Raceala versus gripa

Cand vine iarna te gandesti la frumusetea primei ninsori, la florile de gheata de la fereastra? Sau esti ingozit(a) de traficul greoi din oras si de frigul de afara? Anotimpul rece nu se va transforma intr-o sursa de neajunsuri daca respecti cateva deziderate simple.


Raceala

Iarna circula multe tulpini de virusuri care pot cauza raceli si e putin probabil sa nu "prinda radacini" in corpul tau. Ce face acolo? Dupa ce a patruns pe cale nazala sau laringiana incepe sa se multiplice si sa se afirme prin durere de gat, nas care curge, dureri si intepaturi in maschi, tuse. Organismul tau incepe sa-i acorde atentie cu predilectie - isi creste temperatura si lupta cu agresorul timp de o saptamana-doua- dupa care totul revine la normalul sanatos.

Cel mai bun mod prin care tratezi o raceala este un medicament impotriva durerii, repaos la pat, multe lichide calde si sucuri de fructe.

Asa zisele medicamente care indeparteaza raceala reusesc doar sa usureze simptomele fara a influenta evolutia bolii.

Vaccin impotriva racelii nu exista, insa poti incerca alte mijloace de protectie. Imunitatea ta va fi la inaltime daca mananci sanatos, dormi suficient si nu devii total sedentar(a). Pentru intretinere poti face o cura de suplimente vitaminice.

 

In casa climatul devine cald si uscat pe timpul iernii. E foarte important sa mentii umiditatea, sa pastrezi un vas cu apa in camera - poti sa-l transformi intr-un deosebit element decorativ. Aerul uscat iti usuca membranele nasului si gatului, creeand un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor.

Temperatura sanatoasa e cea mai scazuta la care te simti confortabil.


O masura de preventie este si simpla spalare a mainilor, cu cat mai des cu atat mai bine in sezonul racelilor, si o distanta precauta fata de cei deja raciti.

 


Gripa

Spre deosebire de raceala, gripa e contagioasa si mai paguboasa. Simptomele sunt mai intense, si , desi nu e o boala grava, la batrani sau copii poate degenera in pneumonie sau alte probleme grave de sanatate.

Simptomele apar in medie la 3 zile de la expunerea la virus. Febra, frisoane, tuse, gat rosu, dureri de muschi...cam aceleasi simptome de la raceala, insa  mai grave si mai durabile.



Virusii gripei sunt foarte contagiosi. De obicei, daca se imbolnaveste mama urmeaza toata familia, colegii fiecaruia, si copii colegilor. Odata intrat intr-o comunitate, virusul gripei se raspandeste fara a putea fi oprit.

Tratament? Acelasi ca la raceala: repaos la pat, multe lichide si medicamente pentru usurarea simptomelor. Copiii si adolescentii nu trebuie sa ia aspirina fara supravegherea medicului, din cauza efectelor secundare grave pe care le poate cauza.

 

Mai exista persoane care cred ca pentru gripa se iau antibiotice. E fals si nociv. Gripa e cauzata de un virus, deci substantele care ucid bacteriile nu o afecteaza.



Pentru gripa exista vaccin. Fiindca in fiecare an apar noi tulpini de virusi, vaccinurile sunt valabile un singur an. Ideal e sa le faci la inceputul sezonului gripal. Instalarea imunitatii dureaza in jur de 2 saptamani. Sunt recomandate batranilor, peste 65 de ani, si celor care sufera de alte probleme de sanatate si o gripa le-ar deregla serios echilibrul organic.

Te poti imbolnavi de gripa chiar daca te vaccinezi, nu previne 100%, dar simptomele vor fi mai usoare si riscul de complicatii va fi mai mic.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valcu adina pe 10 Ian 2007, 18:57
    gripa

    gripa pana nu trece de 7 zile poti sa iei ce vrei

    0
    0

  • mariana pe 7 Ian 2007, 22:14
    si inca ceva

    am uitat sa spun ca atunci cand sunt racita consum f multa lamaie si pun picaturi in nas bixtonim dar ar fi bine numai 3-4 zile ca da fenomene de depandenta,deci pana nu e bine nasul nu e bine raceala,tratati intai nasul si apoi sperati la o vindecare a racelii,daca nasul inca are probleme,atunci nu se poate discuta despre o vindecare a racelii,sau gripei.multa sanatate!aveti grija sa luati din pripa orice boala.

    0
    0

  • mariana pe 7 Ian 2007, 22:11
    depinde de organism

    eu de ex daca racesc si iau de la inceput vit c paracetamol,sirop de tuse si septolete e ok,in cateva zile imi trece dar daca nu am luat imediat din prima zi nimic,din a doua zi degeaba iau ca avanseaza orice as lua si tot la bronsita ajung cel putin dar in general fac si alte complicatii ca traheobronsita si laringita de care nu mai scap cate 1 luna,deci cine are un organism mai sensibil tre sa ia si antibiotic,asa am luat eu si mi-a trecut,dupa multe chinuri de febra si tuse care s-a transformat in bronsita,ca asa am zis si eu ca nu tre sa iei nimic decat vit c.paracatamol si septolete plus sirop de tuse sau orice e bun la raceala produsele din farmacii,dar eu pe astea le folosesc fiind folosite de mine dintotdeauna.parerea mea este ca se incepe cu antitermice si dezinfectante cu sirop de tuse, dar daca nu trece in 3 zile si chiar se simte o agravare tre luat antibiotic.

    0
    0

  • carmen pe 19 Dec 2006, 22:59
    stop raceala!!!!!!!!!

    inainte pana sa citesc acest site,cand raceam mi se infunda nasul rau de tot si pana nu luam vreo 5 zile de antibiotic nu-mi trecea.acum de cand am vazut cele scrise de dvs,cand racesc mananc f multa grefuit,lamaie si beau f multe lichide,si rezultatele nu se lasa asteptate...........ma simt mult mai bine......multzumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod