Hrana si bolile cardio-vasculare

Profund marcata de principiile filosofiei Taoiste, medicina traditionalachineza opereaza cu o terminologie si cu un mod de abordare a patologieicare par stranii pentru medicii occidentali. Fara a se detasa derealitate, aceasta medicina foloseste un limbaj aparent simplist, naiv.

Sprijinindu-se pe o buna cunoastere a fenomenologiei universalesi pe principiul ca legile Universului actioneaza la fel peste tot,filosofii-medici chinezi antici au inteles ca toate procesele legate denasterea, evolutia, fiziologia si patologia omului sunt o reflectare lascara umana a unor procese firesti la nivel macrocosmic. De aceea, ei auadoptat o terminologie care alege elemente din natura pentru a definistari energetice fundamentale, ciclurile de manifestare a acestora insens generator, sau distructiv si multe altele.

Totusi, gandim cu inima
In acest context, vom intalni - drept una din cele cinci loji energeticefundamentale - loja Foc, careia ii apartin inima, intestinul subtire,limba si vasele de sange. Dar, ca si Occidentali, chinezii cosideraca inima este si un sediu al activitatii mentale si emotionale.
DeanOrnish, cardiolog de frunte la Universitatea California, San Francisco,impartaseste din experienta sa: "Cred ca mintea este locul de unde pornescmai toate bolile inimii la foarte multi oameni..." Conform mediciniichineze, inima este aceea care regleaza nu numai circulatia sanguina,ci si spiritul, somnul, memoria si gandirea. Impreuna cu ficatul, inimase coreleaza cu sistemul nervos si creierul.

Bolile cardio-vasculare constituie cea mai mare problema de sanatate chiarsi in tarile foarte dezvoltate. Statisticile sunt cutremuratoare. Deaceea, luand in calcul starile degenerative cronice, precum cancerul,artritele si alienatia mentala - izvorate adesea din lipsa claritatiigandirii - determina accentuarea prioritatii in tratarea sistemuluiinima-mental, in medicina chineza. Constient de influenta - in acestsistem - a metabolismului calciului, specialistii in aceasta medicinaisi indreapta atentia asupra consumului de cafea, alcool, tutun,sare rafinata, zahar, faina rafinata, marijuana, ca si de absorbireainvoluntara a unui exces de aluminiu, pesticide si alte substante toxice,fara a neglija nici excesul de proteine.

Cum incepe tratamentul
Mai intotdeauna, medicina chineza abordeaza tratamentul unor astfelde afectiuni prin restabilirea echilibrului functional si energetic alsplinei, pancreasului si ficatului, reducandu-se consumul alimentelordaunatoare acestora.
Dar, inceputul important al curei il constituiecalmarea spiritului. Bolnavul trebuie sa invete sa vorbeasca in deplinaconstiinta asupra fiecarui cuvant pronuntat, fara a mai permite mintiisa se imprastie in mai multe ganduri "parazite". Aceasta este posibilde realizat prin rugaciuni, meditatie, cantece dedicate credintei,mantre(incantatii), afirmatii pozitiviste sau contemplarea tacita a unorpeisaje mirifice.

Pe fondul unei minti limpezite, calme si mai puternice, tratamentul vaputea avea un succes mai sigur. Unele scoli de acupunctura promoveazametoda de intepare sau masare reflexologica a puctului VU15, binecunoscutde specialisti drept un punct al meridianului Vezicii Urinare careserveste la calmarea spiritului si a inimii. De altfel, cartile de capataiale acupuncturii antice sugereaza: "Orice sedinta de acupunctura trebuiesa inceapa cu tratarea lui shenn (spiritul)".

Ce ar fi bine sa mancam
Calmarea inimii inseamna - in limbajul medicinii traditionale chineze- un aport mai mare de Yin, energie cu caracter rece, static. Putinpraf din cochilii de stridii dizolvat in apa calduta si baut zilnic,dimineata, ar fi de mare folos.
Tot atat de utile ne-ar fi si graul,orzul brun si ovazul, ca si ciupercile bureti.

O infuzie din paie de ovaz va poate ajuta mult, inlaturand siinsomniile. Insistati in alimentatia dumneavoastra asupra castravetilor,telinei, salatei verzi sau sucului obtinut din acestea doua dinurma. Dudele si lamaile va vor ajuta sa va calmati si sa va cresteticapacitatea de concentrare si memorare, alungand si ele insomnia. Samburiide mandarine au si ei un efect sedativ, ajutand - alaturi de celelalte -la reglarea tensiunii arteriale. Mai puteti adauga la dieta si mararulsi busuiocul, atat in mancaruri cat si ca infuzii. Daca suportati,nu evitati laptele de vaca si - mai ales! - de capra, ca si untul dinaceste tipuri de lapte.

Si cateva retete savuroase!
Ca sa reduceti o tensiune arteriala prea mare si persistenta, mancatidimineata, pe stomacul gol, cate o tomata cruda (puteti sa puneti si putinzahar peste ea). Sau, macati 5 banane pe zi, sau beti de doua ori pe zisuc de ridiche neagra (cate un pahar), sau cate un pahar pe zi de sucde telina (impreuna cu un pumn de seminte de floarea soarelui crude).


Iata si un preparat care sigur o sa va placa la masa de pranz sau lacina:
- 50 gr. tulpini de telina, 50 gr. orez si 750 ml apa;
- intr-un vas puneti la fiert 500 ml apa, iar in altul, restul de 250ml. Cand apa fierbe, puneti telina (taiata in bucati de 2 cm) si orezul invasul mai mare, acoperiti si fierbeti 20 minute, amestecand din cand incand. In acest timp, puneti frunzele ramase de la telina in vasul mic sifierbeti 5 minute. Apoi, amestecati cele doua preparate. Nu puneti sare,ci doar ceva condimente (putin piper, leustean si ghimber).

de dr.Adrian Florea
Presedinte-Director GeneralInstitutul Roman pentru Dezvoltarea Potentialului Uman Fundatia RomanaQitakywww.qitaky.ro

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Popescu Marian pe 3 Sep 2020, 17:41
    cum ne putem vindeca hranindu-ne cu hrana vie

    Dintre articolele pe care le puteti difuza m-ar interesa daca aveti si din cele referitoare la hrana vie. Am fost bolnav si de 29 de ani ma hranesc preponderent (90%/zi, sa zicem, in medie) cu alimente nepreparate termic. Am 60 ani ma simt foarte bine si cred ca numai astfel ne este garantata sanatatea pana la varste inaintate. Dar nu pot sa conving pe nimeni din familia mea si doresc sa ma documentez pe aceasta cale. Multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod