Migrene? Afla-le cauzele!

Mai mult de jumatate din romani acuza dureri de cap, migrene sau cefalee cel putin o data pe luna, arata statisticile, iar o mare parte dintre acestia se plang de astfel de simptome saptamanal.
Mai mult de jumatate din romani acuza dureri de cap, migrene sau cefalee cel putin o data pe luna, arata statisticile, iar o mare parte dintre acestia se plang de astfel de simptome saptamanal.

Principalii factori care duc la declansarea crizelor sunt stresul, oboseala sau supararea. Insa acestea nu sunt singurele cauze. Desi nu ne dam seama, aceste dureri pot avea cauze precum: cozi prea stranse, parfumurile prea puternice sau de acti­vitati precum sexul. Iata cateva dintre posibilele cauze enumerate de specialistii de la WebMD care provoaca aparitia durerilor de cap sau a migrenelor.

Temperaturi ridicate. Vremea calda favorizeaza aparitia durerilor de cap sau a migrenelor. Riscul de migrene creste cu pana la 7,5% pentru fiecare 5 grade Celsius in plus, potrivit unui studiu efectuat pe 7.000 de pacienti.
Pe langa temperatura, cercetatorii au descoperit ca si modificarile de presiune pot avea un efect similar.

Mirosurile puternice, chiar si cele placute, pot provoca dureri de cap. Una dintre explicatiile date de specialisti este ca mirosurile pot stimula sistemul nervos. Cel mai des invinovatite de durerile de cap sunt: parfumurile, vopselurile, praful si anumite flori.

Accesoriile pentru par. Parul prins strans la spate in coada poate da dureri de cap. De asemenea si bentitele, parul impletit prea strans sau palariile mici pot avea acelasi efect.

Exercitiile fizice intense, inclusiv sexul, pot produce dureri de cap. Efortul fizic poate provoca umflarea vaselor de sange de la nivelul capului si gatului, creand presiune.

Postura incorecta.
Daca intampini in mod frecvent dureri de cap in timpul programului de lucru, de vina ar putea fi pozitia incorecta a corpului la birou.

Sari peste mese. Die­te­le stricte sau chiar infometarea pot provoca aparitia durerilor de cap si asta din cauza nivelului scazut al glicemiei. De asemenea si alimentatia poate reprezenta un factor declansator, prin produse precum: alcoolul, aspartamul, alimentele care contin tiramina (branza, iaurt, nuci, banane, citrice), mancarea chinezeasca, supele si produsele care contin glutamatul monosodic, ciocolata, carnea procesata (mezelurile, care contin sulfiti, nitriti).

Fumatul. Acest viciu nu provoaca dureri de cap doar fumatorilor, ci si celor care stau in preajma acestora si asta din cauza nicotinei care provoaca ingustarea vaselor de sange de la nivelul creierului.

Cafeina.
In cantitati moderate, cafeina este chiar benefica. Insa consumul exagerat poate provoca dureri de cap.

Problemele cu somnul. Prea mult sau prea putin somn declanseaza durerile de cap, de aceea este necesar sa scapi de aceste probleme.


Ce poti face?


  • Acorda timp suficient somnului si stabileste-ti un program regulat de somn;
  • Ai grija ce mananci inainte de somn: mesele bogate, cofeina, nicotina si alcoolul pot afecta calitatea somnului;
  • Ai grija la medicamentele pe care le iei (unele au cofeina sau alte substante stimulante);
  • Mananca regulat si la aceleasi ore;
  • Nu sari peste mese si tine cont de faptul ca micul dejun este cea mai importanta masa;
  • Evita alimentele care ai observat ca-ti declanseaza o migrena pentru a constata daca se amelioreaza starea ta;
  • Inveta sa te relaxezi;
  • Intocmeste-ti un program de exercitii fizice si respecta-l.


Cand este recomandat sa consulti un medic?


Daca durerea este puternica si dureaza mai mult de doua zile, trebuie sa mergi imediat la medic, mai ales daca este insotita si de alte simptome precum febra..

Atentie!
O durere de cap ce nu trece cu ajutorul medicatiei dupa o zi de la debut poate fi cauza unei afectiuni mai grave, de genul tumorilor cerebrale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod