Raul de inaltime - ce te faci cu el?...

O data cu toamna, probabil ca te vei orienta spre sejururile petrecute la munte sau chiar vei calatori cu avionul peste mari si tari... Ce te faci insa daca suferi de rau de inaltime?... Cum poti ameliora aceasta afectiune si ce poti face pentru a te bucura in liniste de excursiile montane? Iti vom prezenta acum un mic ghid al "supravietuitorului" in astfel de conditii... Vacanta ta nu este obligatoriu sa devina un esec!

Raul de inaltime apare, de regula, la inaltimi mai mari de 2.500 de metri;
Afectiunea este cauzata de incercarea organismului de a se adapta la nivelurile scazute de oxigen;
In cazuri rare, afectiunea poate pune in pericol viata pacientului;
Printre simptomele raului de inaltime se numara durerile de cap, ameteala, senzatia de greata, lipsa apetitului;
Sfatul nostru este sa nu urci la altitudini mai mari pe munte daca manifesti aceste simptome ale raului de inaltime;
In cazul in care nu incepi sa te simti mai bine dupa o zi, este recomandabil sa incepi coborarea;
Medicamentul acetazolamida poate fi folosit pentru a preveni raul de inaltime.

Ce inseamna raul de inaltime?

Raul de inaltime este o problema frecvent intalnita la persoanele care practica in mod frecvent urcatul pe munte sau alpinismul, precum si in cazul calatoriilor cu avionul, pe anumite distante.

O altitudine ridicata este considerata cea peste 2.500 de metri, deoarece raul de inaltime nu apare la inaltimi mai mici de atat.
Persoanele cu o stare de sanatate foarte buna pot suporta calatorii rapide la inaltimi de 3.500 de metri (desi unele dintre acestea vor manifesta simptomele raului de inaltime la sosire). Nu este recomandabil sa calatoresti la inaltimi mai mari de 3.500 de metri de la nivelul marii.

Peste 50% dintre calatori manifesta anumite forme de rau de inaltime la inaltimi mai mari de 3.500 de metri si majoritatea persoanelor va suferi din aceasta cauza daca urca rapid la 5.000 de metri altitudine sau mai mult de atat. Oricine poate suferi din aceasta cauza in astfel de conditii, inclusiv persoanele aflate intr-o stare de sanatate excelenta.

Pacientii cu afectiuni, cum ar fi bolile de inima sau de plamani sau cei care manifesta o presiune arteriala ridicata, trebuie sa primeasca acordul medicului inainte de a calatori la peste 4.000 de metri altitudine.

Aceasta afectiune apare din cauza modificarilor prin care organismul trece, drept raspuns la nivelul scazut de oxigen existent la altitudini ridicate.

In cazuri foarte rare, raul de inaltime poate pune viata pacientului in pericol - cum ar fi edemul pulmonar (prezenta lichidului in plamani) sau edemul cerebral ("umflarea" creierului din cauza lichidului), care sunt si trebuie tratate ca urgente medicale.

Ce simptome manifesta pacientul?

Principalul indicator al raului de inaltime in timpul urcarii este durerea de cap accentuata, insotita de unele dintre urmatoarele simptome:

lipsa apetitului, senzatia de greata si de voma;
ameteala;
dereglari ale somnului;
oboseala sau senzatia de sfarseala;
confuzia;
mersul dezechilibrat.


Printre simptomele grave ale acestei afectiuni se numara durerea de cap care nu cedeaza nici in urma unui tratament medicamentos puternic sau in urma analgezicelor puternice, precum si respiratia intretaiata care continua chiar si in perioada de repaus. Aceste simptome apar, de regula, in primele 36 de ore de cand persoana respectiva se afla la mare altitudine.

Simptomele edemului cerebral, care poate fi fatal din cauza lichidului prezent in creieri, includ comportamentul irational, confuzia si mersul impleticit si dezechilibrat. In astfel de cazuri, pacientii trebuie evacuati imediat la altitudini mai mici. De asemenea, nu trebuie sa revina la inaltimi mari pana cand nu sunt examinati de medici specialisti.

Simptomele edemului pulmonar, care presupune prezenta lichidului in plamani, includ lipsa de aer si respiratia intretaiata in timpul somnului sau in perioadele de repaus, o tuse persistenta si un zgomot sau un sunet neobisnuit in cavitatea toracica. Pacientii cu aceasta afectiune au nevoie imediat de atentie medicala si, de asemenea, trebuie evacuati de urgenta din locatiile aflate la altitudini ridicate.

Anumite schimbari au loc in organismul fiecarei persoane care calatoreste la inaltimi ridiate. Acestea presupun:

Lipsa de aer, mai ales in timpul efectuarii miscarilor;
Hiperventilatia, respectiv o respiratie rapida;
O urinare excesiva;
Trezirea in timpul noptii;
Visuri ciudate.

Care sunt solutiile?

Prima regula in cazul raului de inaltime este sa nu se urce mai sus, deoarece acest lucru poate duce la edem cerebral sau pulmonar.


Un catarator sau un alpinist trebuie sa ramana la aceeasi altitudine pana cand se recupereaza si, de asemenea, este necesar sa se aclimatizeze treptat la noua altitudine. Coborarea de pe munte va necesita, la randul ei, recuperare. In cazul in care simptomele nu se amelioreaza sau nu dispar dupa o zi de acomodare si de recuperare, este preferabil sa se inceapa coborarea.

Medicamentele cum ar fi aspirina si paracetamolul (analgezice) pot fi folosite pentru a ameliora durerile de cap. De asemenea, exista anumite medicamente recomandate pentru raul manifestat in calatorii, care amelioreaza senzatia de ameteala si de greata.

Medicamentul acetazolamida, folosit pentru tratamentul retentiei de lichid si care stimuleaza urinarea frecventa, poate fi folosit in tratarea raului de inaltime, manifestat in cazul altitudinilor ceva mai mici. Totusi, printre efectele sale secundare, se numara si senzatia de greata si de voma.

Masca de oxigen se dovedeste a fi de mare ajutor in astfel de excursii montane sau in calatorii.

Ce masuri de preventie exista?

Cea mai buna solutie pentru evitarea raului de inaltime este urcusul treptat, in ritm incet, care permite corpului sa se adapteze la noile altitudini.

La altitudini mai mari de 3.000 de metri, inaltimea la care iti asezi tabara nu ar trebui sa depaseasca 300 de metri peste respectiva inaltime, iar la fiecare 1.000 de metri ar trebui sa petreci cel putin doua nopti la aceeasi altitudine, pentru acomodare.


Alte masuri care pot preveni raul de inaltime includ mentinerea unei temperaturi constante a organismului si asigurarea de cat mai multa caldura, precum si consumarea de apa in cantitati mari, deoarece corpul are nevoie de mai multa apa la altitudini ridicate. Asigura-te ca ai tratat sau ai fiert apa inainte de a o bea.

Mananca suficient, chiar daca nu ai chef sau pofta de mancare. O dieta complexa si bogata in carbohidrati este cea mai buna alternativa pentru inaltimile mari.

Nu exagera, nu te suprasolicita si nu te obosi excesiv. De asemenea, asigura-te ca dormi suficient si cat mai bine.

Medicamentul acetazolamida poate fi luat si inainte de urcare, pentru a evita raul de inaltime.

Apeleaza la doctor!

In orice situatie in care simti ca este nevoie si mai ales in cazul in care simptomele se acutizeaza, apeleaza la consultul si sfatul medicului.

Cunoasterea si intelegerea acestei afectiuni este importanta si necesara inainte de plecarea in calatorie.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihaela pe 11 Iul 2011, 16:38
    ????

    Poftim?? Ce porcarie de articol mai e si asta? Eu am rau de inaltime si nu ma ia ameteala de-abia de la 2500m incolo!!! Daca ma uit pe balcon de la etajul 7 tot ma ia ameteala! Ca sa nu mai vorbesc de mersul la munte! Ma rog mereu sa fie traseul cat mai usor si lipsit de pante abrupte pentru ca incep sa-mi tremure picioarele si efectiv nu mai pot sa misc. Deci acest articol este irelevant si numele nu corespunde deloc cu continutul.

    3
    3

  • bebeb pe 22 Mai 2011, 21:06
    eliminarea raului de innaltime

    buna ziua , am rau de innaltime ,,,cand ma urc pe acoperisul blocului la margine nu ma pot apropia de rau ce mi se face , am citit despre o operatie sub genunchi practicata la unele triburi pentru elimnarea raului de innaltime ,,,ce stiti despre treaba aceasta? si unde se poate rezolva ,,,bebebos@yahoo.co.uk

    1
    4

  • Angela pe 4 Nov 2008, 13:02
    medicament

    Sotul meu are rau de inaltime. In curand trebuie sa facem o excursie in Olanda cu avionul. Ce pot sa fac preventiv pentru a-l ajuta si a evita problemele cauzate de fobia sotului meu. Exista vreun medicament ? Sau se poate face un tratatment? Multumesc frumos!

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod