Iti faci prea multe griji pentru sanatatea ta?

Iti "monitorizezi" cu foarte mare atentie fiecare alunita, in fiecare zi, iti iei temperatura cat se poate de des, iar daca tusesti de cateva ori deja ai intrat in panica... Nu inseamna neaparat ca esti ipohondra, ci doar ca iti faci prea multe griji cu privire la sanatatea ta.

Iti "monitorizezi" cu foarte mare atentie fiecare alunita, in fiecare zi, iti iei temperatura cat se poate de des, iar daca tusesti de cateva ori deja ai intrat in panica... Nu inseamna neaparat ca esti ipohondra, ci doar ca iti faci prea multe griji cu privire la sanatatea ta.

Limita dintre un comportament responsabil in ceea ce priveste sanatatea si un comportament exagerat este destul de fragila, in special pentru ca fiecare persoana intelege altfel termenii "a fi bolnav", "a avea grija de sanatate" sau "a preveni".

Daca pentru unii dintre noi prevenirea imbolnavirii se reduce la evitarea factorilor de risc si la un stil de viata sanatos, pentru altii prevenirea poate insemna mult mai mult, ajungand chiar pana la controale medicale destul de dese si chiar tratamente preventive autoadministrate.

Semnele care iti spun ca exagerezi:

  • vizite foarte dese la medic
  • "in cautarea simptomului" - documentarea cu privire la un simptom pentru a depista o posibila afectiune de care suferi
  • fixarea asupra unei afectiuni cu care nu ai fost diagnosticata de catre un medic
  • respingerea asigurarilor celor din jur ca esti bine
  • ganduri frecvente referitoare la boli, tratamente, etc.


In general, persoanele care isi monitorizeaza foarte atent sanatatea sunt de cele mai multe ori si persoane care isi fac prea multe griji.

Cel mai mic simptom este intors pe toate partile si analizat din toate punctele de vedere. Adesea recurg la "investigatii" pe cont propriu, incercand sa descopere care este cauza acelui simptom. Internetul este o unealta utila in acest sens, informatiile fiind la tot pasul. Iata cateva exemple de simptome rastalmacite:

Durerile de cap

Durerile de cap sunt foarte comune si pot fi provocate de extrem de multi factori. Referindu-ne la durerile de cap de scurta durata, aparute spontan, destul de rar si cu intensitate medie, putem spune ca sunt chiar obisnuite. Astfel de dureri pot fi provocate de diverse alimente sau bauturi, cum ar fi ciocolata, mezelurile, alimentele fermentate, vinul sau bauturile ce contin cofeina. Anumite substante din aceste alimente pot provoca dureri de cap.

Inainte de a intra in panica si de a cauta tot felul de afectiuni care se pot manifesta prin dureri de cap, incearca sa elimini pe rand alimentele care le pot provoca, oboseala, stresul sau zgomotele puternice.

Cand este cazul sa iti faci griji? Atunci cand durerile sunt foarte violente, dese si de lunga durata. Daca se intampla astfel, chiar este ceva in neregula cu organismul tau si trebuie sa mergi la un medic.
 
Pielea uscata

Ai pielea uscata in coate si genunchi, te mananca si se formeaza cruste de piele care se exfoliaza. In cautarile tale descoperi diverse afectiuni, principalul "suspect" fiind psoriazisul, o afectiune destul de serioasa. Este foarte posibil sa te inseli, mai ales pentru ca pielea puternic deshidratata se poate manifesta asa cum este descris mai sus.

Inainte de a te "autopersuada" ca este vorba de cine stie ce afectiune dermatologica grava, mergi la medic.

Pitiriazis versicolor

Aceasta este o afectiuni a pielii produsa de o ciuperca. Se manifesta prin aparitia unor pete deschise la culoare, de diferite nuante. In prezenta razelor solare aceste pete se deschid tot mai mult la culoare. Din fericire, pitiriazis se vindeca destul de usor, cu un tratament antifungic. O alta afectiune care se manifesta asemanator, dar mult mai serioasa, este vitiligo. Cei care isi fac foarte multe griji pentru sanatatea lor, chiar si cand nu este cazul, isi stabilesc de obicei diagnosticul cel mai sumbru, prin urmare, primul gand al unei astfel de persoane este acela ca sufera de vitiligo.

Acestea sunt numai cateva exemple, lista putand continua la nesfarsit.

Care este insa concluzia? Incearca sa renunti la autodiagnosticare si la grijile urmate dupa aceasta. Cea mai simpla rezolvare a problemei este sa apelezi la medici.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • petre pe 19 Mar 2008, 09:40
    cancer mamar

    de ce se foloseste dupa operatii si chimioterapie tamoxifen care este oricum periculos

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod