Mirosul neplacut al picioarelor

Mirosul neplacut al picioarelor poate fi nu numai stanjenitor, dar si foarte inconfortabil. Mai ales in anotimpurile calduroase, mirosul devine si mai persistent, in cazul in care obisnuiesti sa porti incaltaminte inchisa sau care acopera o mare parte din laba piciorului.
Pentru a diminua acest miros neplacut, trebuie in primul rand sa intelegem ce il cauzeaza... Mirosul de picioare are doua motive: purtarea incaltamintei si transpiratia. Interactiunea dintre transpiratie si bacteriile care se dezvolta in interiorul incaltamintei si in soseste genereaza acest miros.

Picioarele si mainile au mult mai multe glande sudoripare decat orice alta parte a corpului (aproximativ 3000 de glande pe aproape 3 cm patrati, ceea ce inseamna ca produc o cantitate mare de transpiratie). Mainile, ca urmare a faptului ca nu sunt acoperite, nu produc un miros neplacut, transpiratia uscandu-se relativ repede in contact cu aerul.

Mirosul neplacut al picioarelor poate aparea si in urma unei afectiuni, numite hiperhidroza sau transpiratie excesiva, care apare in special la barbati. In plus, transpiratia poate sa devina mai abundenta in cazul in care esti stresat/a, iei anumite medicamente sau treci printr-o schimbare hormonala.


Cum previn mirosul neplacut?

In mod normal, pasii care trebuie facuti pentru prevenirea mirosului picioarelor sunt simpli si eficienti si tin de igiena proprie.

  • Pentru a mentine un nivel scazut al bacteriilor, ai grija in primul rand de igiena ta;

  • Spala-ti picioarele in apa calduta zilnic, folosind un sapun bland. Sterge-ti picioarele de fiecare data;

  • Schimba-ti sosetele si incaltamintea macar o data pe zi;

  • Pudreaza-ti labele piciorului cu o pudra de bebelusi. De asemenea, aplicarea unui unguent antibacterian poate ajuta;

  • Verifica daca nu cumva ai o ciuperca intre degete sau pe talpa. Daca observi portiuni de piele inrosite sau uscate, programeaza-te neaparat la un doctor;

  • Poarta soseste subtiri si moi. Cel mai bun material este bumbacul;

  • Evita folosirea sosetelor de nailon sau din oricare alta fibra sintetica sau a incaltamintei din cauciuc. In loc, poarta incaltaminte din piele, panza, plasa sau orice alt material care lasa piciorul sa respire;

  • Nu purta aceeasi incaltaminte doua zile la rand. Daca esti genul care poarta incaltaminte sport, alterneaza incaltarile, ca sa le lasi sa se usuce. Lasa-ti incaltamintea sa respire cel putin 24 de ore. Daca mirosul tot nu se duce, renunta la respectiva incaltaminte;

  • Intotdeauna poarta sosete atunci cand te incalti in pantofi sau adidasi.


Cum scap de mirosul neplacut?

Mirosul neplacut persistent poate indica o infectie usoara sau o forma severa de transpiratie excesiva mostenita. In aceaste cazuri, doctorul poate sa iti prescrie un unguent special, pe care sa-l aplici inainte de culcare, dupa care iti invelesti picioarele intr-un material impermeabil, cum ar fi folia de plastic de uz casnic.

De asemenea, un bun remediu este inmuierea picioarelor in ceai negru concentrat pentru 30 de minute. Acidul tanic, prezent in ceaiul negru, omoara bacteriile si inchide porii, mentinandu-ti picioarele uscate mai mult timp. Este indicat sa folosesti doua plicuri de ceai la aproape 500 de ml de apa. Fierbe amestecul pentru 15 minute, apoi adauga 2 litri de apa rece. Inmoaie-ti picioarele in solutia rece.

Alternativ, inmoaie-ti picioarele intr-o solutie din o parte otet si doua parti apa.

 

Comentariile 101-101 din 101

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • silvia pe 27 Iul 2006, 21:35
    transpiratia picioarelor

    Sunt de acord cu remediile pentru transpiratia picioarelor sau mai bine zis impotriva transpiratiei. Dar vreau sa va indic ceva de mine testat si foarte eficient si la indemana oricui, sau poate nu chiar. Ceaiul de nuc. Este un remediu foarte bun impotriva transpiratiei si mirosului neplacut al picioarelor. Se face baie picioarelor in fiecare seara timp de doua saptamani intre 15 si 20 de minute, in ceai de nuc si veti vedea rezultatul. Multa sanatate. Vreau sa va spun ca am cunoscut un om la 96 de ani pe care nu-l doare nimic, este intr-o forma excelenta, in afara de faptul ca nu prea aude bine. Bea numai ceai de nuc , zilnic si vreau sa va spun ca am incercat , nu are gust rau deloc si chiar l-as indica. Se bea rece de la frigider si fara zahar Multa sanatate sa va dea Dumnezeu.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod