Pielea sensibila

Pielea reprezinta o bariera naturala de protectie impotriva factorilorexogeni de mediu care creeaza un stres oxidativ, cu aparitia radicalilorliberi. Ca agresori, sunt de mentionat radiatiile ultraviolete (UV),scaderea stratului de ozon, vantul, frigul, poluantii atmosferici,oxidantii chimici.

In plus, alti factori care pot perturba functiile naturale ale pielii potfi modificarile hormonale, fumatul, stresul, alcoolul, dieta inadecvata,agresiunile chimice (cosmetice, fardurile, vopselele etc.).

Chiar contactul frecvent cu apa, compusii alcalini si solventiipot afecta serios echilibrul fiziologic al pielii. Rezultatul este osensibilitate crescuta a pielii, dublata de o capacitate redusa de aparareimpotriva factorilor iritanti. Se poate vorbi de o "stare naturala desensibilitate" cand tenul se inroseste rapid, cu senzatii de arsura,mancarime, disconfort. Apare uneori o intoleranta acuta la soare, apa,cosmetice (parfumuri sau conservante din compozitia lor). Pielea sensibilapoate deveni in timp alergica, cu aparitia in plus de eczeme sau chiarurticarii.

Sensibilitatea cutanata poate afecta aproape 70% dintre femei, dar sipe barbati, iar unii oameni se nasc chiar cu o sensibilitate aparte, deexemplu: pielea deschisa la culoare, cu predispozitie la inrosire, carenu rezista la frig, vant si soare; pielea uscata, delicata, foarte fragilasi vulnerabila; pielea atopica, cu antecedente de eczeme in copilarie.Foarte sensibila este pielea sugarilor si a copiilor mici, deoarecestratul cornos este mai permeabil, activitatea glandelor sebacee estescazuta, iar pelicula hidrolipidica si invelisul acid de protectie suntslab dezvoltate.

Deci, aceste functii sunt foarte importante pentru a asigura o pielerezistenta la diverse agresiuni interne sau externe.
PH-ul acid, deaproximativ 5,5 al stratului cornos, joaca un rol major in procesul desinteza a lipidelor epidermice necesare coeziunii acestui strat, deciindispensabile functiei de bariera naturala a pielii. Simpla spalare cuproduse de curatare cu pH mai mare sau egal cu 7 poate afecta invelisulacid de protectie.

In plus, in structura pielii exista o retea de sisteme antioxidantecare protejeaza celulele impotriva distrugerilor provocate de stresuloxidativ. In acest sens, pielea necesita o cantitate sporita de vitaminaE, atat local, cat si sistemic, care este cunoscuta ca un foarteputernic antioxidant. Unele produse, de exemplu cele din gama EucerinpH5 pentru piele sensibila contin in plus dexpantenol concentrat, careeste transformat in acid pantotenic (vitamina B5).

Aceasta este implicata in procesele metabolice centrale de producerea energiei, sporind capacitatea de regenerare a pielii din interior,avand si o actiune hidratanta. Ingrijirea unui astfel de tip cutanat,sensibil, este pretentioasa si complexa deoarece necesita pe langatratamentul topic, o terapie generala, bazata pe antioxidante (vitaminaA, E, C, Seleniu, Zinc), sedative, tranchilizante (la nevoie), si unregim de viata cat mai apropiat de natura.
Nu se poate vorbi de o pielesanatoasa, curata, luminoasa, pe un corp bolnav, stresat, supus permanentagresiunilor fizice si chimice.

Pentru terapia topica, firme de rasunet in domeniul dermatocosmetologieiau creat produse de curatare si ingrijire a pielii sensibile, binetolerate de astfel de piele, testate dermatologic, pe animale de laboratorsi pe oameni, si care, de obicei, nu contin agenti coloranti, parfumanti,aromatizanti, care de multe ori pot fi alergizanti.

Astfel, gama Eucerin pH5 pentru piele sensibila contine ingredientiactivi, cum ar fi vitamina E, dexpantenolul, solutia tampon pH5 citratprecum si factori de hidratare si lipide naturale. Exista astfel lotiunede baie pentru curatarea zilnica a corpului si fetei, ulei de dus pentrupielea deshidratata, uscata, sapun fara detergenti, crema hidratanta,crema soft, lotiune hidratanta.

Produsele de ingrijire a pielii sensibile oferite de Avene au la baza,ca ingredient activ, apa termala pura Avene, cu un continut scazut desaruri minerale, care se recomada in ingrijirea zilnica prin pulverizarila suprafata pielii (lasand sa actioneze cateva minute, dupa carese sterge usor). Pentru pielea alergica, hipersensibila exista gamaTolerance Extreme, crema calmanta si emulsie de curatare care estelipsita de ingredienti cu risc de iritatie si alergie (conservanti,parfum, surfactanti, alcool).

Pentru pielea sensibila, atopica, foarte uscata exista Trixera, emulsieemolienta pentru baie si crema emolienta.
Pielea sensibila, cuperozica,predispusa la inrosire, poate fi tratata cu Diroseal crema. Pentrupielea deshidratata exista cremele hidratante (Hydrance Riche si Legere),iar pentru pielea uscata, devitalizanta - crema nutritiva compensatoare.Programul pentru piele sensibila oferit de Bioderma este reprezentat degama Sensibio sub forma de solutie micelara, gel spumant, crema, fiecareavand indicatii diferite, in functie de tipul de sensibilitate al pieliipacientului. Pentru pielea uscata, deshidratata, exista gama Hydrabis -emulsie lejera, crema si lapte de corp.

Desigur ca, in procesul de ingrijire zilnica a pielii sensibile, uscate,pot fi folosite si alte creme cosmetice, hidratante, emoliente, daracestea nu au totdeauna girul testarii dermatologice si, de obicei,contin conservanti, coloranti si parfumanti, ingrediente ce pot eleinsele deveni sensibilizante si alergizante.

Deci, in final, trebuie retinut ca pielea sensibila, intoleranta,deshidratata, uscata, devitalizata, care da o senzatie acuta dedisconfort, trebuie ingrijita cu produse care sa o trateze cu blandete siin profunzime, impotriva atacurilor la care aceasta este expusa zilnic. Nutrebuie sa va alarmati, deoarece pielea sensibila este o problema cu carene confruntam cei mai multi dintre noi la un moment dat.
Totul este sa nuo agresati suplimentar si, la nevoie, sa consultati un medic dermatologpentru o terapie corecta si eficienta.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aura pe 13 Sep 2010, 22:40
    piele sensibila

    in momentul in care ma zgarii de ceva sau imi fac un masaj mai aspru mi se inroseste pielea si in acelasi timp mi se unfla ca si cum as fi intepata de o viespie sau m-am urticat,ma ustura este un disconfort foarte neplacut care dupa 5-10 minute daca nu ma scarpin pielea isi revine la normal, am facut diferite analize am fost la dermatolog am luat diferite medicamente si nici un rezultat, ce ma sfatuiti?multumesc frumos!

    4
    0

  • petcu_ana_ pe 7 Mai 2010, 16:59
    pielea foarte uscata

    am o piele foarte uscata si o perioada de timp am folosit flocinolon si acum nu reusesc sam revin ma trezesc cu ea unflata as vrea sami spuneti ce creme sa folosesc un medic mia recomandat toleriana dar cand o aplic pe fata ma ustura si ma inteapa va multumesc

    2
    0

  • simionca eszter pe 1 Sep 2009, 17:00
    simionca eszter

    buna,scuza ma sunt surdo-muti,am casatorim 1 an trecuta,eu am probleme cauza piele brate apro ars stanga asa nascut natural ,poti modificat pun piele pe brate? cit costa?ast raspunemi scrie ,la revedere

    0
    0

  • alina pe 18 Mar 2008, 18:15
    pilea sensibila la bebelusi

    Bebelusul meu in varsta de 6 saptamani a contactat in spital o infectie cu stafilococ.Pielicica lui s a umplut de bubite.,pe brate,pe spate,pe cap.L am dat cu clorocit pe corp,iar pe cap cu sol.salicilat 1la suta.Pentru hidratare l am dat pe fata cu crema hidratanta de la MUSTELA.Pielea in zona obrajilor este aspra si uscata si f.rosie.Nu mai stiu cu ce sa l dau pentru hidratare.Astept un raspuns

    0
    0

  • marighe pe 3 Mar 2008, 23:04
    pielea uscata

    copilul meu are 4 ani,iar pe corp are pielea foarte uscata si niste bubite micute si dese dar si ele sunt uscate,pe brate,piciore si fata nu are cu ce crema sau ce alt ceva sa-i dau?il spal cu sapunel eucerin,e prea tare pt el?dar si inainte de al spala cu eucerin avea pielea asa,scorojita,astept un raspuns.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod