vertebrala

    Am aproape 19 ani si in ultimul timp m-am ingrasat foarte mult.Mai ales pe burtica s-a asezat grasimea!Din aceasta cauza coloana mea s-a strambat!Nu am dureri numai de coloana ci si de muschi.Simit nevoia sa ma masez incontinuu.Medicul mi-a recomandat sa fac niste exercitii terapeutice dar eu nu am timp sa merg in fiec zi la spital pt k am un program foarte aglomerat!As dori sa-mi recomandati dvs niste exercitii pe care as putea sa le fac acasa!Va multumesc fumos!

    1
    0

  • ana-maria pe 11 Apr 2008, 11:24
    dureri de spate

    va rog sa ma ajutati...am niste dureri de spate ingrozitoare desi am numai 18 ani.am fost la doctorul de familie si mi-a dat un unguent(reuma-tis)si nu imi face nimic....am fost la spital si mi-a spus ca nu am nimic grav.de ce ma doare de nu ma pot misca,de ce nu pot sa fac nimic?va rog sa ma ajutati

    1
    0

  • ana maria pe 9 Apr 2008, 20:28
    durere de spate

    sunt tanara, 23 de ani si ma supara spatele. Mi se trag ceva nervi de la coloana care se simnt ca si nodurile. Se incorda muschii foarte tare iar durerile sunt acute si permanente. Am facut mult sport, si totusi am probleme. Vreau si eu un sfat. De ce se trag nervii la gat si coloana?? Multumesc

    0
    0

  • Alina pe 7 Apr 2008, 13:36
    Durerea de spate

    Desi am numai 22 de ani,am probleme cu spatele de mai bine de 5ani,am consultat peste 10 medici dar intodeauna mi se spunea ca nu este nimic grav,dar ce am nu,nici nu mai tiu in ce parte sa ma duc,sau daca mai trebuie sa mai incerc,durerea de spate pt mine este la fel ca aerul

    0
    0

  • mihaela pe 27 Mar 2008, 20:59
    durerea de spate asociata cu cea de picioare

    de un an am inceput sa lucrez 8ore in picioare.cam de atunci s-au accentuat durerie de spate.am aflat ca am cifoza toracala dar nu mi s-a spus nimic despre vreun tratament.in plus am si ciocuri pe culoana. ce as putea sa fac ca sa mi sa mai atenueze durerea. va rog ajutati-ma! cu stima.mihaela

    3
    1

  • oana pe 23 Mar 2008, 20:35
    durerea de spate

    sincer..nici nu stiu cum sa incep..am fost la trei medici si toti mi-au spus ca nu am nimic grav,dar eu ma chinui de pe o zi pe alta sa ma ridic dimineata din pat. nu stiu ce sa mai fac,la ce medic sa mai merg.ma doare spatele ingrozitor de tare si tocmai de aceea recurg la un medicament si anume ketonal care stiu ca este foarte tare dar numai cu el ma pot ridica din pat. va rog ajutati-ma.mult respect oana

    1
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod