Problemele coloanei vertebrale

Multe dintre cele care citesc acum aceste randuri stau probabilmare parte din zi la birou, numai pe scaun. Incepem sa stam pe scauninca de la gradinita, apoi la scoala si din ce in ce mai mult timp lamaturitate. Efectele pozitiei incorecte sau a statului prelungit se vadin timp si pot fi foarte grave inspre batranete, ne-a explicat dr. AdrianElisei, specialist in medicina generala la SOS Medical & Ambulance.

Pentru intarirea musculaturii coloanei vertebrale si evitarea astfela multor probleme de sanatate ulterioare este bine ca orice copil sapractice un sport inca din perioada prescolara. Printre cele mai indicatesporturi se numara inotul si atletismul.
De la varsta de trei ani, cand copilul incepe sa mearga la gradinita,el trebuie educat sa stea intr-o pozitie anatomic normala.
Cand incepescoala, parintii trebuie sa faca in asa fel incat ghiozdanul cumparatsa fie dus de copil in spate si nu pe umar. Adica sa nu ii cumpere deexemplu saculeti. Purtatul ghiozdanului pe spate avantajeaza pozitiadreapta a spatelui. La scoala si invatatorul are rolul de a-i educa pecopii in a pozitiona coloana dreapta. Pozitia corecta este cu picioarelesub scaun si spatele drept, lipit de banca.
Pentru ca din perioada scolara se incepe tonifierea musculaturii spatelui,copiii trebuie sa faca foarte mult sport si nu este indicat ca un parintesa caute a-l scuti pe acesta de la disciplina amintita.
Adultul trebuie sa aiba grija sa-si ia jumatate de ora pe zi pauza pentruexercitii usoare, de mobilitate.
Este indicat si fitness-ul sau aerobicul(dupa program) dar este de preferat sa fie practicat cate cel putin ojumatate de ora in fiecare zi, sub indrumarea unui kinetoterapeut. Acestaeste cea mai indicata persoana deoarece stie sa practice terapia prinmiscare, foarte utila celor care stau atata timp intr-un loc.
Coloana vertebrala este afectata si daca se sta foarte mult timp inpicioare. Cercetatorii au aratat ca, daca stam mai mult de opt ore inpicioare, ne micsoram cu un centimetru.
Un alt efect al unei pozitii incorecte a coloanei vertebrale estedeformarea (cifoza), adica aplecarea coloanei toracale. Se producecocoasa, care in timp se poate permanentiza.
In momentul in care persoanarespectiva incearca sa adopte o pozitie corecta, vor aparea durerilede spate. Si in acest caz, solutia este miscarea facuta sub indrumareakinetoterapeutului sau in cel mai rau caz, operatia.
Pozitia adoptata la birou, cu capul aplecat spre tastatura sau sprecaietul de scris, poate duce si la deformarea coloanei cervicale, iarspre perioada maturitatii apare spondiloza cervicala.
Efectele negative ale statului timp indelungat pe scaun apar in generalspre varsta de 50 de ani, dar uneori si mai devreme.
Unul din sfaturile doctorului Adrian Elisei este adresat copiilor darsi adultilor, care trebuie sa evite sariturile bruste de la inaltimesi aterizarea pe plan dur, pentru a nu cauza modificari ale coloaneivertebrale.
Sedentarismul trebuie combatut sub orice forma, pentru ca poate ducesi la tulburari cardiovasculare, neuroendocrine, chiar si tulburaripsihice.
Sfatul medicului este sa nu uitam ca in fiecare dimineata safacem o gimnastica respiratorie, cateva exercitii simple, cu bratele sipicioarele. Daca avem timp, sunt indicate si plimbarile in aer liber.

 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ion dinca pe 10 Apr 2013, 08:35
    probleme coloana

    de doua saptamani am probleme cu coloana ,dureri acute la baza craniului va rog sa imi dati o sugestie

    0
    0

  • ioan pe 9 Ian 2013, 14:36
    mam operat de hernie de disc l1s5

    mam operat in august de hernie de disc si ce credeti picioru mia ramas amortit in kontinuare si kind merg kita mai mult ma doare da dureri mia facut acum un rmn ,si mia zis k va trebui sama opereze dinou ce sa fac datimi o ideie va multumesc mult

    0
    0

  • niky pe 31 Oct 2012, 01:18
    deformare coloana - cifoza

    Buna, am 45 ani si as dori sa aflu solutiile ce le pot aplica pentru a indrepta coloana deformata - cifoza. Doresc sa revin cat mai curand la o tinuta corecta a spatelui.. si eventual unde mi-ati recomanda sa merg sa rezolv problema. Sunt din Tulcea.

    2
    1

  • radu pe 24 Aug 2012, 12:49
    problema cu coloana

    buna am probleme cu coloana de vreo 2-3 ani..ma doare coloana..insa acuma de ceva timp parca mi se rupe coloana asa de rau ma doare...am mai multe probleme..de ex(sunt putin cocosat,umerii imi stau in fata...nu drepti..si daca incerc sa ii tin drepti..ma dor..ii tin un timp dupaia nu mai pot...undeva la mijlocu' coloanei am o durere extrema..si de multe ori pe langa durere imi simt coloana amortita in zona aia...deasupra langa ceafaam vreo 3 inele depasate destul de bine...si iesite in afara...nu ma dureau pana acuma...dar a inceput sa ma doara..si la fell deja dupa ce lucru mai mult simt asa o amorteala...in parte de jos a coloanei la fel...acoolo la incheietura..sau nu stiu cum sa ii zic...am tot asa o durere....)..nu am facut nici un control..pt ca sunt in strainatate...am tot zis ca fac cand ma intorc in tara..dar am amanat..si uite ca acuma abea ma dau jos din pat dimineata am fost si la un medic care mi a zis ca am 2 inele deplasate mi lea pus la loc dar tot aceleasi dureri le am astep sfaturile voaste mulumesc

    5
    1

  • ajutor_pt_voi pe 23 Mai 2012, 13:45
    buna pt toti

    chiar cred ca va pot ajuta sa scapati de dureri si multe alte neplaceri,dati-mi add la skaterboy_66 si va explic mai departe,daca chiar vreti sa scapati de diferite neplaceri ma veti contacta

    3
    2

  • marcel pe 17 Feb 2012, 04:49
    probleme cu coloana pe zi ce trece tot mai mari si mai dureroase

    Am 18 ani...lucru in cobstructii cam de pe la 14 ani...de vreo 2-3 ani..madoare coloana..insa acuma de ceva timp parca mi se rupe coloana asa de rau ma doare...am mai multe probleme..de ex(sunt putin cocosat,umerii imi stau in fata...nu drepti..si daca incerc sa ii tin drepti..ma dor..ii tin un timp dupaia nu mai pot...undeva lq mijlocu' coloanei am o durere extrema..si de multe ori pe langa durere imi simt coloana amortita in zona aia...deasupra langa ceafaam vreo 3 inele depasate destul de bine...si iesite in afara...nu ma dureau pana acuma...dar a inceput sa ma doara..si la fell deja dupa ce lucru mai mult simt asa o amorteala...in parte de jos a coloanei la fel...acoolo la incheietura..sau nu stiu cum sa ii zic...am tot asa o durere....)..nu am facut nici un control..pt ca sunt in strainatate...am tot zis ca fac cand ma intorc in tara..dar am amanat..si uite ca acuma abea ma dau jos din pat dimineata ca sa ma duc la lucru...ma tem sa nu patesc ceva mai grav...pt ca am doar 18 ani..si am prb destul de mari cu coloana...da'timi va rog un sfat..sau spuneti'mi ce am cam ce credeti ca sunt sintomele pe care le am...

    5
    3

  • alina pe 4 Sep 2011, 01:18
    scolioza

    Buna ziua.Am 26 de ani si din adolescenta am fost diagnosticata cu scolioza.De vreo 2 ani insa ma dor coastele in zona pieptului si am observat k cele din partea dreapta sunt iesite mai in afara decat cele din partea stanga,s/au deformat.As dori sa imi spuneti dak s/a inrautatit situatia si ce as putea face in a o remedia sau cel putin pt a o opri din a mai progresa!Va multumesc anticipat!

    5
    1

  • Monica pe 8 Aug 2011, 20:33
    probleme cu coloana

    Buna. Am 33 de ani si am probleme cu coloana. Nu stiu nici acum ce am mai recis, am facut si infiltrati, mi s a spus ca am coloana inflamata, acum am facut niste analze si mi sa spus ca am zahar in urina si sar putea sa am diabet. Va rog frumos sa mi spuneti cu afecteaza diabetul starile de boala la coloana Va multumesc si astept raspuns va rog frumos

    0
    4

  • Darle Luminita pe 27 Iul 2011, 02:02
    probleme la coloana

    Buna.Am cazut pe scari zilele acestea,,am cazut de pe o treapta pe alta distanta cam de un metru si ma-m lovit foarte rau la terminatia coloanei vertebrale,am niste dureri groaznice,ma pot deplasa,dar mi se pare ca terminatia coloanei mi sa deplasat in partea dreapta,Intrebarea mea e daca se poate intampla ca din cauza loviturii sa am probleme si daca se poate intradevar sa se deplaseze terminatia coloanei?Ce pot face pt ca nu sunt in tara si nu am aici asigurare medicala ce imi recomandati?Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat

    4
    2

  • pop gabriel pe 19 Iul 2011, 11:45
    probleme cu colona

    ma doare foartr rau coloa chear sus si ma inteapa si nu pot dormi de durere imi puteti spune cam la ce sa ma astept;

    9
    2

  • toma dorina pe 11 Iun 2011, 19:34
    probleme cu coloana

    buna ziua am 33 de ani ma numesc dorina si sunt operata de hernie de disc l4 l5 de 3 ori am facut radiografie mia dat raspuns o scolioza foarte severa am luat tramadol forte si era sa moe din cauza durerilor am intrat in depresie si nu stiu ce sa mai fac sa nu mai am durerile astea daca ma puteti ajuta cu un sfat sau cu cv astept raspunsurile tale daca se poate fara interventie

    2
    3

  • toma dorina pe 11 Iun 2011, 19:24
    probleme cu coloana

    buna ziua am fost operata de 3 ori de hernie de disc prima operatie a fost in 2009 a doua in 2010 inelele l4 l5 pe partea dreapta si acuma nu stiu de ce ma doare tot asa tare ami spuneti si mie va rag astept raspuns va multumesc

    0
    0

  • Comorasu Mihai pe 1 Feb 2011, 23:08
    Afectiuni ale coloanei

    Am 40 de ani, iar de 2 lni nu am mai facut fizioterapie. Teoretic se face din 6 in 6 luni. Nu am simtit dureri de mijloc si n-am mai mers. De vreo 3 luni ma supara spatele cu tot cu piciorul drept. Ce ar trebui sa fac ?

    4
    3

  • loredana pe 10 Ian 2011, 17:11
    dureri de spate

    am 15 ani si in vara anului 2010 am aflat ca am hernie de disc si spondiloza. din aceasta cauza cand fac efort ma doare foarte tare in partea dreapta sunb coaste. acum a inecput sa ma doara si in partea dreapta jos. cand am fost din nou la doctor mi s-a spus ca am un inel deplasat. ce sa fac? este bine daca fac sport la scola sau sa imi scot scutire? problema este ca vreau sa dau si la jandarmi dupa ce termin liceul. am sanse? va rog mult astept un raspuns.

    7
    4

  • Rinceanu Mihai pe 15 Oct 2010, 14:22
    durere coloana

    de la un timp ma cam doare coloana in zona vertebrelor lombare cand ma intind, imi e frica sa nu am cev grav sau sa se agraveze in timp durerea . ce credeti ca am va rog dati-mi un rasp .

    9
    4

  • danut anghel pe 7 Oct 2010, 22:03
    probleme de coloana

    am29 de ani si am dureri foarte mari de coloana de o saptamina nu pot sa ma misc si nu pot sa ma aplec in jos am foarte mari dureri ce medicament sa folosesc

    8
    3

  • chiosu maricica pe 29 Sep 2010, 14:59
    probleme la coloana

    buna ziua ma numesc chiosu maricica si am 33 ani si am probleme cu coloana in urma multor vizite la diferiti medici am aflat ca intradevar am o spondiloza cervicala si (coloana dreapta).imi amortesc si maini nu pot sa tin nici macar o greutate fie ea cat de micasi am niste dureri de cap fff mari si ff dese care persista chiar si 3 saptamani. ca sa nu mai zic ca mai am si la picioare niste ciocuri .daca ma poate ajuta cineva cumva va rog din suflet .

    2
    3

  • Ecaterina pe 21 Iul 2010, 21:11
    afectiuni ale coloanei

    sufar de pti , am fost diagnosticata la 12 ani , tot atunci mi s-a facut o punctie medulara , interventia s-a facut fara anestezie, dupa interventie m-au lasat sa ma ridic si am fost dusa in brate pana in salon unde m-au asezat pe burta . cam tot de atunci au inceput sa apara durerile in zona respectiva . cu inaintarea in varsta durerile s-au accentuat iar acum la doar 21 de ani sunt momente in care nu ma pot tine pe picioare . durerile se accentueaza si in perioada menstruatiei. durerea se lasa pe picioare si sunt momente in care ma dor si genunchii .ce ar trebui sa fac ? as vrea sa merg la un doctor dar dupa experienta de la 12 ani nu prea mai am incredere in doctori . V-as ruga daca puteti sa imi recomandati un doctor ,un spital .?Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dumneavoasta!

    0
    0

  • Daniel pe 10 Iul 2010, 20:33
    probleme cu coloana

    Buna ziua, am 29 de ani si ma doare spatele de 10 ani, ma doare cand stau mult timp in piciare si cel mai mult cand stau aplecat mai mult timp... mi-am facut radiografii si am vazut cum ca, coloana mea este inclinata spre stanga si inelele de langa bazin sunt presate. Imi da-ti un sfat va rog ce ar trebui sa fac Multumesc mult si astept sfaturile dvs

    5
    0

  • mada pe 8 Iul 2010, 23:02
    Probleme cu coloana

    buna ziua . am 19 ani ..si am probleme de mica cu coloana...sunt un pic cam cocosata...si ma doare spatele sus cand stau mult in picioare. as vrea sa stiu dk afecteaza o sarcina ?? k sa stiu pe viitor ce trebuie sa fac ...multumesc

    13
    1

  • adi pe 17 Iun 2010, 11:08
    problemele coloanei

    Am observat 2 locuri in care sunt iesite mult spre exterior 2 vertebre.In momentul in care ma aplec se observa foarte bine si problema este ca ma doare spatele

    7
    6

  • ivanciu ana pe 27 Iun 2008, 10:34
    problema cu coloana

    buna ziua ma numesc ana si am 37 ani si sufar de dureri de coloana de la 12 ani.Am ajuns ca durerea sa accentiuat incat nu mai pot sa merg mult sa car in mana stanga decat fff putin am dureri de cap mari si piciorul stang imi amorteste si mi se raceste si durerile se duc spre rinichi .Coloana mea este unflata de jos pana la jumatate apoi o bucata pana la omoplati nu o simt iar de la omoplati in sus este unflata si ma doare pana in cap.nu am fost la medic de frica . CE sa fac? va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac.VA multumesc si astept raspunsul dar am uitat sa va spun ca daca stau in picioare mult ametesc si ma ia cu calduri.

    3
    0

  • gabriel pe 13 Apr 2008, 10:20
    probleme la coloana

    Salut Am 15 ani Un m 1.70 inaltime 54 Kg Acum vreo 5 luni mam apucat de sala inpreuna cu niste colegi,dar dupa 2 saptamani am observat o iesire a coloanei in afara pa la mislocul ei.Tot de atunci ma si doare si dimineata cand ma trezes pocneste foarte tare.Dupa acele 2 saptamani mam lasat de sala iar acum mas apuca din nou.CE spuneti e ceva garav cu coloana mea ? Astept raspuns si va multumesc pt timpul acordata.

    6
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod