Până la ce vârstă cresc sânii?

Adolescentele se întreabă adesea dacă sânii lor se dezvoltă în ritm normal, dar dubii pot apărea și mai târziu, în cazul unei sarcini sau odată cu înaintarea în vârstă. Află până la ce vârstă cresc sânii și ce schimbări vor apărea de-a lungul vieții.
Pentru a lămuri adolescentele, dar și părinții sau femeile adulte specialiștii au realizat un ghid referitor la ritmul de dezvoltare a sânilor și intervalul în care încetează creșterea lor. În general sânii nu vor mai crește după pubertate, dar se vor remarca modificări în dimensiunea sau forma lor de-a lungul vieții, în funcție de vârstă, sarcină sau alăptare.

 
Până la ce vârstă cresc sânii?

Creșterea primară a sânilor are loc în perioada de pubertate, iar acest proces va înceta la 1-2 ani după prima menstruație. Acest lucru se va întâmpla de obicei la vârsta de 13-14 ani. După ce încetează creșterea primară vor interveni modificări ale formei sau mărimii sânilor tot restul vieții.
Sânii sunt compuși în primul rând din grăsimi și glande mamare, astfel încât vor deveni mai mari în timpul sarcinii și alăptării.
Nu se poate defini în mod precis o vârstă de la care forma sau greutatea sânilor nu se mai schimbă.

 
Dezvoltarea sânilor în timpul pubertății

Evidențierea mameloanelor este de obicei primul semn al pubertății la fete. Prima menstruație va apărea într-un interval de 2-2,5 ani după acest moment. Cu toate acestea, există diferențe între ritmul de dezvoltare a țesutului mamar între fete.
În unele cazuri pubertatea începe mai târziu, iar mameloanele nu se vor evidenția decât la 1-3 ani de la prima menstruație. De asemenea, este posibil ca unul dintre sâni să se dezvolte mai rapid, dar se va ajunge la un echilibru în aproximativ 6 luni.

 
Din punct de vedere științific stadiile dezvoltării sânilor în timpul pubertății sunt:

 
Stadiul 1

Nu se remarcă încă nicio modificare la nivelul sânilor.

 
Stadiul 2

Pubertatea începe prin evidențierea subtilă a sfârcurilor, ceea ce înseamnă și o ridicare ușoară a țesutului mamar.

 
Stadiul 3

Sânii continuă să crească, dar nu există încă un contur clar.

 
Stadiul 4

Se definește forma sânilor și a sfârcurilor.

 
Stadiul 5

Sânii au forma specifică vârstei adulte, iar creșterea primară s-a încheiat.
 
Dacă încă ai îndoieli până la ce vârstă cresc sânii, să știi că poate fi vorba fie de vârsta de 13-14 ani sau 18 ani în cazul pubertății târzii. Este normal să existe mici diferențe de formă între sâni.

 
Modificări după pubertate

Spre deosebire de înălțime, sânii vor suferi modificări tot timpul vieții unei femei. Efectele pot fi determinate de slăbire sau îngrășare pentru că excesul sau deficitul de kilograme va modifica totalul de grăsimi de la nivelul sânilor.

 
Schimbări din timpul menstruației

În fiecare lună în zilele de menstruație forma sânilor se schimbă subtil. Nivelul crescut de estrogen și progesteron stimulează țesutul mamar pentru a se pregăti pentru o eventuală sarcină, efectele resimțite fiind umflarea, sensibilitatea sau durerile reduse ca intensitate.
Se pot folosi analgezice pentru a elimina durerile de sâni din timpul menstruației sau pentru a reduce sensibilitatea. De asemenea, diminuarea consumului de cafeină este o măsură utilă. După menstruație forma sânilor va reveni la normal.

 
Schimbări din timpul sarcinii 

În timpul celor 9 luni de sarcină și după naștere țesutul mamar va suferi modificări semnificative. Procesul de alăptare are drept efect imediat creșterea volumului sânilor. Deși pentru unele femei sânii revin la forma inițială dinaintea sarcinii după încheierea alăptării, există și cazuri în care mărimea mai mare la sutien este o schimbare permanentă. Între vârsta de 35 și 40 de ani glandele mamare vor începe să-și reducă dimensiunea, iar sânii ar putea deveni mai mici, în funcție de greutate și înălțime.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod