Sănătatea ta: 5 efecte nocive ale şlapilor care apar dacă îi porţi toată vara

Şlapii îţi distrug picioarele dacă îi porţi frecvent, avertizează medicii. Vezi cum îţi pot afecta sănătatea şi de ce trebuie să ţii cont atunci când alegi o pereche de şlapi.

Atunci când şlapii sunt folosiţi rar şi doar pentru ieşirile la piscină sau la plajă, ei nu prezintă niciun pericol pentru picioarele tale. Însă, în zilele noastre au ajuns să fie purtaţi constant şi pe toată perioada verii, lucru care poate să afecteze grav sănătatea picioarelor. Iată care sunt cele mai frecvente probleme pe care le pot cauza şlapii prin purtarea lor în fiecare zi:

1. Afectează degetele de la picioare

Prin purtarea frecventă a şlapilor, degetele de la picioare pot să fie grav afectate, deoarece nu au nicio susţinere. Mai mult, atunci când faci un pas, degetele au tendinţa de a se curba ca şi cum s-ar prinde de talpa şlapului. Acest lucru poate să favorizeze inflamarea tendoanelor, apariţia unei dureri destul de puternice, dar şi o curbare nefirească a degetelor de la picioare.


2. Afectează oasele

Prin purtarea frecventă a şlapilor sau a sandalelor cu talpă joasă şi cu doar câteva barete, oasele pot să aibă de suferit, avertizează specialiştii, citaţi de publicaţia Huffington Post. O talpă subţire nu va reuşi niciodată să absoarbă şocurile din timpul mersului, astfel încât piciorul şi oasele vor resimţi aceste şocuri, afectând structura osoasă.


3. Eşti expusă la peste 18.000 de bacterii

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Miami, prin purtarea şlapilor te expui la peste 18.000 de bacterii, inclusiv Stafilococul auriu care este periculos pentru sănătate.


4. Favorizează apariţia băşicilor


Baretele subţiri, între degete nu asigură o susţinere bună pentru picior. Astfel, ele se vor freca de piele, favorizând lezarea epidermei şi apariţia băşicilor.


5. Afectează gleznele


Spre deosebire de încăltămintea închisă, şlapii schimbă complet felul în care mergi, afectând gleznele şi gambele. Astfel, atunci când porţi şlapi (flip-flops), paşii vor fi mai mici şi călcâiele nu vor lovi pâmântul atât de puternic, iar mersul tău va fi complet schimbat. Acest lucru poate să cauzeze durere la nivelul picioarelor, dar şi la şolduri sau spate.

 

Sfaturi ca să faci alegerea cea mai bună pentru picioarele tale

Nu toţi şlapii sunt făcuţi la fel, de aceea poţi să alegi o pereche mai puţin nocivă pentru picioarele tale dacă vei cunoaşte câteva lucruri esenţiale. Astfel că atunci când vrei să alegi o pereche de şlapi care să nu-ţi cauzeze probleme trebuie să ţii cont de:

- mărimea lor. Alege-i pe cei care-ţi vin perfect fără ca degetele sau talpa să iasă pe lângă şlapi.
- elasticitatea lor. Îndoaie şlapii, iar dacă aceştia se îndoaie pe mijloc este de preferat să nu renunţi la ei, deoarece tălpile tale au nevoie de o susţinere mai mare. Şlapii trebuie să se îndoaie doar sub pernuţele degetelor acolo unde este necesar pentru a avea un mers relaxat.
- talpă. Aceasta trebuie să fie mai groasă şi cu o mică umflătură chiar la mijlocul piciorului, pe interior.
  • - barete. Optează pentru barete la spatele piciorului sau pentru unele mai groase la degete.

 

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • RADU AGACHE pe 28 Iun 2014, 23:09
    cine e cretinul/a

    Cum se poate scrie un asemenea articol ca cel de mai sus???? Totul este fals!!! Mersul pe slapi este cel mai apropiat de fiziologia mersului natural, care este, culmea, corect atunci cand calcaiele ating cel mai usor solul! Bacteriile sunt mult mai putin nocive in mediu deachis si aerisit! Ce prosti pot scrie enormitatile de mai sus???

    0
    0

  • Dinu pe 16 Sep 2013, 09:41
    Slapi

    Si totusi... slapii sunt singurul soi de'ncaltaminte pe care-i suport. Si-i port cam tot timpul anului. Doar iarna, cand e zapada imi pun tenisii panzati. Iar vara... mai mult descult !

    1
    1

  • biliboi pe 19 Aug 2013, 21:43
    pai

    orice incaltaminte poate avea efecte nocive ... Eu pot sa spun ca am descoperit slapii acum vreo 10 ani - am vreo 2 perechi foarte usoare nici nu le simt in picioare si pana acum nu am patit absolut nimic...

    2
    0

  • omg pe 18 Iul 2013, 02:47
    ?

    umflatura la mijlocul piciorului? 3 perechi de papuci de casa am aruncat din cauza asta. e groaznic de dureroasa umflatura slapilor! fereasca dzeu, nu are deloc logica!!!

    3
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod