Sănătate: Tomografia şi rezonanţa magnetică. Avantaje şi dezavantaje

În anumite afecțiuni este preferată una din aceste modalități, alteori ele sunt complementare. Află mai multe despre deosebirile dintre ele!
Diagnosticarea sau confirmarea unor afecțiuni presupune în anumite situații realizarea unor investigații suplimentare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM).

Acestea sunt două modalități diagnostice care utilizează tehnici diferite pentru achiziția imaginilor: radiațiile X pentru Tomografia Computerizată și câmpul magnetic pentru Rezonanța Magnetică.

În anumite afecțiuni este preferată una din aceste modalități, alteori ele sunt complementare.
Fiecare are avantaje și dezavantaje, ținând cont de informațiile necesare diagnosticului, costul investigației și confortul pacientului.


Ce presupune tomografia computerizată?

    
Tomografia computerizată este o metodă iradiantă, folosind raze X. Este mai ieftină, mai rapidă și mai ușor tolerată de către pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obține imagini ale oricărei părți a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremități.

Printre punctele forte se numără: detectarea fracturilor osoase, a calcificărilor (calcificări intratisulare sau litiaza renală), a hemoragiilor și evaluarea parenchimului pulmonar.
Uneori, în special în evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe bază de iod, care se excretă la nivel renal. De aceea, înainte de investigație  este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o bună funcție renală (uree și creatinină serică).

Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă; de aceea este contraindicată femeilor însărcinate și se recomandă precauție în efectuarea  tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere.
În plus, este contraindicată pacienților cu insuficiență renală și celor cu reacții alergice la substanța de contrast. Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că Tomografia Computerizată are o rezoluție de contrast tisulară inferioară Rezonanței Magnetice.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MARINARUL pe 27 Iun 2015, 20:12
    EXAMEN RMN LA UN PACIENT CU STIFTURI DE TITAN IN CRANIU

    Fiul meu a suferit un TCC cu HSDA, A fost operat si s-a vindecat fara sechele cerebrale, in 2008 si 2009 (doua opEratii, procedura standard). Se suspecteaza in prezent o infectie osoasa, din moment ce voletul osos nu s-a sudat de restul craniului. SCAN CT arata ca osul este inegal ca grosime. Intrebarea este daca RMN care poate arat mai clar ce este acolo, poate fi facut, in conditiile in care exista deja TREI STIFTURI de TITAN, metal, deci. Dat fiind ca apar CURENTI ELECTRICI de inductie, intrebarea este CAT de intensi sunt, adica daca dau caldura mare, fiind stiut ca in CREIER nu se simte durerea. Deci, pacientul nu simte nimic, dar sechele cerebrale, care acum nu sunt POT aparea prin aceste RMN, repet necesar penrur decelarea unei infectii osoase. CU CE se poate inlocui, ca forma de analiza a infectiei osoase ?

    0
    0

  • Roxana Alina pe 17 Mai 2015, 13:04
    RMN-TC

    Pentru examinarea prin intermediul RMN nu exista limitari in ceea ce priveste numarul de examinari. Spre deosebire de tomografia computerizata, examniarea RMN nu presupune incasarea unei doze de radiatii care sa limiteze numarul examinarilor. Singurele contraindicatii in ceea ce priveste RMN-ul sunt legate de tatuajele acelea vechi cu cerneala cu particule de fier si stimulatoarele cardiac. Legat de substanta de contrast, e pe baza de izotop radioactiv de iod(Iod-131), dar cel mai mult se foloseste tehnetiu(Tc-99m), pentru ca timpul de injumatatire este mai scurt, iar iodul e folosit mai mult pentru tratament decat pentru diagnostic. Nu se foloseste intotdeauna pentru ca CT-ul foloseste razele X care penetreaza corpul pacientului, si ies prin partea opusa fiind captate de sistemul de detectori.Dar pentru siguranta pacientilor, se masoara doza administrata si cantitatea de radiatie absorbita nu reprezinta niciun pericol. Exista doar acea restrictie pentru femeile insarcinate, deoarece radiatia X poate afecta dezvoltarea fatului, iar acesta poate suferi malformatii.

    0
    0

  • Bandea Mihai pe 16 Mai 2015, 12:47
    RMN- TC.

    Un pacient decate ori e recomandat sa faca RMN intrun an de asemeni TC. supstanta de contrast e rdioactva sau numai pe baza de iod

    0
    0

  • Bandea Mihai pe 16 Mai 2015, 12:47
    RMN- TC.

    Un pacient decate ori e recomandat sa faca RMN intrun an de asemeni TC. supstanta de contrast e rdioactva sau numai pe baza de iod

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod