Microbi la birou? Scapa de ei!

Desi iti pare rau dupa vara, dupa zilele in care stateai tolanita la plaja, fara griji si stres, trebuie sa te gandesti si la faptul ca toamna incepe sa isi anunte deja prezenta. Si am constatat acest lucru pe pielea mea, in diminetile si serile racoroase in care un tricou nu mai este de ajuns sa te apere de frigul care incepe, treptat-treptat, sa isi intre in drepturi. Inca nu ne putem plange de toamna in adevaratul sens al cuvantului, dar nu iti strica sa stii mai multe despre felul in care te poti proteja in acest anotimp, mai ales la birou, unde microbii circula nestingheriti...

Afectiuni cum ar fi raceala si gripa sunt cauzate de virusuri care infecteaza nasul, gatul si plamanii. Virusul gripei si al racelii se transmit, de regula, de la o persoana la alta, in momentul in care persoana infectata tuseste sau stranuta.

Daca vei urma cativa pasi elementari de protectie si igiena, vei reusi sa impiedici, cel putin intr-o oarecare masura, raspandirea microbilor si a virusurilor la locul de munca:

Acopera-ti gura si nasul atunci cand stranuti sau tusesti;
Spala-te des pe maini;
Evita sa iti atingi ochii, nasul sau gura;
Ia-ti zi libera de la serviciu atunci cand esti bolnava si apeleaza la sfatul medicului, in special daca simptomele racelii se agraveaza.
Include in stilul tau de viata alte obiceiuri sanatoase, cum ar fi consumul de lichide, de ceaiuri, de fructe si legume proaspete si practica activitati sportive.


Acopera-ti gura si nasul cand stranuti sau tusesti

Tuseste sau stranuta intr-un servetel pe care apoi il arunci la cosul de gunoi. In cazul in care nu ai la indemana un servetel sau o batista, acopera-ti cu mana stranutul sau tusea. Apoi spala-te pe maini, pentru a elimina microbii, si pune in practica acest obicei de fiecare data cand stranuti sau tusesti.

Spala-te des pe maini

Atunci cand este posibil, spala-te pe maini cu apa calda si sapun. Freaca-ti mainile insapunite una de cealalta, cu simt de raspundere, pe toate partile. Spala-te pe maini timp de 15-20 de secunde. Sapunul in combinatie cu frecatul mainilor este solutia care ajuta la indepartarea germenilor si a microbilor.

Daca nu ai la dispozitie apa calda si sapun, servetelele umede pentru maini, pe baza de solutii cu alcool, sau gelurile speciale antibacteriene sunt la fel de eficiente. Aceste produse se pot gasi in supermarketuri sau chiar farmacii.
Daca folosesti gelul, toarna-l in palma si freaca-l pe maini pana cand acestea sunt complet uscate. Acest tip de produs nu are nevoie de apa pentru a-si face "datoria". Alcoolul pe care acest gel il contine printre celelalte substante omoara virusurile care duc la raceala si gripa.

Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura

Microbii se raspandesc frecvent in momentul in care o persoana atinge un obiect care a fost deja contaminat si apoi isi atinge ochii, nasul sau gura, "portile de intrare" ale virusurilor in organism. Germenii au o durata de viata indelungata (unii dintre acestia pot trai peste doua ore sau chiar mai mult de atat) pe suprafete cum ar fi clantele, birourile sau mesele.

Stai acasa cand esti bolnava si consulta-ti medicul de familie

Cand esti bolnava sau manifesti simptomele clasice de raceala sau gripa, cele mai eficiente modalitati de a lovi boala "in fata" sunt sa stai acasa, sa te odihnesti cat se poate de mult si sa apelezi la sfatul medicului de familie.
Mai mult ca sigur, absenta ta va fi observata la birou, astfel incat vei avea nevoie si de o adeverinta care sa ateste absenta pe motive medicale.

Tine minte ca o zi libera, in astfel de conditii, nu este o solutie doar pentru tine, pentru ca te ajuta sa te pui pe picioare, dar este si cea mai buna varianta pe care a-i pute-o gasi pentru a-i impiedica si pe ceilalti membri ai colectivului sa se imbolnaveasca. Printre simptomele clasice ale gripei, se numara:

febra (de obicei, ridicata);
durere de cap;
oboseala acuta;
tuse;
gat rosu si dureros;
nas iritat, rosu, cu o secretie abundenta;
dureri musculare;
senzatie de greata, de voma si diaree (simptome mult mai des intalnite la copii decat la adulti).

Obiceiuri sanatoase care te feresc de imbolnavire

Dormi cat mai mult posibil, mentine-ti tonusul muscular prin practicarea de activitati sportive, bea cat mai multe lichide si mananca sanatos, incluzand in dieta si legumele, si fructele.
Practicarea acestor obiceiuri santoase te va ajuta sa iti mentii o stare fizica si psihica la cote inalte in perioada sezonului rece si pe parcursul intregului an.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andruta pe 18 Iun 2010, 12:57
    antimicrobiana

    Incearca solutia antimicrobi Zertifikat+ de la Kober - vopsea lavabila cu ioni de argint si un compus Bayer, reduce mirosurile neplacute, distruge microbii in primele 24 de ore, putere mare de acoperire, cred ca mai multe gasesti pe site-ul lor ...fac si reclama in perioada aceasta,......este un produs testat ..cred ca merita incercat...vezi si tu pe site-ul lor...eu am folosit produse de la ei si am fost supermultumit..... bafta

    0
    0

  • Baciu Alex pe 18 Iun 2010, 12:39
    vopsea impotriva microbilor si antimucegai

    Ce stiti despre vopselele lavabile cu ioni de argint? Distrug microbii..? Recomandati-mi va rog o vopsea antimicrobi.. Va multumesc..!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod