Medicamentele pentru hipertensiune reduc riscul de Alzheimer

Un nou studiu publicat in revista "British Medical Journal" arata ca medicamentele administrate pentru controlul tensiunii arteriale sunt eficiente in reducerea aparitiei dementei si a altor boli precum Alzheimer-ul.

Un nou studiu publicat in revista "British Medical Journal" arata ca medicamentele administrate pentru controlul tensiunii arteriale sunt eficiente in reducerea aparitiei dementei si a altor boli precum Alzheimer-ul.


Potrivit cercetatorilor de la Boston University School of Medicine, medicamentele care au aceasta capacitate sunt blocantii receptorilor de angiotensina. Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialistii au analizat o ampla baza de date din cadrul Departamentului de Sanatate din Statele Unite.

Au fost cercetate informatii cu privire la persoanele care luau astfel de medicamente, dar si la pacienti care aveau o alta medicatie pentru hipertensiune. Rezultatele obtinute au fost surprinzatoare: in cazul celor care se tratau cu blocanti ai receptorilor de angiotensina riscul de a dezvolta boala Alzheimer sau dementa s-a redus cu 50%, iar in cazurile in care s-au administrat inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, riscul s-a diminuat cu 55%.

Dr.
Benjamin Wolozin, coordonatorul studiului a declarat ca intr-adevar, aceasta este dovada ca medicamentele administrate pentru reglarea tensiunii protejeaza impotriva Alzheimer-ului si a dementei.

Hipertensiunea arteriala apare in general atunci cand vasele de sange se ingusteaza, ceea ce face ca circulatia sangelui sa fie mai dificila, determinand astfel inima sa lucreze mai intens. Desi nivelul tensiunii arteriale depinde de mai multe caracteristici individuale, datele din tarile industrializate sugereaza faptul ca tensiunea arteriala creste progresiv in timpul vietii. Pentru un adult, presiunea arteriala normala ar trebui sa fie mai mica de 120/80 mm Hg. Tensiunea care se mentine intre 120-139/80-89 mm Hg este considerata prehipertensiune, iar aceea care depaseste aceste limite ajungand la un nivel de 140/90 mm Hg sau mai mare este hipertensiune.

Legatura dintre dintre dementa prin multi-infarct si hipertensiune a atras atentia cercetatoriilor de-a lungul timpului, deoarece persoanele care sufera de dementa de cele mai multe ori au presiunea sangelui normala sau scazuta.
Dementa cauzata de multi-infarct, recunoscuta ca fiind cauza pierderii memoriei la persoanele varstnice, este cauzata de o serie de astfel de mici palpitatii. Fiecarea dintre acestea afecteaza o mica suprafata din creier. Simptomele pot sa nu apara pana cand nu este distrusa o cantitata substantiala de tesuturi.


De ce se instaleaza boala Alzheimer?

Incepand de la prima descriere a bolii in 1906 de catre dr. Alois Alzheimer si pana in prezent, au fost incriminati o serie de factori. In prezent se cunoaste mai mult despre leziunile existente in creierul unui bolnav de Alzheimer decat despre cauzele care au dus la aceste modificari. Exista o cauza genetica la unele dintre cazuri sau o serie de factori de risc care duc la imbolnavire. Alzheimer este o imbatranire a creierului, de aceea toti factorii care contribuie la aceasta pot fi incriminati: stresul, varsta, bolile cardio-vasculare (cardiopatie ischemica dureroasa, hipertensiune arteriala), expunerea la substante toxice si radiatii, nivel ridicat de colesterol, alcoolism, fumat etc.


In Europa sunt 6,1 milioane de oameni care sufera de Alzheimer, iar in urmatorii ani specialistii avertizeaza ca acest numar se va dubla. Potrivit conf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer, aceasta afectiune aduce cei mai multi ani cu dizabilitati in viata pacientilor, mai multi chiar decat bolile cardiovasculare sau chiar cancerul. Prevalenta bolii se situeaza intre 3 - 5% la persoanele peste 65 de ani si se dubleaza cu fiecare an peste aceasta varsta.

Potrivit statisticilor din Romania, incidenta tulburarilor mintale a crescut de la 605,2 persoane la 100.000 de locuitori in 1975, la 883,3 persoane/100.000 de locuitori in 1993, fara a avea date asupra cazurilor de dementa.

Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa: dintre toti pacientii cu dementa, 50-60% au dementa de tip Alzheimer.
A doua ca raspandire este dementa vasculara (10-30%). Conform statisticilor, cele doua forme majore de dementa sunt raspunzatoare pentru aproximativ 75% din totalul cazurilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod