Sănătatea ta: Fereşte-te de otită! Cum să nu-ţi îmbolnăveşti urechile în vacanţă

Vacanţa de vară vine la pachet cu zile pline de distracţie şi relaxare, dar în acelaşi timp poate fi o perioadă problematică pentru sănătatea ta. Una dintre cele mai frecvente afecţiuni specifice sezonului cald este otita. Cu puţină atenţie, îţi poţi feri urechile de această boală de sezon, iar dacă îi cunoşti simptomele, poţi lua măsuri rapide pentru tratarea ei.

Otita reprezintă o inflamaţie a urechii, care se poate manifesta extern sau intern. Otita externă este semnalată de inflamaţia acută a pielii din zona exterioară a urechii. Acest tip de otită se manifestă adesea la persoanele care frecventează ştrandurile sau fac băi în ape nu tocmai curate. Otita medie reprezintă inflamarea timpanului.

Cauza care duce la apariţia otitei vara

Nimic nu este mai plăcut vara decât să te scalzi în apa călduţă de la ştrand sau să te bălăceşti în apa mării. Însă dacă vrei să ai parte de o vacanţă lipsită de griji, îţi sugerăm să fii atentă la factorii care ţi-ar putea afecta sănătatea.

Scăldatul în apa din piscină este una dintre cele mai comune cauze ale apariţiei otitei în timpul verii.

Chiar dacă apa este curăţată frecvent şi se folosesc substanţe dezinfectante, anumite microorganisme, cum sunt stafilococii, streptococii si pneumococii, nu sunt anihilate complet. Prin udarea urechii, microbii pătrund în conductul auditiv şi provoacă inflamaţia ţesutului, adică otita.

Simptomele otitei

- dureri persistente ale urechii
- scurgeri de lichid din ureche
- slăbirea auzului
- senzaţia de ureche înfundată.


Cum te fereşti de otită în vacanţă

Întotdeauna este mai bine să previi, decât să tratezi, spune un proverb din bătrâni. Prin urmare, primul lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi proteja urechile de otită este să eviţi înotul pe sub apă.

Cu cât urechile se udă mai puţin în interior, cu atât şansele de a dezvolta inflamaţia sunt mai mici.

Dacă, totuşi, eşti pasionată de înot şi faci scufundări, îţi sugerăm să-ţi protejezi urechile cu ajutorul unor dopuri speciale pe care le găseşti în farmacii. Astfel, bacteriile şi microbii vor sta departe de urechile tale şi te vor feri de neplacuta boală.

După ce ieşi din apă, este recomandat să-ţi speli urechile cu apă curată şi să le ştergi uşor cu colţul unui prosop. Încearcă să nu foloseşti beţişoare, întrucât le poţi introduce prea adânc în canal şi poţi favoriza apariţia complicaţiilor.

Dacă vrei să te plimbi pe plajă după ce ai ieşit din mare sau dacă vrei să te plimbi la ştrand imediat după ce ai ieşit din bazin, este bine să ştii că poţi dezvolta otită, mai ales dacă ai părul ud, urechile umezite pe interior şi briza este puternică.
Usucă-ţi podoaba capilară şi şterge-ţi usor urechile, pentru a fi singură că otita nu-ţi va strica vacanţa de vară.

Nu în ultimul rând, încearcă să te fereşti de apele murdare sau aglomerate. Dacă ţi se pare că apa din piscină nu este curată ori dacă prea multă lume face baie în apă, mai bine renunţă la bălăceală sau foloseşte dopuri pentru urechi. Ţine cont că o persoană care este bolnavă de otită şi intră în apă, poate îmbolnăvi şi alte persoane.

Dacă prezinţi simptomele otitei, prezintă-te cât mai repede la medic, pentru a trata rapid boala.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod