Parodontoza netratată poate duce la infarct!

Departamentul de Genetică Moleculară şi Microbiologie a Centrului de Boli Infecţioase, Stony Brook University, Stony Brook, NY, USA, estimează ca 80 milioane de adulţi americani, prezintă unul sau mai multe tipuri de boli cardiovasculare.
Departamentul de Genetică Moleculară şi Microbiologie a Centrului de Boli Infecţioase, Stony Brook University, Stony Brook, NY, USA, estimează ca 80 milioane de adulţi americani, prezintă unul sau mai multe tipuri de boli cardiovasculare.

Diferitele bacterii implicate în boala parodontală intră în circulaţia generală si pot interacţiona cu placa de aterom (depozit de grăsimi format în peretele unui vas de sânge) de la nivelul vasului de sange. Specii precum Porphyromonas gingivalis pot agrava arteroscleroza care duce în timp la obstruarea coronarelor şi apariţia infarctului de miocard.

Dr.
Tudor Văideanu
, absolvent al Universitatii Rene Descartes – Paris, Membru al Societăţii Franceze de Parodontologie şi Implantologie Orală, spune că "este foarte important să înţelegem faptul că bacteriile din boala parodontală pot trece în circulaţia generală şi pot afecta inima şi alte organe".

Boala parodontală este o afecţiune cronică care are drept cauză flora microbiană din cavitatea orală. Aceasta afectează structurile care menţin dintele sau se localizează pe arcadă: gingia, ligamentul parodontal şi osul alveolar.

Semnele incipiente ale bolii parodontale sunt sângerarile şi retracţiile gingivale şi pe măsură ce boala progresează apar dureri, mobilitate dentară, deplasarea dinţilor şi în final pierderea acestora dacă nici un tratament nu este aplicat.

Studiile au arătat că oamenii cu boală parodontală sunt de cel puţin două ori mai predispuşi la boala arterială coronariană care duce la infarct.
În cazul pacienţilor care suferă de diabet, boala parodontală duce la creşterea dificultăţii de controlare a glicemiei şi implicit la creşterea complicaţiilor specifice acestei boli. De asemenea bacteriile pot fi aspirate în plămâni şi pot cauza pneumonii.

La femeile însărcinate, boala parodontală poate duce la naşterea prematură şi la noi născuţi cu greutate inferioară normalei. Este de aceea foarte important, că toate femeile însărcinate să-şi facă o evaluare parodontală.

"Este foarte important să faceţi o evaluare parodontală o dată pe an şi să trataţi boala parodontală încă de la apariţia primelor semne, evitând astfel pierderea dinţilor, dar şi complicaţiile care pot afecta starea generală a organismului", spune dr.
Tudor Văideanu, medic specialist în cadrul Clinicii CityDent.

"Din cauza creşterii îngrijorătoare a incidenţei bolii parodontale în rândul populaţiei la nivel mondial, City Dent acordă o atenţie deosebită tratamentului bolii parodontale venind în întâmpinarea pacienţilor atât cu un program educativ, dar şi cu un program preventiv şi curativ al bolii parodontale.", Rodica Ghionea, Medic Dentist Specialist în Stomatologie Generală şi Director General al  Clinicii Stomatologice CityDent.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana pe 29 Feb 2012, 15:24
    infarct

    cauzele infarctului sunt nenumarate. unele doar catalizeaza, nu il declanseaza. e foarte bine sa fim informati si sa prevenim, mai ales ca in romania nici nu stii peste ce doctori dai. eu sunt norocoasa ca sunt din brasov si de cativa ani am clinicco la 2 pasi. e un spital privat si costa ceva e adevarat dar cred ca nimeni nu se mai uita la bani cand e vorba de sanatate

    1
    0

  • Ancuta pe 3 Oct 2011, 04:37
    Completare articol....

    Despre prevenire nu scrie nimic. Ma gandesc ca trebuie periati dintii de 2 ori pe zi si folosita apa de gura. Ideea e ca pe mine nu ma prea ajuta rutina asta. Dintii mei incep sa se erodeze la nivelul gingiilor si sunt sensibili, eu folosesc Sensodyne Rapid,care are ceva efect impotriva sensibilitatii lor.

    1
    0

  • maria pe 3 Oct 2011, 02:58
    paradontoza !!!!!!!!!!

    Da , si eu am avut si inca cred ca nu m-am vindecat coplect desi folosesc numai pasta de dinti paradontax . Unui prieten de familie , avand aceasta boala , a ajuns de medicul dentist i-a extras 5 dinti , ca i se clatinau ...Dar si eu am fost in situatia asta , nu am dat voie medicului sa-mi extraga dinti , am folosit pasta de dinti paradontax si slava lui Dumnezeu am ramas cu dintii si fara clatinare ,,

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod