Sănătatea ta: Puncţia mamară, noua metodă care te ajută să depistezi cancerul la sân

Biopsia de sân prin puncţie percutană constă în recoltarea din tumora mamară de fragmente tisulare pe care se vor efectua analize histopatologiece şi imunohistochimice, pentru a stabili diagnosticul şi protocolul terapeutic.
Biopsia de sân prin puncţie percutană constă în recoltarea din tumora mamară de fragmente tisulare pe care se vor efectua analize histopatologiece şi imunohistochimice, pentru a stabili diagnosticul şi protocolul terapeutic. Această procedură este indicată atunci când, la mamografie sau ecografie, a fost descoperită o tumoră sau un nodul mamar şi se urmăreşte ca prin analiză la microscop să se descopere dacă ţesutul prezintă celule canceroase sau nu.

Tipuri de puncţii

O biopsie de sân poate fi făcută în mai multe moduri, însă toate acestea urmăresc extragerea unei porţiuni de ţesut spre a fi analizată la microscop. Biopsia se poate realiza prin puncţie - biopsie ghidată (se foloseşte în cazul unei formaţiuni care nu se simte la palpare dar este văzută de mamografie sau de ecografie) sau biopsie deschisă. Tipurile de puncţie diferă prin metodă de recoltare a acestui ţesut:

Puncţia aspirativă (citologică)


Reprezintă o tehnică bine tolerată de către pacienţi, prin care se obţine un rezultat rapid. Efectuată sub ghidaj ecografic şi de obicei în absenţa unei anestezii locale, puncţionarea poate fi făcută asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice. Acul este subţire, cele mai folosite fiind cele de 21-23 G, cu lunigmea de 3,8-4 cm.

Puncțiile aspirative pot fi utilizate pentru obținerea unui diagnostic citologic în cazul unor formațiuni solide (mai puțin complete însă decât în cazul puncțiilor cu ac gros) sau pentru aspirația unor formațiuni chistice.

Chisturile şi colecţiile lichidiene sunt uşor de aspirat prin puncţia percutana cu ac fin.

Avantajele puncţiei fine aspirative mamare constau în uşurinţă efectuării, în minimul de efecte secundare şi complicaţii şi în rapiditatea eliberării rezultatului. Dezavantajele constă în faptul că materialul obținut la aspirăție poate fi nesatisfăcător (acelular) şi este necsar un medic citopatolog specializat pe patologia mamară.

Puncţia mamară cu ac gros (histologică)

Printr-un ac special-trocar se prelevează un fragment din ţesutul de la nivelul tumorii. Acul are calibru de 14-16 G şi 10 cm lungime. Zona în care urmează a fi făcută incizia va fi anesteziată local, iar acul va fi introdus în ţesutul mamar şi se va extrage fragmentul din nodulul suspect. Rezultatul în urmă acestei puncţii se eliberează în 5-7 zile; în cazul unor tumori maligne fragmentele sunt supuse şi unor teste imunohistochimice.

Puncţiile biopsii mamare sunt recomandate şi de preferat pentru obținerea unui diagnostic histo-patologic, deoarece sunt puţin invazive şi presupun riscuri mici, complicaţii reduse şi o recuperare mai rapidă decât în cazul unei biopsii excizionale. Cicatricile sunt absente, acesta manevră putând duce la evitarea unei intervenţii mamare, în cazul unui diagnostic de benignitate.

În ce constă procedura de puncţie biopsie mamară?


Zona sânului este acoperită cu un câmp steril, este dezinfectată şi în general anesteziată, fiind apoi pătrunsă pentru a prelevă eşantionul care va fi analizat, examinat histologic. Intervenţia constă în introducerea unui ac pentru a recolta mai multe fragmente de ţesut, de obicei 5 în cazul unei formaţiuni Donna Medical Center 1.jpgsolide.

Procedura durează în jur de 30 minute şi este urmată de o compresie manuală asupra zonei puncţionate. Pacientă trebuie să evite efortul fizic pentru cel puţin următoarele 24 de ore şi va fi nevoită să poarte un bandaj elastic compresiv în jurul bustului. Dacă apar dureri, acestea pot fi calmate prin administrarea unor tratamente recomandate de medic. Înainte de efctuarea puncției nu se iau tratamente anticoagulante sau antiagregante 3-4 zile (ex.: aspirină, aspenter, heparină).

„Puncţia mamară nu presupune internarea pacientei, fiind foarte rapidă şi eficientă în confirmarea sau infirmarea unui diagnostic. Efectele secundare sunt minime şi în general constau în echimoze şi dureri minime, riscul de infecţie la locul inciziei fiind foarte redus”, explica Dr. Elenă Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinţe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătăţii femeilor specializată în depistarea cancerului mamar şi a colului uterin, precum şi în diagnosticarea afecţiunilor ginecologice şi endocrinologice. Expertiză şi ultraspecializarea medicilor se concretizează în servicii medicale profesionale care au că scop evaluarea corectă a stării de sănătate a pacientelor printr-un diagnostic precis şi rapid.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • curt pe 10 Feb 2013, 20:46
    histopatologie cancer la san

    Nu procedura este importanta ci laboratorul care efectueaza examenul histopatologic. Am inteles ca cel mai performant laborator de anatomie patologica este Gral MEdical. Eu am la ei un card si desi am niste noduli mici, aparent inofensivi, parca ma bate gandul sa fac si punctia...am inteles ca cea histopatologica este mai buna.

    0
    0

  • Dory pe 23 Ian 2013, 12:16
    Si eu am facut o punctie mamara

    Dr. Claudia Teodorescu mi-a recomandat o punctie mamara pt ca descoperisem la un control un nodul dubios la sanul drept. Noroc ca am ascultat-o si i-am urmarit sfaturile, caci pana la urma s-a dovedit a fi o tumora benigna. Acum sunt aproape ok, dar cine stie unde as fi fost acum daca nu era doamna doctor. Nu stiu cum sa-i multumesc pt rabdarea si omenia pe care mi-a dovedit-o cand am fost la Donna Medical Center. Un medic extraordinar care merita recomandat!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod