Igiena dentara la copii

La fel ca in cazul adultilor, si la copii igiena dentara este decisiva in a avea o dantura frumosa si sanatoasa. Trebuie sa acordam aceeasi atentie igienei dentare la copii, fie ca dintii sunt temporari sau definitivi. Dentitia temporara incepe de la 5-6 luni si se termina cam in jurul varstei de 2,5-3 ani. In toata aceasta perioada se acorda atentie metodelor de profilaxie (periajul dentar) si alimentatiei sanatoase, care au un rol decisiv in a avea dinti permanent sanatosi, fara carii. Parintii ar trebui sa stie ca igiena dentara incepe chiar de la varsta de 6 luni. Inca de pe atunci copilul trebuie sa faca cunostinta cu periuta de dinti.

Au aparut pe piata periute de dinti pentru diferite varste: periute pentru 6-24 luni, pentru 2-4 ani, pentru 5-7 ani pentru baieti, pentru 5-7 ani pentru fete si pentru copiii de peste 7 ani.
Sunt chiar si paste de dinti pentru diferitele etape ale copilului. Firmele prezente pe piata au incercat sa faca periute si paste de dinti care sa atraga copii atat prin forma si design-ul lor, cat si prin gustul si aromele pastelor de dinti.

Periutele de dinti au imagini care imita personajele din desenele animate, iar pastele de dinti au diferite arome, de capsune, de zmeura, de banane, facandu-le mult mai atractive pentru copii. Au aparut chiar si periute de dinti muzicale sau paste de dinti cu capace muzicale.

Pana in momentul in care copilul invata sa tina periuta in mana, parintii ar trebui sa se ocupe riguros de igiena lui dentara. De la 6 luni pana cand cel mic invata sa scuipe, nu trebuie folosita pasta de dinti cu fluor. La inceput nu trebuie folosita pasta, apoi, gradual se va pune pe periuta o cantitate de pasta nu mai mare decat cea a unui bob de mazare.


Parintii trebuie sa curete cu periuta specifica varstei lui toate suprafata dintilor, a limbi si obrajilor copilului. De asemenea, trebuie sa fie foarte atenti sa nu lase peste noapte copilului biberonul cu lichide dulci, aceasta fiind cea mai frecventa cauza a aparitiei cariei de biberon la dentitia temporara. Periajul dintilor la varste foarte mici se poate face cu miscari circulare avand grija sa nu se raneasca gingia.

O data ce creste, copilului trebuie sa-i fie insuflata datoria de a se spala pe dinti. Poti incepe prin a-i oferi mici recompense dupa ce se spala singur, sa-i faci un calendar sau sa initiezi diferite jocuri cu abtipilduri pe care sa le lipesti la baie langa periuta si pasta. Astfel reusesti sa faci copilul sa se simta bine in momentul in care se spala pe dinti, sa interpreteze acest proces ca pe un lucru normal, nu ca pe o pedepsa.
Nu uita sa-l verifici daca s-a spalat pe dinti, mai ales inainte de culcare, asta pana devine o obisnuita a copilui.

Vizita la stomatolog

Nu-l ameninta niciodata cu medicul stomatolog. Prima data ar trebui sa-l duci in plimbare la cabinetul stomatologic. Sa faca cunostinta cu doctorul si cu cabinetul. Daca il duci atunci cand il doare ceva, va fi si o sedinta grea, nu o sa vrea sa mai mearga niciodata si o sa ramana cu o teama permanenta. Daca apar carii la dintii temporari, nu intarzia sa apelezi la medic, pentru ca o infectie poate afecta si mugerele dintelui definitiv, care va erupe deja afectat de procesul carios. In plus, o carie incipienta se trateaza mult mai usor, fara durere chiar si fara anestezie.

Chiar si atunci cand copilul creste, nu renunta sa-l verifici, din cand in cand, daca s-a spalat pe dinti si, mai ales, ai grija la alimentatia lui, evita bauturile carbogazoase si dulciurile care au un efect negativ asupra danturii.


Aveti grija! La varsta de 5-6 ani apar primii dinti definitivi. Poti incepe sa-l obisnuiesti cu apa de gura si cu ata dentara. Pana la varsta de 8 ani copilul ar trebui sa stie sa foloseasca florul si apa de gura. Spala-te pe dinti alaturi de copilul tau pentru ca de cele mai multe ori el imita ceea ce vede la parinti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod