Intoleranta la lactoza

Afla mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentele deficientei de lactaza
Intoleranta la lactoza, numita si deficit de lactaza, consta in incapacitatea de a digera complet zaharul din lapte. Intoleranta la lactoza nu este de obicei periculoasa, dar simptomele sale sunt indeajuns de neplacute pentru a convinge persoanele cu deficit de lactaza sa renunte la produse lactate.  

Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza.

Cauza intolerantei la lactoza este lipsa lactazei, o enzima produsa de mucoasa intestinului subtire. Lactoza este un carbohidrat macromolecular compus din doua molecule, una de glucoza si cealalta de galactoza.
Pentru ca lactoza sa fie absorbita in intestin trebuie mai intii divizata in cele doua molecule continute. Enzima care transforma lactoza este numita lactaza, si este localizata la suprafata celulelor mucoasei intestinale.

Intoleranta la lactoza este cauzata de lipsa enzimei sau activitatea ei scazuta. Lactaza descompune lactoza pentru a putea fi absorbita in sange. Deficitul de lactaza conduce la incapacitatea de a descompune si de a absorbi zaharul din lapte. Activitatea lactozei este ridicata in cazul bebelusilor si scade pe masura ce cantitatea de lactate din alimentatie scade.


Sunt multe persoane care au convingerea ca sufera de intoleranta la lactoza, dar de fapt digestia lactozei se realizeaza in conditii normale.
Diagnosticul de intoleranta la lactoza se pune doar in cazul persoanelor cu un nivel scazut de lactaza si cu simptome prezente.

Ar trebui sa facem distinctia intre intoleranta si alergia la un anumit aliment. In intoleranta la lactoza nu este implicat sistemul imunitar, ca in cazul alergiei si nu necesita in mod obligatoriu evitarea completa a derivatelor din lapte. Simptomele intolerantei la lactoza pot fi controlate cu ajutorul unui regim alimentar care sa limiteze aportul de lactoza fara a elimina calciul si cu ajutorul unor suplimente nutritive.

Intoleranta la lactoza este frecvent intalnita la populatia din Asia si Africa.
O cantitate relativ mica de lapte poate crea acestor oameni dureri abdominale si diaree. Majoritatea persoanelor din nordul Europei si America de Nord nu au astfel de probleme. Totusi, marea majoritate a populatiei lumii sufera de intoleranta la lactate. Intoleranta la lactoza este cauzata de lipsa enzimei sau activitatea ei scazuta asupra lactozei.

Incarcatura osmotica ce apare o data cu acumularea lactozei in lumenul intestinal cauzeaza secretie crescuta de fluide si electroliti pana se atinge echilibrul osmotic. Dilatarea intestinala este determinata de tranzitul accelerat indus de osmoza, care creste gradul de maldigestie.
In intestin, lactoza neabsorbita este fermentata de bacteriile colonice la acizi grasi cu lant scurt si hidrogen liber. Combinatia dintre cantitatea de fluide, tranzitul intestinal accelerat si hidrogen determina simptomele gastrointestinale.
de Larisa Popescu,
medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Clinica Romgermed, Sos Oltenitei, Nr 48-50 , sector 4, Bucuresti
Tel 021 332 51 67, Mobil 0727.789 798
E-mail: oltenitei@clinicaromgermed.ro
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rodica Pavel pe 15 Iul 2010, 14:32
    referitor fata din imagine

    Un lucru foarte bun. Atât tinerii cât și bătrânii trebuie să consume mult lapte și în general produsele lactate sunt binevenite pentru carența de calciu din organism (oase, dinți), cât și pentru cei în vârstă, deoarece și aceștia la rândul lor, la o anumită vârstă încep să piardă calciul din organism, intervenind osteoporoza. cu respect, Rodica

    0
    0

  • Bee pe 15 Iul 2010, 09:27
    urat

    cam necioplita pentru o persoana care a trait intr-o tara civilizata. Nu e de mirare ca oameni ca tine ne fac de ras peste tot

    0
    0

  • adiana pe 15 Iul 2010, 08:50
    intoleranta la lactoza

    Stimata Doctor, Inainte de a scrie un articol, informeaza-te intai pentru a nu induce in eroare cititorii. Am trait 5 ani in USA si tocmai ca ACOLO, IN AMERICA DE NORD sunt cele mai multe persoane cu aceasta problema! Drept dovada, NUMAI IN CANADA SI USA se gasesc aceste pastile minunate pentru cei cu intoleranta! ASIA nu are probleme! Daca doriti va dua si Dvs. cutiile pe care le-am primit de la prietenii mei din USA si CANADA ... Sanatate! Am capatat aceatsa intolernata deoarece nu suport produsele pasteurizate f puternic .... Ce-ar fi sa va mai educati? Bafta!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod