gripa

Infecțiile respiratorii acute de cauză virală: cum le recunoaștem?

În sezonul rece, virozele respiratorii acute se numără printre cele mai întâlnite afecțiuni. Durerea în gât, rinoreea, tusea sau chiar răgușeala reprezintă cele mai frecvente simptome respiratorii, la care se pot adăuga cele generale, precum febra, durerile de cap și stare generală alterată. Vă propunem să descoperiți în acest articol cum putem recunoaște virozele respiratorii, dar și posibile diferențe față de infecția cu noul coronavirus.
Cele mai comune sunt răcelile sezoniere. De obicei, acestea prezintă manifestări autolimitate, afectând în special căile respiratorii superioare, de unde și denumirea de IACRS (infecții acute ale cailor respiratorii superioare). Simptomele cele mai frecvente constau în rinoree și strănut, nas înfundat, dureri în gât, tuse, stare generală de rău, dureri de cap și febră mică. În câteva zile, aceste simptome dispar, persistând doar tusea, care poate fi productivă sau seacă.

În ceea ce privește virusurile implicate în dezvoltarea de infecții respiratorii, acestea sunt peste 200 la număr.
Dintre cele mai întâlnite, enumerăm:

rhinovirusuri: există peste 100 de tipuri și determină cele mai multe răceli (cca 50%)
coronavirusuri: implicate în 10-15% din răceli, dacă vorbim despre coronavirusurile obișnuite. În acest an însă, ne confruntăm cu o pandemie generată de un coronavirus ce poate determina o afectare severă a organismului, putând pune chiar viața în pericol: SARS-CoV-2, care determina boala COVID-19.
virusurile gripale: 5-15%
virusurile paragripale: 5%
virusul sincitial respirator (RSV): 5%
adenovirusuri și enterovirusuri (echo and coxsackie): mai rar.

Din păcate, în anumite situații, oricare dintre virozele respiratorii pot produce complicații sau pot evolua cu afectarea cailor respiratorii inferioare, provocând laringită, traheită, bronșită sau chiar pneumonie.
De aceea, atunci când simptomele persistă sau sunt grave, trebuie întotdeauna anunțat medicul. Citește continuarea pe kudika.ro!
kudikaro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod