Intoleranta la lactoza


Deficitul de lactaza poate apare in trei situatii:
1. Intoleranta congenitala la lactoza;
2. Intoleranta secundara;
3. Intoleranta primara.

Intoleranta congenitala la lactoza presupune absenta de la nastere a enzimei lactaza, datorita unei mutatii in gena responsabila de codificarea lactazei. Este o forma foarte rara de deficit, iar simptomele debuteaza imediat dupa nastere.

Intoleranta la lactoza de cauze secundare sau castigate se dezvolta la persoane cu intestin normal, secundar unor afectiuni:

- gastropatia diabetica, sindrom carcinoid;
- chimioterapie, gastrinom;
- giardiaza, ascardioza, enterita de iradiere;
- sprue celiac, gastroenterita acuta , boala Crohn.
 

Intoleranta primara se dezvolta in timpul copilariei si persista in viata adulta, este o forma de hipolactazie-enzima se gaseste in cantitati reduse. Aceasta descrestere a nivelului de lactaza este programata genetic, in anumite grupuri etnice

Cei care sufera de colecist, intestin iritabil sau au suferit o interventie la nivelul stomacului sunt adesea intoleranti la lactoza. Problemele dispar atunci cand este tratata corespunzator afectiunea principala.

Multi oameni devin intoleranti la lactoza timp de cateva zile, dupa ce s-au confruntat cu un episod diareic in antecedente. Problema apare deoarece intestinul subtire a fost usor iritat in urma afectiunii, astfel scazand productia de lactaza.


Semne si simptome

Severitatea simptomelor variaza de la persoana la persoana, datorita cantitatii diferite de lactoza ingerate si deficitului de lactaza.

Simptomele comune sunt cele gastrointestinale: diaree, durere abdominala, flatulenta si mai rar balonare, zgomote hidro-aerice si greata. Acestea apar la aproximativ 30 de minute pana la doua ore dupa masa sau consumul de bauturi cu lactoza. Cel mai adesea consumul de lapte determina manifestarile clinice, iar in cazuri usoare stoparea acestuia opreste simptomele.

Diagnostic

Diagnosticul de laborator al intolerantei la lactoza se bazeaza pe urmatoarele teste:

1. Testul de toleranta la lactoza - se masoara cantitatea de glucoza din sange dupa consumarea de lactoza, acesta are o specificitate de 96%, rezultate fals-negative apar la diabetici si suprapopulare bacteriana a colonului;
2.
Testul de toleranta la administrarea de lapte - se consuma 500 ml de lapte si se masoara nivelul de glucoza din sange;
3. Testul respirator - se administreaza lactoza si se masoara concentratia de hidrogen expirata dupa 30 de minute;
4. Biopsie de mucoasa colonica - este criteriul standard de diagnosticare.

Profilaxie si tratament

Din fericire, intoleranta la lactoza este relativ usor de tratat. Nu sunt cunoscute metode prin care sa se creasca cantitatea de lactaza pe care o produce organismul, dar simptomele pot fi controlate prin dieta. Copiii nascuti cu intoleranta la lactoza trebuie feriti de alimentele ce contin lactoza.

Majoritatea copiilor mai mari nu sunt nevoiti sa evite lactoza complet, dar exista variatii individuale la cantitatea de lactoza tolerata.
De exemplu, o persoana poate suferi aceste simptome dupa ce au baut un pahar mic de lapte, in timp ce altii pot bea un pahar, dar nu doua. Altii pot ingera inghetata si branzeturi maturate, dar nu tolereaza alte lactate.
de Larisa Popescu,
medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Clinica Romgermed, Sos Oltenitei, Nr 48-50 , sector 4, Bucuresti
Tel 021 332 51 67, Mobil 0727.789 798
E-mail: oltenitei@clinicaromgermed.ro
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rodica Pavel pe 15 Iul 2010, 14:32
    referitor fata din imagine

    Un lucru foarte bun. Atât tinerii cât și bătrânii trebuie să consume mult lapte și în general produsele lactate sunt binevenite pentru carența de calciu din organism (oase, dinți), cât și pentru cei în vârstă, deoarece și aceștia la rândul lor, la o anumită vârstă încep să piardă calciul din organism, intervenind osteoporoza. cu respect, Rodica

    0
    0

  • Bee pe 15 Iul 2010, 09:27
    urat

    cam necioplita pentru o persoana care a trait intr-o tara civilizata. Nu e de mirare ca oameni ca tine ne fac de ras peste tot

    0
    0

  • adiana pe 15 Iul 2010, 08:50
    intoleranta la lactoza

    Stimata Doctor, Inainte de a scrie un articol, informeaza-te intai pentru a nu induce in eroare cititorii. Am trait 5 ani in USA si tocmai ca ACOLO, IN AMERICA DE NORD sunt cele mai multe persoane cu aceasta problema! Drept dovada, NUMAI IN CANADA SI USA se gasesc aceste pastile minunate pentru cei cu intoleranta! ASIA nu are probleme! Daca doriti va dua si Dvs. cutiile pe care le-am primit de la prietenii mei din USA si CANADA ... Sanatate! Am capatat aceatsa intolernata deoarece nu suport produsele pasteurizate f puternic .... Ce-ar fi sa va mai educati? Bafta!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod