Sănătate. Ce este vertijul şi cum poate fi tratat?

Amețelile și dezechilibrul sunt principalele simptome raportate de adulţi în timpul vizitelor medicale. Vertijul în sine nu este o boală, este un simptom care poate rezulta dintr-o afecțiune
”Vai, ce amețeală m-a luat!”, spun majoritatea celor care se confruntă frecvent sau pentru prima dată, cu simptomele vertijului. Iar primul lucru la care se gândesc este că de vină sunt stresul și oboseala acumulate. Cu toate acestea, potrivit fizioterapeutului Ramona Pavel, de la Bio Ortoclinic, 45% dintre pacienții cu amețeli au probleme cu organele de echilibru și auz din urechea internă.

Amețelile (vertijul) și dezechilibrul sunt principalele simptome raportate de adulţi în timpul vizitelor medicale. Vertijul în sine nu este o boală, este un simptom care poate rezulta dintr-o afecțiune vestibulară sau din patologii cardiovasculare, neurologice, metabolice, vizuale sau psihologice. Totuși, aproape jumătate dintre pacienții cu amețeli au probleme ale sistemului vestibular (organele de echilibru și auz din urechea internă), iar în aceste cazuri, reeducarea vestibulară este o formă de terapie specială desemnată să reducă simptomele primare și secundare din afecțiunile vestibulare.

Pacienții cu afecțiuni vestibulare au vertijuri în funcție de poziția și de mișcările capului.
Simptomele primare sunt adesea acompaniate de simptome secundare precum oboseală, tensiuni musculare cervicale, dureri de cap, asociate cu scăderea activității fizice. În astfel de cazuri, terapia prin Reeducare Vestibulară (VRT), care constă într-un program bazat pe exerciții dinamice, reduce simptomele de dezechilibru și amețeli
”, explică fizioterapeutul Ramona Pavel, specialistul Bio Ortoclinic în Reeducare Vestibulară și Posturologie Clinică.

Ea susține că în astfel de cazuri, prescrierea medicației ce inhibă funcția vestibulară interferă cu abilitatea pacienților de adaptare, fenomen indispensabil în tratarea afecțiunilor vestibulare. ”VRT este un tratament alternativ care vizează reducerea simptomelor și promovează compensarea la nivel de sistem nervos central în afecțiunile urechii interne”, afirmă fizioterapeutul.
 
 
Obiectivele VRT în funcție de tipul afecțiunilor vestibulare și simptomatologiei secundare:

1. Diminuarea amețelilor și simptomatologiei vizuale;
2. Ameliorarea funcției echilibrului și mersului;  
3. Creșterea nivelului de activitate fizică.


Înainte de tratament, e nevoie de diagnostic


Este necesar că o persoană care va beneficia de VRT să aibă un diagnostic confirmat de patologie vestibulară deoarece nu toate amețelile sunt cauzate de deficieţele vestibulare. Majoritatea pacienților sunt orientați de către medicii de familie, ORL și neurologi dar și celelalte specialități, după un aviz prealabil asupra sistemului vestibular.

Evaluarea se face de către un specialist în domeniul vestibular și presupune: examinare de bază a vederii și oculomotricității, examinarea urechii și funcției vestibulare, evaluarea echilibrului static și dinamic cu platforme computerizate și evaluarea musculoscheletală.
În urma evaluărilor se adoptă, în funcție de pacient și patologiile acestuia, un program de VRT. Recuperarea poate dura, în medie, între 7 și 10 ședințe. Eficacitatea ședințelor poate dura 2-3 ani în funcție de nivelul de activitate fizică al fiecărui pacient și de afecțiunile vestibulare și secundare"


Ramona Pavel susține că s-a demonstrat științific și s-a evidențiat clinic de către Hillier, Hilton și Epley că Reeducarea Vestibulara este eficace și reduce simptomele în toate tipurile de afecțiuni vestibulare. Mai mult, tratarea vertijului de poziție prin manevre de repoziționare s-a dovedit în timp mai eficace decât orice tratament medicamentos pentru această afecțiune.  

Ce afecțiuni pot fi tratate prin VRT


Reeducarea vestibulara ajută în numeroase afecțiuni vestibulare, precum :
- vertijul paroxistic de poziție;
- hiporeflexiile vestibulare uni și bilaterale (boala Meniere, labirintite, nevrite vestibulare);
- pre și post chirurgical în afecțiuni vestibulare (neurinoame de acustic).

 
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod