Laptopul si sanatatea

Este mic, dragalas si pretios ca o bijuterie. Dar cat de potrivit este pentru sanatatea ta?
Se stie ca laptopul nu este recomandabil pentru folosirea zilnica, tastatura fiind mult prea ridicata, ecranul avand un display prea mic pentru ca noi sa ne simtim confortabil atunci cand folosim un astfel de  omputer. Utilizarea incorecta a laptopului sau folosirea regulata, chiar daca se incearca a fi corecta, poate duce la serioase probleme de sanatate.


"Minusurile" unui astfel de computer

Lipsa ergonomiei in folosire. Multi dintre noi folosim laptopul in spatii unde te astepti mai putin: in parcuri, pe banci, in cafenele, pe mese nepotrivite, in tren sau masina, intre doua destinatii.
In toate aceste situatii, nu putem vorbi de confort, astfel ca este posibil sa dezvoltam anumite probleme de sanatate, cele mai probabile fiind cele legate de coloana vertebrala.

Ochi obositi. Pentru ca sunt portabile, laptopurile sunt folosite si in afara cladirilor. Asta inseamna ca, de multe ori, lumina nu este potrivita. Cum acestui inconvenient i se mai adauga si imaginea nu atat de clara si luminoasa a ecranelor, drept urmare este posibil ca un utilizator fidel al laptopului sa simta o tensiune la nivelul ochilor.

Manevrare repetata. Laptopul este facut pentru a fi mutat in permanenta. In general un laptop, la care adaugam si diferite accesorii, cantareste in jur de 5 kilograme.
Crezi ca este confortabil sa duci o astfel de greutate zilnic? In caz ca tii cu tot dinadinsul sa folosesti un laptop, atunci asigura-te ca nu cari greutate in plus dupa tine. Verifica geanta speciala in care il depozitezi, astfel incat sa nu contina si alte elemente inutile. Ideal ar fi un maner cu intaritura pentru a nu-ti suprasolicita mainile. Din cand in cand, muta greutatea dintr-o mana intr-alta sau de pe un umar pe altul. In calatorii, transporta-ti laptopul intr-o geanta cu rotite.


Ergonomie la maxim!

Atunci cand iti cumperi un laptop, asigura-te de urmatoarele lucruri:

1. Incearca tastatura pentru a te asigura ca se potriveste configuratiei degetelor tale: tastatura laptopului se potriveste persoanelor cu degete finute sau celor care nu folosesc calculatorul pentru a introduce date, ci numai pentru vizionarea filmelor sau pentru jocuri.
Daca vrei un confort sporit, atunci gandeste-te sa-ti cumperi o tastatura separata de laptop.

2. Cumpara un laptop care are ecranul cat mai mare si luminos, pentru a minimaliza pericolul ca ochii sa-ti oboseasca.


Pentru sanatatea ta, este important:

  • Sa-ti mentii o pozitie neutra si relaxata cand folosesti laptopul.
  • Sa iei pauze scurte la fiecare 20-30 de minute de lucru in aceeasi pozitie.
  • Sa mentii o distanta confortabila fata de ecran: aproximativ 30-50 de cm de ecranul laptopului.
  • Sa asezi ecranul intr-un unghi de 90 de grade cu privirea ta.
  • Sa pozitionezi tastatura la inaltimea coatelor si sa mentii incheieturile drepte cand tastezi.
  • Sa folosesti un mouse special pentru laptopuri.
  • Sa asezi o perna sub brate, atunci cand tii laptopul in brate.
    Asta te va ajuta sa ai o pozitie neutra a bratelor.


 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • SILVIU pe 21 Nov 2006, 11:46
    PT. laptop

    articolul se bazeaza pe niste cercetari facute de unii care se pricep.. Daca nu vreti sa tineti cont de ele, nu-i nimic..!! In aceste conditii, ar fi bine sa va faceti niste analize, niste radiografii la coloana, un control la ochii si peste 5-10-15 ani sa le repetati.... Atunci veti trage concluzia daca ar fi fost bine sa tineti cont de ele.... De ce credeti ca a fost imbunatatita luminozitatea ecranului si alte asemenea ? Pt. ca nu aveau altceva de facut ??? Sunt lucruri care nu se simt de la zi la zi, dar care vor avea eect peste cativa ani.... procedati cum doriti, nu va obliga nimeni sa va mentineti sanatatea, daca nu doriti....!!!!

    0
    0

  • anca_vick@yahoo.com pe 31 Oct 2006, 22:25
    laptop

    sa nu uitam de laptopurile de "ultima generatie"apropo de ecran luminozitate....etc.Ca si greutate nu cari laptopul cu tine cari alte bagaje de 5Kg deci nu m-ati convins,perina ,in cazul in care calatoresc intra la accesorii?Cei care folosesc laptopul in calatorii credeti ca folosesc si mousul .Cred ca ecranul il asezi in functie de cum vezi tu mai bine nu imi iau chiar si un echer in calatorie poate chiar nu mai intra in bagaj din cauza fardurilor.Nu voi incepe sa masor nici timpul nici unghiul ,nici distanta confortabila,nici pozitia"in cazul in care sunt in calatorie si am de lucru"sa avem pardon .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod