Kilogramele in plus: pericol pentru sanatate

Stim cu totii ca acele kilograme in plus, pe langa faptul ca sunt inestetice, reprezinta si un pericol asupra sanatatii noastre.
Stim cu totii ca acele kilograme in plus, pe langa faptul ca sunt inestetice, reprezinta si un pericol asupra sanatatii noastre.

Cum ne afecteaza mai exact? DailyMail prezinta pentru cititori doua imagini a doua femei, efectuate cu ajutorul Imagisticii prin Rezonanta Magnetica (IRM), care arata efectele pe care le are obezitatea asupra organelor.

Prof. Jimmy Bell de la Colegiul Imperial din Londra (omul de stiinta care a reusit sa arate tesutul adipos cu ajutorul IRM), chirurgul ortoped Mike Hayton si medicul radiolog Waqar Bhatti, ambii de la Spitalul Alexandra, Cheadle, Manchester, interpreteaza imaginile atragand atentia asupra efectelor obezitatii si amintesc ca starea de sanatate poate fi schimbata prin dieta si exercitii.


Gat: migrene si sforait


Grasimea se poate depozita in orice zona a corpului, avertizeaza chirurgul ortoped Mike Hayton, chiar si in zona capului sau gatului si in special la nivelul spatelui. "Excesul de grasime poate pune presiune asupra nervilor si contribuie la aparitia migrenelor si durerilor de gat." Un studiu efectuat de oamenii de stiinta americani pe 143.000 de persoane a descoperit ca durerile de cap cronice zilnice sunt mai frecvente printre persoanele obeze.

Obezitatea este unul dintre cei mai frecventi factori de risc pentru apnee in somn si sforait.
De asemenea, poate crea probleme de memorie, nivel scazut de energie, dificultati de respiratie, umflarea picioarelor si hipertensiune.


Plamani: dispnee


Persoanele supraponderale intampina in mod frecvent probleme de respiratie. Asta pentru ca stratul de grasime de pe abdomen impinge in plamani cand persoana respectiva sta culcata pe spate, explica dr. Bhatti. Aceasta grasime poate provoca dispnee si in timpul odihnei.


Sold: artrita si varice


Obezitatea inseamna o greutate mai mare de carat pentru articulatiile soldului si din acest motiv acestea se uzeaza mai repede, iar riscul de artrita este mai mare, sustine dr. Hayton. De asemenea, pacientii supraponderali care necesita o interventie la sold prezinta un risc mai mare de complicatii post operatorii, arata un studiu condus de specialistii americani.

De asemenea, kilogramele in plus pot provoca varice si asta pentru ca grasimea afecteaza circulatia sangelui si arterele.


Inima: afectiuni cardiace


Excesul de grasime din jurul organelor, grasimea viscerala, se pare ca este cea mai periculoasa. Aceasta grasime poate fi toxica si este asociata cu boli de inima, diabet si anumite tipuri de cancer.

In cazul persoanelor obeze, inima este marita si aceasta nu poate pompa eficient provocand probleme de respiratie si stari de oboseala.
Inima marita poate provoca insuficienta cardiaca (muschiul inimii nu pompeaza cantitatea de sange necesara organismului).


Genunchi: artrita


Obezitatea reprezinta unul dintre principalii factori de risc a osteoartritei la nivelul articulatiilor genunchiului, o persoana obeza prezentand un risc de 14 ori mai mare de suferi de artrita la genunchi.

Statisticile ingrijoratoare arata ca Romania ocupa locul 3 ca numar al persoanelor obeze din Europa, fiind intrecuta doar de Grecia si Iugoslavia. 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus, prevalenta fiind mai mare in randul femeilor. Cele mai afectate sunt persoanele cu varsta peste 30 de ani.

 

 

Credit foto: DailyMail

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maya pe 22 Nov 2010, 16:51
    am reusit sa ma mentin

    Acum ma mentin de 2 ani jumatate la o greutate foarte buna pentru inaltimea mea si nu imi vine sa cred ca atatia ani din viata mea am fost obeza.

    0
    0

  • Maya pe 22 Nov 2010, 16:48
    AJUTORUL PSIHOLOGULUI

    Pe mine m-a ajutat mult psihoterapia, ajutorul unui piholog in ce priveste slabitul. Inainte de a face terapie, efectul Yo-YO era la el acasa cu mine - slabeam cate 20 kg in cateva luni si in urmatorul an puneam 30 kg inapoi. Nu m-am dus la psiholog ca sa slabesc, dar transformarile care au aparut in felul in care ma vedeam pe mine, viata mea si responsabilitatile mele m-au ajutat mult mmmmmultmultmultmmotivatia de a

    0
    0

  • alina arghirescu pe 8 Mai 2010, 15:55
    foarte bine aliniate dezavantajele..

    asa este,tot ce ati scris si multe altele se adauga la disconfortul grasimii adunate peste ..dar ce facem ? am incercat aproape toate metodele,chiar si foamea,dar tiroida si varsta nu au inteles ca eu trebuie sa raman la o greutate apropiata de inaltimea mea.. ma misc,caut sa aplic cantarul la masa si in alcatuirea mancarii dar am mai primit si un compliment frumos de la o doctorita din parhon ca sunt obeza >>>stiu ca sunt bolnava de gamapatie dar obezitatea la 20 kg in plus peste 170 cm e un compliment prea delicat rusine doamna doctor pe langa faptul ca m-am dus la control si m-a rimis sa fac t3 si t4 plus tsh la alta policlinica rusine pentru medicina din romania

    0
    0

  • marya pe 1 Mai 2010, 16:02
    COXATROZA

    draga Georgeta eu sint operata de sold drept ,inainte de operatie am tinut o cura e detixifiere a organismului ,apoi regim de slabit 3 luni in care am dat jos 21 kg si pe urma am facut operatia avind in vedere ca o sa ai o perioada dev repaus vei acumula ceva kg (in cel mai fericit caz 4 kg ) sau poate nu . Eu iti urez bafta si sa ai mare grija de tine.

    0
    0

  • amira pe 28 Apr 2010, 18:51
    kg an plus

    subiect foarte interesant si cred ca multa lume are nevoe de aceste sfaturi

    0
    0

  • vlad georgeta pe 28 Apr 2010, 12:49
    coxartroza

    Asi dori sa stiu daca am 1m 61 si 95 de kg.daca pot face operatie de proteza de sold ? va multumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod