In ce consta tratamentul cu Toxina Botulinica?

Ce femeie nu vrea sa "scape" de riduri? Ce femeie din lumea aceasta nu isi doreste sa aiba tenul mereu tanar si curat? Solutia ar putea fi mult mai aproape decat va imaginati... Si, pentru ca in articolele trecute am discutat despre posibilitatea eliminarii ridurilor faciale cu Toxina Botulinica, haideti sa vedem cum ne poate ajuta acest tratament sa fim mereu frumoase...

Scurt istoric al Toxinei Botulinice

Toxina botulinica (TB) este descoperita la o intoxicatie data de Clostridium Botulinum in 1822, ajungand sa fie utilizata in neurofiziologie in 1950 de catre un medic canadian. In 1977, pentru prima data, TB este folosita in scop terapeutic pentru corectarea strabismului, de catre medicul american Alen B. Scott; pana atunci TB era cunoscuta ca fiind cea mai otravitoare dintre otravuri.

In sfarsit, TB apare ca un produs farmaceutic pe piata, fiind folosita in scop terapeutic, cu aplicatii in neurologie, la tratamentul torticolisului, strabismului, spasmului facial, blefarospasmului etc.

A fost folosita in tratamentul cosmetic al ridurilor faciale hiperactive, sub denumirea de Botox in SUA si, in Europa, sub denumirea de Dysport.

Firmele producatoare monitorizeaza activitatea medicilor consumatori, iar pe lista pacientilor apar mii de americani care zilnic sunt injectati cu Botox pentru tratamentul ridurilor faciale. In ultima perioada nici VIP-urile de la Hollywood nu au putut ascunde faptul ca sunt clienti fideli ai esteticienilor...


Toxina Botulinica si corectarea ridurilor faciale

Dupa o descriere minutioasa a detaliilor histologice - pentru imbogatirea noastra informationala, legata de structura macroscopica si microscopica a pielii - ne va fi mai usor sa intelegem actiunea TB in corectarea ridurilor hiperactive ale fetei.

Toxina Botulinica tip A, cunoscuta sub denumirea comerciala de Botox sau Dysport, vine in ajutorul chirurgului plastician pentru a-i usura munca in rezolvarea ridurilor faciale, insa lucrurile nu stau chiar asa de simplu pe cat par.

Avem nevoie de informatii exacte

Majoritatea populatiei obtine informatii despre acest tratament din auzite, o parte din ea cunoaste tratamentul din reviste de moda sau din presa, insa foarte putine persoane detin informatii exacte despre produs, tehnica si mecanismul de actiune a TB.

Oricare ar fi nivelul de informare, se stie ca se efectueaza injectii pentru corectarea ridurilor cu Toxina Botulinica. Va voi explica pe scurt actiunea substantei si efectul prin care TB actioneaza asupra ridurilor, coreland acest lucru cu datele exacte histologice pe care le-am aflat anterior.

Principiul de actiune a TB

Este bine de stiut ca principalul factor prin care actioneaza TB este inhibarea transmiterii impulsului nervos asupra musculaturii din regiunea injectata, prin denervarea chimica - respectiv, actionand exact asupra jonctiunilor terminale neuro-musculare, blocand mediatori chimici sinaptici, producand pareza temporara a grupurilor musculare interesate.


Explicatia ar fi mai simpla daca ne imaginam astfel: prin actiunea TB, grupuri musculare tinta isi pierd capacitatea de contractie. Acest efect, pe de o parte, determina relaxarea completa a grupului muscular afectat, iar, pe de alta parte, va produce intinderea tegumentului ce acopera respectiva grupa musculara, care va deveni astfel fara cutari si riduri. Atat relaxarea musculaturii, cat si pielea destinsa vor beneficia de o vasodilatatie locala cu o oxigenare bogata a tegumentului, care ii va conferi o culoare mai aprinsa si mai luminoasa. Intr-un cuvant, inseamna intinerirea regiunii tratate cu aproximativ 5-10 ani...

Timpul de actiune

Aceasta schimbare se instaleaza diferentiat de la caz la caz, fiind modificata dupa varsta si sex. De obicei, in 24 de ore apar primele efecte ale TB. Evaluarea corecta se efectueaza dupa 7-14 zile, efectuand fotografii de control inainte si dupa tratament, la 7 si 14 zile.

Toate aceste modificari sunt temporare, drept pentru care este necesara intotdeauna reinjectarea sau revenirea asupra tratamentului la 4-6 luni. Pot aparea cazuri exceptionale la care tratamentul sa nu aiba nici un efect chiar si dupa repetarea injectiei.

Contraindicatiile tratamentului cu TB

Exista contraindicatii in ceea ce priveste tratamentul ridurilor cu TB, ce sunt mentionate de cartile de specialitate, dupa cum urmeaza:

persoanele alergice la una dintre componentele utilizate in prepararea toxinei, de exemplu Albumina;

persoanele care sufera de maladii care determina scaderea generala a fortei musculare, cum ar fi miastenia gravis;

la persoanele aflate sub tratament cu antibiotice, injectia cu TB se efectueaza dupa cateva zile, dupa ce a fost epuizat tratamentul cu AB;

persoanele aflate sub tratament cu medicamente antiinflamatorii neesteroidiene;

prezenta unor infectii locale in regiunea ce va fi tratata;

sarcina si perioada de alaptare;

pacientii minori care nu au obtinut consimtamantul parintilor.


Cat costa tratamentul cu TB?

Spre deosebire de alte tratamente chirurgicale estetice, tratamentul cu Toxina Botulinica este mai putin costisitor: 500 de Euro, pret care cuprinde: controalele la medicul de specialitate, eventuale retusari, daca este necesar, precum si pretul substantei.

Trebuie precizat faptul ca, in afara celor 500 de Euro, trebuie achitata valoarea consultului propriu-zis, indiferent daca pacienta va face sau nu tratamentul cu Toxina Botulinica.

De ce Toxina Botulinica?

Tehnicile de rejuvenare faciala sunt multiple, jos enumeram cateva dintre acestea:

lifting facial clasic;
lifting facial cu minima incizie;
lifting facial cu fire resorbabile Aptos;
peeling chimic facial;
corectarea ridurilor prin stimularea colagenozei locale etc.

Vom aborda aceste tehnici in articolele noastre viitoare. Totusi, din mai multe motive, cum ar fi usurinta tolerarii tratamentului pentru pacienta, cat si timpul acordat interventiei si complicatiile postoperatorii, precum si costul, situeaza tratamentul cu TB printre cele mai favorizate alegeri.

Tehnici mai sofisticate, complicatii pe masura

Trebuie sa stim ca fiecare dintre aceste tehnici de ajustare si de corectare a ridurilor are propriile avantaje si dezavantaje. De asemenea, trebuie tinut cont de individualitatea pacientelor in ceea ce priveste gradul si gravitatea modificarilor tegumentare si tehnicile care li se potrivesc cel mai bine.


Datorita acestor diversificari, medicul urmareste sa aleaga procedura cea mai potrivita din punctul de vedere al timpului operator, al agresivitatii si pronosticului postoperator.

De pilda, se stie ca efectuarea unui lifting facial clasic, fiind o interventie de anvergura, implica participarea unei echipe numeroase - o participare de cel putin patru persoane, chirurgul operator, chirurgul secund, o instrumentara de sala si apoi medicul anestezist cu asistenta proprie. In ciuda rezultatelor iesite din comun, costurile si riscurile acestor interventii sunt pe masura.

De aceea o incercare de corectare a ridurilor faciale cu injectarea TB va fi mult mai accesibila si economica atat pentru pacienta, cat si pentru chirurgul estetician.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bote marius pe 18 Nov 2012, 19:13
    toxina botulimica

    Oentru : geta pe 7 Ian 2012, 14:30 toxina botulinica dr bogdan popescu neurolog 0234316861 Buna seara .Sunt din Constanta,ma numesc Marius ,am o distonie focala la mana dreapta ,sunt sub tratament la acelasi medic, si sunt dispu sa caut pe cineva cu care sa cumparam si sa impartim o fiola de toxina ,avnd in vedere ca fiola costa 1400 lei si mie la prima interventie din septembrie a.c.mi-a administrat nici jumatate din fiola de 500 um.Numarul meu este 0722271969,si este posibil,ca dupa anul nou,sa ma cheme iar dupa anul nou pentru injectie . Buna seara si astept telefonul dvs..Acesta se cumpara de la Farmacia de langa Spita.

    0
    0

  • symo pe 13 Nov 2012, 22:27
    toxina botulinica

    buna am si eu o intrebare daca ma poate informa cineva,am o pb de sanatate mai exact parapareza spastica si am varsta de 25 de ani si as vrea sa stiu daxa problema mea se poate rezolva cu injectile cu toxina botulinica??va rog daca ma puteti informa intr_o oarecare masura,va multumesc!

    0
    0

  • bote marius pe 22 Sep 2012, 10:46
    daca este buna injectia cu toxina botulimica pentru distonie focala la palma dreapta

    Buna ziua . Si pentru distonia focala segmentara la palma/mana dreapta,de la incheietura in jos,inclusiv degetele amortite,este buna toxina botulimica ?Sau o fac degeaba,avand in vedere ca trebuie repetata la 3-4 luni,si costa in jur de 1,900 ron cu tot cu manopera medicului Multumesc frumos,Marius .Daca aveti vreo sugestie,transmitetimi/o va rog aaici ,sau pe mariu.bote 2zahoo.com.

    0
    0

  • geta pe 7 Ian 2012, 14:30
    toxina botulinica

    caut o persoana urgent cu care sa divid o fiola de toxina botulinica in tratament pentru blefarospasm , mentionez ca sunt in tratament la spitalul municipal din buc dr bogdan popescu neurolog 0234316861

    1
    0

  • maria pe 21 Mai 2009, 22:08
    botox

    Buna fetelor, eu locuiesc in Germania de citiva ani, si de 3 ani imi fac injectii cu Botix la clinica ATHOS din orasul HEIDELBERG, la dr. DROMMER, nu costa mult in comparatiile cu pretirile din RO, c-am 340 eu, si dureaza in jur de 7 luni, eu sint f multumita, asa ca daca aveti drum pe aici, nu ezitati. va pup si va doresc cit mai putine..riduri!!!

    1
    0

  • maria pe 21 Mai 2009, 22:07
    botox

    Buna fetelor, eu locuiesc in Germania de citiva ani, si de 3 ani imi fac injectii cu Botix la clinica ATHOS din orasul HEIDELBERG, la dr. DROMMER, nu costa mult in comparatiile cu pretirile din RO, c-am 340 eu, si dureaza in jur de 7 luni, eu sint f multumita, asa ca daca aveti drum pe aici, nu ezitati. va pup si va doresc cit mai putine..riduri!!!

    0
    0

  • JULIANA MIHAI pe 5 Mai 2009, 06:53
    recomand

    AM FACUT UN TRATAMENT PENTRU RIDURILE DIN JURUL OCHILOR SI FRUNTII CU TOXINA BOTULINICA LA D-NA DR. PANTURU ILEANA DIN TARGU MURES, IAR PENTRU RIDURILE NASOLABIALE AM FACUT UN TRATAMENT CU APHRODITE GOLD, UN PRODUS DEFINITIV. SUNT FOARTE MULTUMITA DE REZULTAT. POT RADE IN VOIE. D-NA DR. PANTURU MI-A RECOMANDAT TRATAMENTUL CU BOTOX DOAR PENTRU RIDURILE FRUNTII SI DIN JURUL OCHILOR, PENTRU CELE NASOLABIALE UN FILLER, TOCMAI PENTRU A-MI PUTEA PASTRA EXPRESIVITATEA. VA RECOMAND SA GASITI UN MEDIC BUN CARE SA VA EXPLICE INAINTE CE EFECTE SECUNDARE POT APAREA.

    6
    0

  • Veronica Sahleanu pe 28 Iul 2008, 13:51
    nu mai pot rade !

    Mi-am injectat toxina botulinica la o clinica de specialitate si , dupa o saptamina , am constatat ca nu mai pot sa rad ! Atunci cand sunt serioasa , fata mea arata super , dar rasul meu este un fel de schimonoseala si oricine poate observa ca ceva nu e in regula ! Eu , care de obicei , sunt o persoana vesela , ma chinui din rasputeri sa schitez doar un zambet...pentru ca altfel pe fata imi apare o grimasa care , parca , e a altcuiva !...Oare e normal asa ?... Ce e de facut?...

    1
    0

  • nadin2000 vaslui pe 20 Apr 2008, 16:16
    folosirea toxinei pt. inlaturarea urmelor unei arsuri

    am suferit o arsura de gradul3-4,15% din suprafata corpului,respectiv fata si miini prin flacara,si as vrea sa stiu daca se poateface tratament adecvat pt a nu ramine urme in special pe miini.am folosit pt. fata un gel recomandat de medic,numit contractubex. as vrea sa stiu daca tratamentul cu toxina ma poate ajutamai mult.va multumesc.liliana

    0
    0

  • maria pe 17 Mar 2008, 15:05
    toxina botulinica

    este riscant daca faci injectia cu toxina botulinica cu o luna inainte de sarcina?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod