Ochelarii de soare: sanatate sau estetica?

Celor mai multe dintre noi nici nu ne trece prin cap macar sa iesim pestrada sau sa mergem la plaja fara ochelarii de soare. Dar cate dintrenoi cunosc cat de importanta este, de fapt, protejarea ochilor de razeledaunatoare ale soarelui?

Ochii nostri sunt la fel de vulnerabili la stralucirea soareluica si celelalte parti ale corpului, pe care le protejam cu diferitelotiuni. Studii recente facute de cercetatorii americani au demonstratca expunerea prelungita la razele ultraviolete poate duce la un risccrescut de cataracte - cea mai importana cauza a orbirii - dupa cativaani de neingrijire.

Pe cand, daca purtam ochelarii de soare de cate ori iesim din casa,minimalizam riscurile la care ne expunem ochii. Vederea copiilor caresunt expusi soarelui puternic fara nici un fel de protectie este cea maicompromisa. Ochii lor sunt mai sensibili decat ai adultilor si de aceeatrebuie obisnuiti sa poarte ochelari de soare de la varste fragede.

Sa nu uitam deci, ca daca soarele este suficient de puternic ca sa ardapielea, va fi suficient de tare ca sa dauneze ochilor.
Ochelarii sepoarta neaparat si cand mergem la schi sau la pescuit, deoarece luminareflectata de zapada sau apa poate mari cantitatea de radiatii UV carene pot compromite vederea.

Cum sa alegem o pereche "buna" de ochelari?
Dr. Elena Tone de la cabinetul Optinova considera ca o pereche de ochelaride soare sunt o investitie foarte importanta pentru sanatate. "Trebuiesa urmarim, in primul rand, criteriul functional; ochelarii pe care iialegem trebuie sa aiba un filtru UV puternic (care protejeaza cristalinulsi retina) si abia apoi sa ne gandim la obiectivul estetic."

Putem alege ochelari din sutele de branduri existente pe piata, la totatatea preturi. In Romania, banii pe care ii dam sunt un indicator alprotectiei pe care ochelarii respectivi o ofera. Intr-adevar, ochelariifoarte scumpi reflecta tendintele modei si numele designerului, dar au,pe deasupra, un filtru UV care impiedica cu succes aparitia precoce acataractei.

Persoanele care poarta ochelari pentru vedere au si ele posibilitatea saisi protejeze ochii, comandand ochelari cu lentile heliomate, antireflexsau aceste doua tipuri combinate.
Lentilele heliomate sunt fotosensibilesi modifica intensitatea culorii in functie de lumina.

Ce se intampla daca ne cumparam de la bazar ochelari foarteieftini? Dr. Tone spune ca, desi au culori vii si rame interesante,acestia nu ofera protectie UV. Efectul lor este nociv, deoarece "sticlacolorata" ne permite sa privim soarele "in fata", dar nu are filtrulnecesar protectiei ochilor.

Inca un amanunt important! Lentilele de culoare inchisa nu asiguraneaparat o protectie mai buna decat cele deschise la culoare. Protectiaeste asigurata de un filtru incorporat in lentile, nu de culoareaacestora.

Cumpara ochelarii dupa ce i-ai incercat la lumina naturala de afara. Potialege lentile roz, albastre, verzi, maro sau chiar negre. Nu are preamare importanta, e vorba doar de preferinta ta. Daca vei purta ochelariicand conduci, asigura-te ca nu afecteaza aprecierea distantelor sau asiluetelor.

Cele mai multe lentile sunt facute din plastic, pentru a fi mai usoaresi rezistente la zgarieturi.
Acest lucru nu inseamna ca nu se vor spargela socuri puternice, dar vor rezista mai mult decat cele din sticla.

Cand ne recomanda oftalmologii sa purtam ochelarii de soare? De cateori stam in soarele puternic de afara mai mult de 10 minute. Adica dinaprilie pana in septembrie, cand nivelul razelor UV este de trei orimai ridicat decat in timpul iernii.Este important sa nu iesi fara ochelarii de soare daca mergi la plaja,daca petreci putin timp prin gradina sau te vei plimba prin soare,mai ales intre orele 11.00 dimineata si 2.00 dupa-amiaza.

La Optinova, preturile pentru ochelarii de marca se incadreaza intre800.000 si 7.500.000 lei. Se pare ca femeile prefera marcile ChristianDior si Silhouette, pe cand barbatii aleg ochelarii Ray Ban, liderulmondial in materie de protectie UV. Lantul de magazine Optinova esteunicul reprezentant in Romania al firmelor Ray Ban, Bosh&Lomb, Armani,Safilo, Max Mara, Oxydo, T-Force, Oliver Valentino, Marchon, ChristianDior si Silhouette.
de Flavia Ciorba

>print
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lauramihaela03 pe 25 Ian 2012, 20:15
    consultatie

    stie cineva daca la optinova se fac si consultatii? si daca da, cum sunt doctorii?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod