Infertilitatea masculină: Cum se depistează şi care sunt cauzele?


“De cele mai multe ori, infertilitatea masculină nu prezintă semne sau simptome evidente, cu excepţia inabilităţii de a concepe un copil. Există totuşi unele situaţii în care existenţa acestei afecţiuni se face simţită, prezentând simptome precum disfuncţii sexuale, durere sau umflare în zona testiculară, pilozitate facială şi corporală redusă şi o producţie de spermă sub nivelul normal”, spune dr. Daniel Damian, medic primar urologie cu specializare în andrologie, infertilitate, chirurgie reproductivă şi endourologie în cadrul Gynera Fertility Center.

În cazul în care bărbatul acuză una sau mai multe din aceste simptome, este recomandat un consult medical, efectuat de regulă de un medic urolog.
După o examinare fizică, acesta recomandă realizarea unei spermograme pentru a verifica cantitatea şi calitatea spermatozoizilor. Anomaliile spermei se clasifică în funcţie de parametrii afectaţi. Acestea sunt oligozoospermia, astenozoospermia, teratozoospermia şi azoospermia.

Oligozoospermia constă în reducerea numărului de spermatozoizi din spermogramă, clasificată, la rândul sau, în oligozoospermie moderată sau severă. Această afecţiune se manifestă prin inabilitatea de a concepe un copil, iar în situaţia în care cauzele sunt de natură hormonală, principalele simptome sunt tulburările la nivelul actului sexual, modificări în zona testiculară sau modificări ale caracterelor secundare masculine.

Astenozoospermia constă în dificultatea spermatozoizilor de a se deplasa.
Dacă aceştia sunt prea înceţi, şansele că aceştia să fecundeze un ovul sunt foarte mici.

Teratozoospermia constă în prezenţa unor spermatozoizi cu morfologie sau structură alterată. Forma deficitară a spermatozoizilor împiedică fertilizarea ovulelor. Aceste anomalii ale spermatozoizilor sunt cauzate de dezechilibrele hormonale şi metabolice ce influenţează procesul de formare a spermei. Acestea nu prezintă niciun simptom şi nu pot fi depistate decât de medic.

Azoospermia constă în absenţa spermatozoizilor din lichidul seminal la ejaculare. Această afecţiune poate fi de două feluri: obstructivă şi non-obstructivă. Cea obstructivă apare în 40% din cazuri şi este cauzată de o obstrucţie a canalului de eliminare, iar cea non-obstructivă apare la 60% din cazuri şi este rezultatul unor deficienţe de producere a spermatozoizilor.

Peste jumătate din cazurile de infertilitate masculină se datorează numărului redus de spermatozoizi eliminaţi şi a calităţii precare a acestora.
Sperma bărbatului trebuie să fie sănătoasă şi să conţină suficienţi spermatozoizi mobili cu structura normală, pentru fecundarea unui ovul. Orice alterare a acestor atribute poate cauza infertilitate.


Cum poate fi tratată infertilitatea masculină?


Mai mult de 50% dintre cazurile diagnosticate cu infertilitate masculină pot fi corectate prin:

  • Chirurgie - pentru repararea vaselor dilatate de la nivelul scrotului (varicocel)
  • Medicamente - acestea pot ameliora ejacularea retrogradă. Clomifenul sau gonadotropina sunt recomandate pentru deficitul de hormon hipofizar.
  • Reproducerea asistată – în funcţie de afecţiunea ce determină infertilitatea, realizarea fecundării se face prin metode complexe de laborator.
    Acestea în principal sunt: inseminarea artificială, fertilizarea în vitro, ICSI (Injectare intracitoplasmică a spermatozoizilor).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod