Sănătate. 5 lucruri esenţiale care te apără de cancerul la sân




4. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

5. Mamografia
. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

De ce este necesar un program național de screening pentru cancerul de sân?


În perioada octombrie – decembrie 2015, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer au organizat a cincea ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân „Nu am făcut destul”. Pentru al doilea an consecutiv, a fost desfășurată o caravană în șapte județe din țară în cadrul căreia femeile au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor.

Rezultatele obținute susțin necesitatea implementării programului național de screening pentru cancerul de sân:

  • 8,5% dintre femeile examinate au fost identificate cu probleme ale sânilor.
  • 83,7% dintre femeile din mediul rural nu și-au controlat niciodată sănătatea sânilor.
  • Doar 37% dintre femeile testate se autopalpează lunar.
  • 4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie.

De asemenea, statisticile din țara noastră înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar decât cea mondială (31%).

”Dacă ar fi să apelez la strategii de comunicare, aș îndrăzni să folosesc un slogan ”prezidențial”  -DA, PUTEM. Putem fără îndoială și trebuie să implementăm cât mai curând un program național de screening mamar. Autopalparea este la îndemână, iar mamografia și ecografia mamară sunt proceduri investigaționale disponibile și ușor de efectuat. Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte și să învățăm că orice, subliniez, ORICE modificare a sânului trebuie să te îndrume către medic. De asemenea, trebuie să înțelegem că un cancer nu înseamnă automat un destin implacabil și că stadiul în care se depistează boala este esențial pentru evoluția ulterioară. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinică sau tumora palpabilă cu dimensiuni până în 2 cm) este un cancer CURABIL. Deci... PUTEM!” a declarat medicul oncolog Cătălin Costovici.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod