Osteoporoza, o amenintare tacuta...

Osteoporoza este una dintre acele boli care actioneaza in mod silentios. S-ar putea sa nu simti nici un disconfort pana la aparitia efectiva a primului simptom, care, de regula, este reprezentat de o fractura osteoporotica, aparuta in urma unui traumatism relativ usor. Costurile financiare si psihologice pe care le implica asa numita "maladie silentioasa" sunt uriase si, ca de obicei, este de preferat sa previi decat sa tratezi...

Asa cum iti spuneam in articolul de saptamana trecuta, astazi iti vom prezenta modalitatile cele mai eficiente de preventie a osteoporozei. Dupa varsta de 35 de ani, are loc, in mod inevitabil, o scadere a masei osoase din organism. Astfel incat preventia reprezinta, in continuare, cea mai buna solutie si modalitate de a lupta cu aceasta boala. Este o maladie care "ataca" dupa varsta de 45 de ani, ca atare implicarea in "construirea" unui organism si a unor oase puternice este esentiala, inca inainte de varsta de 30 de ani.

Aceasta boala are o incidenta din ce in ce mai crescuta, lucru valabil si pentru tara noastra. In prezent, riscul ca o femeie sa sufere o fractura osteoporotica se apropie de 40%, iar aproximativ 20% dintre persoanele care au avut o fractura de sold mor in urmatoarele 12 luni, din cauza complicatiilor.

Poate ca una dintre problemele foarte grave este ca, de cele mai multe ori, aceste fracturi sunt subdiagnosticate. Evolutia lenta a bolii face ca rareori maladia sa fie diagnosticata la timp. Adesea, aceste fracturi sunt descoperite in urma unor radiografii de rutina si foarte rar sunt diagnosticate ca atare. "Este o boala neglijata, subdiagnosticata si subtratata, in ciuda faptului ca afecteaza milioane de oameni, avand consecinte personale si economice foarte grave", declara dr.
Andrea Ildiko Gasparik, director executiv al Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR).

Din nefericire, cunostintele pe care femeile le detin despre gravitatea osteoporozei sunt foarte putine, acesta fiind un aspect ce se doreste remediat, fiind necesare in acest scop implicarea activa a institutiilor statului. Practic, un sondaj realizat in Romania, pe un grup de 500 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani, a aratat ca 23% dintre persoanele intervievate nu au auzit despre osteoporoza, iar 80% nu prea stiu in ce consta boala si nu au cunostinta despre factorii de risc.

In ceea ce priveste copiii, cercetarea unui esantion de peste 4.000 de elevi arata (in 2000) faptul ca 70% dintre ei nu au asigurata cantitatea zilnica necesara de calciu, 18% din categoria de varsta 15-19 ani fumeaza, iar pentru 20% din aceeasi categorie de varsta alcoolul reprezinta o obisnuinta - stiut fiind faptul ca fumatul si consumul de alcool sunt factori de risc in osteoporoza...

Preventia, mama invataturii...

Cea mai buna solutie de a lupta impotriva acestei maladii o reprezinta preventia. De asemenea, foarte importanta este schimbarea radicala a stilului de viata: un regim alimentar sanatos, bogat in calciu si vitamina D (se recomanda calciu tuturor femeilor peste 50 de ani), exercitii fizice (5-10 minute zilnic de sarituri cu coarda sunt suficiente pentru intarirea sistemului osos), moderatie la alcool si renuntarea la fumat, cresterea nivelului de educatie sanitara a populatiei in privinta osteoporozei si a factorilor sai de risc.

Tratamentul in sine nu este foarte costisitor (exista un program care poate asigura, in anumite conditii, gratuitatea medicamentatiei; 90% compensarea medicamentelor pentru pensionari sau 50% compensare), dar tratamentul este doar o parte din tot ceea ce inseamna lupta cu aceasta afectiune.


In 2004, peste 4.8 miliarde euro au fost cheltuiti in Comunitatea Europeana pentru ingrijiri spitalicesti, cu 33% mai mult decat in urma cu trei ani. Numarul zilelor de spitalizare in cazul unor fracturi de sold (in 2004 - 701.000 numarul zilelor de repaus la pat, atat in ceea ce le priveste pe femeile, cat si pe barbatii afectati de aceasta boala) il depaseste pe acela al terapiei in cancer de san, infarct miocardic, boala coronariana sau diabetul zaharat, cele mai frecvente boli de care sufera populatia... Practic, este o boala pe care nu ne-o putem permite...

Riscul de deces

fractura de sold: 2.8% (25% dintre persoanele care sufera prima fractura de sold mor in urmatoarele 12 luni din cauza complicatiilor)
cancerul de san: 2.8%
cancer uterin: 0.7%

Alimentatia adecvata

Pentru a preveni efectele devastatoare ale acestei boli, se recomanda o dieta echilibrata, cu multe produse lactate si vegetale, care asigura necesarul de calciu, vitamine si proteine in functie de varsta.

Cantitatea necesara de calciu pe zi in diferite perioade ale vietii:

copii: 800 - 900 mg/zi;
perioada pubertatii: 1.000 - 1.200 mg/zi;
femei, varsta 20-45 de ani: 1.000 - 1.100 mg/zi;
femei gravide si care alapteaza copii: 1.200 - 1.500 mg/zi;
femei peste 45 de ani: 1.500 mg/zi;
barbati pana la 60 de ani: 1.000 - 1.200 mg/zi;
barbati peste 60 de ani: 1.400 - 1.500 mg/zi.

Exercitii fizice

Miscarea este indispensabila bunei functionari a organismului. In afara relaxarii pe care o induce, bunei circulatii a sangelui in organism, reprezinta si baza dezvoltarii unui sistem osos puternic.
De aceea exercitiile fizice trebuie integrate in programul nostru de zi cu zi, fiind in special necesare acelor persoane predispuse la sedentarism din cauza naturii serviciului.

La persoanele in varsta, chiar si exercitiile moderate, cum ar fi plimbarea si gimnastica, ajuta la mentinerea tonusului muscular, a posturii, a echilibrului si astfel se reduce riscul de fracturi.

Sfaturi practice

Desi sunt suficiente 5-10 minute zilnic de sarituri cu coarda, pentru intarirea sistemului osos, aceste exercitii nu pot fi efectuate de catre persoanele mai in varsta, cele mai expuse, de altfel, riscului de osteoporoza. Tocmai de aceea, dr. Carmen Barbu, vicepresedinte al Asociatiei de Reprezentare a Femeilor cu Osteoporoza din Romania (ARFOS), ne ofera cateva sfaturi practice, usor de aplicat si care, cu siguranta, ne pot tine la adapost de aceasta afectiune.

Profilaxie: o ora de mers pe teren plat, o jumatate de ora de dans lent, clasic, sunt activitati care mentin o masa osoasa normala, fiind recomandate in special persoanelor varstnice, cu patologii asociate. Efectele benefice adiacente sunt la fel de importante: tonus crescut, mentinerea "stimei de sine", relaxare.

Alimentatie: 300 g de cascaval (in caz de colesterol normal), 400 g de telemea, 800 ml lapte dulce sau 4 iaurturi obisnuite sunt exemple de doza zilnica de calciu. Trebuie mentionat faptul ca orice derivat de lapte contine calciu, nu doar laptele dulce, care uneori poate fi greu de tolerat.

Tratament: fractura de vertebra sau tasarea reprezinta deja o complicatie a osteoporozei, ceea ce impune necesitatea tratamentului. Majoritatea tratamentelor antiosteoporotice trebuie asociate cu calciu si, eventual, vitamina D (in functie de varsta).


Afla daca ai risc de osteoporoza!

Efectuarea acestui chestionar de 1 minut iti poate indica daca este nevoie sa consulti medicul pentru realizarea unor teste suplimentare si, in mod particular, pentru masurarea densitatii osoase. Daca ai raspuns afirmativ la oricare dintre aceste intrebari, poti fi la risc de osteoporoza si este recomandabil sa urmezi un consult de specialitate.

Nu trebuie sa te impacientezi! Osteoporoza este o boala care poate fi diagnosticata relativ usor si care poate fi tratata!

1. A avut unul dintre parintii dumneavoastra o fractura de sold dupa o cadere sau un traumatism usor?

2. Ati avut vreo fractura dupa o cadere sau un traumatism?

3. Menopauza s-a instalat inaintea varstei de 45 de ani?

4. Ati urmat tratamente cortizonice (prednison) mai mult de 6 luni?

5. Ati scazut in inaltime mai mult de 5 cm?

6. V-a lipsit menstruatia timp de 12 luni sau mai mult (in afara graviditatii sau a menopauzei)?

7. Consumati bauturi alcoolice in mod regulat?

8. Suferiti frecvent de diaree (cauzata de probleme precum boala celiaca sau Crohn)?
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Persic pe 11 Ian 2017, 16:29
    osteopenie

    Va rog sa stergeti acest comentariu .

    1
    0

  • Cristian Goroneanu pe 5 Apr 2010, 15:12
    Tratament osteoporoza

    Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce specialitate trebuie sa aiba medicul care sa trateze osteoporoza? De asemenea, daca ne puteti indica un medic/ spital in Bucuresti? Va multumesc anticipat pentru sprijin. Cu stima, Cristian Goroneanu

    4
    3

  • Popescu pe 29 Mar 2009, 18:28
    osteoporoza

    ce specialitate trebuie sa aiba medicul care prescrie tratamentul privind osteoporoza....edocrinologul, genecologul sau ortopedul. ?

    3
    0

  • mariana pe 11 Feb 2009, 12:41
    osteoporoza

    Unde pot face testul de osteoporoza?

    4
    2

  • persic arghira pe 10 Mar 2008, 19:24
    osteopenie

    buna ziua, am varsta de 52 ani, sunt la menopauza,la efectuarea testului a iesit -2,1(osteopenie).medicul reumatolog mi-a recomandat alpha D3 0,5=1/zi,calcium+vit.D31000mg=1plic/zi si nu-mi lipsesc fructele si lactatele din alimentatia zilnica dar nu sunt multumita deoarece acest tratament il iau de un an de zile si testul este la fel. ce ma sfatuiti sa fac , va multumesc

    5
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod