Sănătate: Cum recunoşti menopauza? 8 modificări ale corpului


5. Osteoporoza

Reprezintă o manifestare tardivă a menopauzei. Absența estrogenilor determină o diminuare a matricei osoase, care se asociază cu scăderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. După menopauză se produce o pierdere accelerată a masei osoase care se agravează cu vârsta. Osteoporoza este favorizată de dieta săracă în calciu și proteine, de sedentarism, precum și de lipsa expunerii la lumină naturală. Consecințele cele mai grave ale osteoporozei sunt fracturile apărute în urma unor traumatisme de intensitate scăzută și fenomenele de tasare vertebrală.

6. Bolile cardiovasculare

Estrogenii scad nivelul colesterolului total și al trigliceridelor și cresc nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). Astfel, estrogenii joacă un rol protectiv față de bolile coronariene, hipertensiunea arterială și accidentele vasculare cerebrale.

La menopauzaă, scăderea nivelului de estrogeni poate determina creșterea tensiunii arteriale și fenomene de ateroscleroză (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial). Principalele complicații ale aterosclerozei sunt boala coronariană și infarctul de miocard.

7. Tulburări psihoafective

Manifestările obișnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbările bruște de dispoziție, oboseala, stări depresive, anxietatea, tulburări de memorie și de concentrarea, scăderea capacității de efort, insomnii, labilitate emoțională, modificări ale libidoului

8. Creșterea în greutate

În medie, greutate femeilor aflate la menopauză crește cu 4-7 kg, cu modificarea repartizării grăsimii, care se depune cu predilecție pe abdomen și șolduri. Această creștere ponderală se poate explica parțial prin factori hormonali și este favorizată de scăderea activității fizice și de o alimentație dezechilibrată.



Printre efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauză, putem enumera involuția și dispariția afecțiunilor benigne ale sânilor și uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare dispar în timpul menopauzei.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Velican Lia pe 12 Aug 2016, 15:24
    Informare

    Buna ziua ! Imi cer mii de scz pt ca imi permit sa va deranjez cu o intrebare : Am 46 de ani , si am avut un ciclu menstrual regulat la 28 de zile de cand ma stiu , nu am fost niciodata insarcinata . M-am casatorit pt prima data in viata mea la varst de 44 ani si mi-am dorit sa am un copil insa din pacate nu am ramas gravida niciodata . Acum , insa nu stiu ce s-a intamplat cu mine trebuia sa imi vina ciclul pe data de 16 iulie 2016 insa nu mi-a mai venit .M-am gandit la toate posibilitatile sa fiu la menopauza , insa nu am simtomele de bufeuri s-au oboseala etc, ba mai mult sanii s-au marit si ma dor am avut niste greturi insa nu matinale , pofte . Insa cand am mers la medicul de familie si m-a consultat , prima data dumneaeii mi-a zis ca sunt gravida si am facut si un test de sarcina , insa acesta a aratat ca este negativ . Va rog din suflet sa imi da-ti un sfat ... Va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod