Implicatiile histerectomiei totale

Doresc un raspuns cat mai complet la urmatoarea intrebare: Care sunt riscurile sau mai bine spus ce implicatii apar (in timp) in cazul unei histerectomii totale, cu ovare prezente, la varsta de 29 de ani dincauza unui accident la nastere? - Marinela Neacsu

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Eliasdin Bucuresti, raspunde:
Banuiesc ca histerectomia totala facuta la nastere a fost una denecesitate, menita sa salveze viata mamei. Ovarele au fost lasate pe loc,deci nu exista implicatii endocrine ale acestui gest terapeutic.

Care sunt urmarile?
Prima este ca nu veti mai putea avea copii pe care sa-i nastetidvs.
(puteti insa folosi o mama surogat, adica fertilizare in vitro: unovul al dumneavoastra fecundat de spermatozoidul sotului, dar embrionulobtinut este implantat in uterul altei femei purtatoare).

A doua implicatie ar mai fi ca nu mai aveti menstruatie. O a treiaproblema poate sa apara vis-a-vis de satisfactia survenita in timpulsau dupa actul sexual, adica este posibil sa nu mai aveti orgasm. O apatra problema poate sa fie de ordin psihic, o mica parte dintre femeilehisterectomizate simt ca si-au pierdut o parte importanta a feminitatiilor.

Pentru alte raspunsuri pe teme de sanatate, scrieti-ne la adresa:sanatate@eva.ro.

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ghenea emilia pe 6 Feb 2013, 20:50
    fibrom uterin

    buna seara ,am 42 de ani si am fost diagnosticata cu fibrom uterin ,la ultimul ecograf facut acum 5 luni mi s-a spus ca am multi noduli adica multe radacini mici intre 10 si 20 mm plus un chist nabot ,acum intrebarea mea este : sant fortata de imprejurari sa ma operez? daca raspunsul este da vreau sa stiu ce imi va fii scos la operatie? uterul cu trompe si ovare cu totul sau doar uterul? ce se v-a intampla cu organismul meu dupa operatie? voi mai avea ciclu? voi mai putea avea o relatie sexuala normala cu sotul meu sau nu?voi avea dureri mari de cap? v-a trebui sa fac tratament hormonal? va rog din suflet sa-mi raspundeti la toate aceste intrebari care pe mine ma framanta foarte rau . va multumesc ptr. rabdarea d-voastra care o aveti cu noi.

    0
    1

  • Madalina pe 17 Mai 2010, 22:57
    PT. MARA

    BUNA MARA, SCRIE-MI PE madeleine_ramona@yahoo.fr sa vorbim mai multe. multa sanatate!

    0
    0

  • MARA pe 31 Mar 2010, 11:10
    PT MADALINA

    BUNA MADALINA,EU MA-M INTERESAT SI,,DA ,,POTI AVEA O SARCINA CHIAR ZILELE ASTEA AM MERS LA MEDIC SI AM INTREBAT MAI DETAILAT,,SI MI-A SPUS CA POT AVEA UN COPIL DAR CU MULTA ATENTIE SI REPAUS PE TIMPUL SARCINI SI MUSAI NASTEREA PRIN CEZARIANA,,EU MAI SCRIU AICI SI ASI DORI SA MAI VB CU TINE MADALINA ESTI PRIMA PERSOANA CE AM INTILITO CU ACEASI PROB..CA SI A MEA.....VA DORESC TUTUROR MULTA SANATATE SI UN PASTE FERICIT SI DUMNEZEU SA APERE TOATE FEMEILE,

    0
    0

  • Madalina pe 30 Mar 2010, 20:50
    Amputatie col

    Buna, am 29 de ani si in urma cu 5 ani am suferit o amputatie de col. Aceeasi problema cu a ta Mara. Si pe mine ma intereseaza detalii despre tinerea unei sarcini in aceste conditii. Are cineva informatii ?

    0
    2

  • mara pe 21 Mar 2010, 23:28
    displazie col uterin

    buna seara dragele mele,am 27 ani,si in urma cu 2 ani,din cauza unei rani pe col,am suferit o amputatie de col uterin,biopsia mia esit[displazie usoara]dupa ce am suferit interventia ak im pare rau,deore ce alti medici la displazie usoara incearca inti alte metode medicamentoase,bine acum raul e facut,,am doua nelamuriri de ma pote ajuta cineva,,1,,asi dori sa ramin insarcinata,mai pot tine o sarcina,,si 2,,fiind tanara am indoieli inprivinta sotului meu am inpresia ca nu se mai simte cu mine intim ca inainte de am-i amputa colul,,credeti ca simte ceva sau e doar ,,frustrarile mele,,multumesc anticipat

    0
    2

  • oprea mona pe 4 Ian 2009, 20:23
    histerectomie totala

    am 29 ani si in urma nasterii am suferit o histerectomie de necesitate, ovarele si trompele au ramas pe loc. Este nevoie de tratamente hormonale? Ce tratamente?

    2
    1

  • lucia pe 27 Nov 2008, 11:09
    Diabetul si hiterectomia totala

    In luna Mai a acetui an, am suferit o interventie chirurgicala de histerectomie totala. In timpul bolii glicemia mi-a fost ridicata la 300-400, iar dupa operatie sa stabilizat ,ajungind la 200 chiar si mai putin de 200. intrebare; De ce la 6 luni dupa aceasta interventie, inca mai am dureri in jurul ombilicului, si la nivelul abdomenului partea de jos. De ce am stari de ameteala si disconfort prin transpiratii si stari de confuzie? Are diabetul un rol in toata aceasta schimbare, sau e doar o problema hormonala, pe care trebuie sa o rezolv la un medic? va multumesc ptr un eventual raspuns.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod