Nu ignora incontinenta urinara!

Pierderea involuntara de urina, cunoscuta sub denumirea de incontinenta urinara, este o problema care afecteaza numeroase persoane in intreaga lume. In tara noastra, potrivit studiului Omnibus realizat in august...
Pierderea involuntara de urina, cunoscuta sub denumirea de incontinenta urinara, este o problema care afecteaza numeroase persoane in intreaga lume. In tara noastra, potrivit studiului Omnibus realizat in august 2008, 18% din populatia de peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara intr-un grad variabil.

Cea mai frecvent intalnita este incontinenta urinara de efort, fiind reprezentata de pierderea de urina la efort fizic, inclusiv tuse, stranut, ras sau ridicarea de greutati. Incontinenta urinara prin imperiozitate (necesitatea de a urina) ocupa locul al doilea in incidenta acestei boli.
De data aceasta, vezica urinara se contracta involuntar, ducand la pierderea controlului asupra continentei urinare si la pierderea involuntara de urina.

Principalul pericol este autoizolarea bolnavilor si scaderea increderii in sine. Bolnavul evita activitatile fizice, locurile aglomerate si poate fi atat de stanjenit de aceasta problema incat renunta la activitatile care ii fac placere (sport, dans, plimbari in aer liber).

"Pacientii care sufera de incontinenta urinara evita sa se adreseze medicului.
Este considerat un subiect tabu", a declarat medicul Calin Chibelean, de la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, in cadrul conferintei dedicate Saptamanii Urologice Europene.

Desi poate afecta orice grupa de varsta, incontinenta urinara este des intalnita in cazul persoanelor in varsta. Femeile sunt predispuse datorita unor factori de risc precum:

  • sarcina;
  • lezarea musculaturii pelviene in cursul nasterii;
  • slabirea musculaturii pelviene odata cu inaintarea in varsta;
  • menopauza;
  • insuficienta musculara care cauzeaza atrofia mucoaselor.

Incontinenta urinara afecteaza orice grupa de varsta, chiar si copiii.
In cazul acestora, pierderea de urina are loc adesea in timpul noptii, cunoscuta sub denumirea de eurezis nocturn.

Din fericire, tratarea incontinentei urinare nu pune foarte mari probleme, existand o gama foarte larga de tratamente, printre care:

  • reeducarea perineala prin intermediul exercitiilor, in cazul femeilor;
  • tratamentul medicamentos;
  • tratamentul chirurgical, clasic, dar si modern, minim invaziv, cu bandelete suburetrale (suportate de sistemul de asigurari).
 
Exercitiile special concepute pentru intarirea musculaturii pelvine, cunoscute sub denumirea de exercitii Kegel, sunt deosebit de eficiente in refacerea muschilor dupa nastere, ameliorand sau chiar vindecand pierderea involuntara de urina.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nicolae O. pe 19 Sep 2011, 18:44
    Tratament incontinenta.Ajutor !!!

    Am dobandit-o post operatoriu la vezica urinara;adenom de prostata si tumoare neidentificata care blocheaza drenajul urinei din rinichiul drept perfect si normal fizic si functional.Zilnic consum 3 litri de lichide si am o diureza totala de peste 3 litrii urina mai ales in timpul noptii. NB rinichiul drept este deblocat printro sonda neflologica practicata in spate si colecteaza in punga urinara ca 1,5 litrii/24 ore

    0
    0

  • ionescu mara pe 7 Nov 2008, 14:52
    incontinenta urinara

    mam trezit intr o noapte ca am facut pe mine fara nici un avertisment nu am somnul foarte profund mie frica sa maiadorm

    1
    0

  • zuta2000 pe 12 Oct 2008, 22:23
    incontinenta urinara

    si eu ma confrunt cu astfel de boala sa zic asa am un baiat am avut ruptura de perineu de la nastere am 36 de ani am facut i interventie chirurgicala acum 2 ani dar degeaba nu a tinut acum tot asa sant cand stranut sau cand este un pic ai rece afara pierd urina asa ca nu cred in chirurgie probabil prin exercitiile fizice o sa mai incerc

    1
    0

  • messina pe 3 Oct 2008, 13:03
    raspuns

    nu crede ca doar pt matusici sau bunicute e valida informatia,se mai gaseste si cate-o nepoata care nu stie nimic,unde sa mearga,nici ce-i aia igiena intima

    0
    0

  • blink pe 27 Sep 2008, 01:27
    Atentie!

    Din pacate, varsta la care apare este tot mai aproape de 35-40. Primele semne care va pot atrage atentia ar fi - atunci cand stranutati sa scapati cateva picaturi sau, si mai rau nu doar cateva. Daca asta se intampla tot mai des, nu asteptati pana cand problema devine grava.

    0
    0

  • annn pe 22 Sep 2008, 14:34
    Da, bine de stiut pe viitor.

    stiam de la matusici si bunicute, e pentru femei mai in varsta si cu multe sarcinile va prinde bine, foarte buna informatia, mai urmeaza sa le punem la internet....:((( Cele in cauza sunt complexate de asta...bietele de ele, cine le mai stie? :(((

    0
    1

  • STELA pe 22 Sep 2008, 09:04
    Incontinenta urinara !

    S-a facut vorbire despre exercitiile Kegel. Nu numai ca sunt foarte bune pentru refacerea elasticitatii musculaturii perianale, dar actioneaza si asupra rinichilor si a.....prostatei. In tehnicile orientale aceste exercitii se fac zilnic si de catre femei si de catre barbati. Ca rezultatele sa apara cat mai rapid, incercati sa va ganditi la "acel loc". Pentru ca se spune: ACOLO UNDE ESTE GANDUL, ACOLO ESTE SI ENERGIA.

    0
    0

  • vinciane62 pe 20 Sep 2008, 14:55
    reeducarea perineala

    Din pacate eu sufar de incontinenta urinara,am 46 de ani.Fac reeducare perineala in policlinica,am facut 3 sedinte pana acum si deja stiu si pot sa-mi controlez muschii perineali,care sunt lezati din cauza "coada de cal" pe care am dobandito in urma unei ARAHNOIDITE.In legatura cu acest subiect ar fi multe de spus,eu nu sunt medic sa dau sfaturi insa in calitate de bolnav,pot sa spun ca este foarte neplacut sa cauti de urgenta un wc.De aceea,nu trebuie sa ne fie rusine sa discutam acesta problema cu medicul de familie iar el sa ne orienteze spre un neurolog iar acesta la randul lui spre un kinesterapeut perineal.Eu trebuie sa fac 18 sedinte,de 2-3 ori pe saptamana.Daca cineva este interesat sa stie mai multe in legatura cu acest subiect ,cu placere dau mai multe amanunte.

    3
    0

  • estera12 pe 20 Sep 2008, 13:32
    interesant

    Un articol foarte bun si instructiv nu poti sa sti cand te lovesti de aceasta problema de sanatate.

    0
    0

  • 2007floryna pe 19 Sep 2008, 20:14
    ......

    n-am auzit de asa ceva....:D:D:D:D..............................

    0
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod